nátierkach, nákypoch. Navyše je vhodným nemliečnym zdrojom vápnika, čo ocenia najmä tí, ktorí mlieko dobre neznášajú. Bolo by ho škoda nevyužiť ináč ako iba ozdobu na tanieri, či je to hladký alebo kučeravý petržlen, lebo je bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínu C a karoténu. ak ho často používame, jeho vysoký obsah železa a kyseliny listovej sa stará o tvorbu našich červených krviniek. Petržlenová vňať znižuje riziko infarktu, mŕtvice alebo sivého zákalu.
Vňať môžeme pestovať celý rok na okne. Už teraz by sme si mali urobiť zásoby na zimu: časť usušíme, časť zmrazíme a to celé vetvičky i posekanú vňať v tégliku, kde ju dobre natlačíme. V chladničke vydrží čerstvá v pohári s vodou alebo zabalená v mikroténovom vrecúšku. Dôležité je pridávať vňať do jedla pred servírovaním.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.