že ju zafarbíte prírodnými a ľahko dostupnými farbivami. Základom je vždy dobre uvarená biela ryža, do ktorej potom zamiešame farebné prísady.
* Žltá ryža - zafarbíme ju šafránom, rozpusteným v troške prevarenej teplej vody, karí alebo žĺtkom.
* Červená ryža - zafarbíme ju paradajkovým pretlakom, rozriedeným s vodou.
* Zelená ryža - vznikne vmiešaním špenátového pretlaku.
* Tmavá ryža - zafarbíme a zároveň ju aj ochutíme sójovou omáčkou (podľa množstva ryže pridávame sójovú omáčku lyžicami, nesmie byť však tekutá.
Žltú ryžu je najlepšie získať pridaním korenia kurkuma (je to žltý prášok) ešte počas varenia.
Keď už máme ryžu pekne zafarbenú, servírujeme ju tiež netradične. Naplníme ju do formičky na puding, ktorú vopred vypláchneme vodou a potom vyklopíme na tanier. Navrchu ju ozdobíme rôznofarebnými pásikmi z papriky, jabĺk, olív, hrozienkami.
Dôležité: na takúto farebnú ryžu použijeme dlhozrnnú ryžu, ktorá sa dobre oddeľuje a nelepí sa. Pred prípravou ju opláchnime cez sito horúcou vodou a potom studenou, aby sa vyplavil škrob. Krátkozrnná biela ryža obsahuje veľa škrobu a ak dáme pri jej príprave veľa vody, bude sa lepiť.
V našej kuchyni tradične pripravujeme papriku plnenú mäsom a ryžou. Čo keby sme skúsili papriku, ale aj:
Paradajky plnené ryžou
Na osobu 1 paprika, 1 paradajka, ryža podľa potreby, 3 lyžice olivového oleja, 2 červené cibule, 3 strúčky cesnaku, 3 lyžice vlašských orechov alebo slnečnicových semien, 3 lyžice hrozienok, 3 lyžice zelených vňatí - pažítka, bazalka, oregano.
Z paradajok odkrojíme vrch, dáme to nabok a vydlabeme ich, papriky vyčistíme bez prerezania dna, špičku skrojíme, aby dobre stáli a odrežeme vrch, dáme bokom. V osolenej vode uvaríme ryžu a scedíme ju. Vydlabanú paradajkovú dužinu necháme odkvapkať - šťavu odložíme - nakrájame ju na kocky. Na oleji spením cibuľu, prelisovaný cesnak, pridáme orechy, hrozienka, za stáleho miešania prisypeme oregano a dusíme asi 5 minút. Do zmesi pridáme zvyšok byliniek, dužinu z paradajok a ryžu. Všetko dôkladne premiešame a naplníme papriku i paradajky. Prekladáme do pekáčika, prelejeme paradajkovou šťavou, pokvapkáme olejom, prikryjeme alobalom a pečieme asi 20 minút. Podávame teplé ako prílohu alebo studené ako predkrm.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.