hranolčeky, krokety, fašírky, hamburgery, v bagetériach rôzne náplne od údenín po rybie prsty a šaláty. Doma alebo na pracovisku si uvaríme instantnú polievku, každý deň inú, je ich asi 15 druhov.
Všetko, čo som vymenovala, nám chutí, zasýti nás a ušetrí čas, ba aj peniaze. Lenže najväčším zlom potravín tohto typu je, že zdravé jedlo odsunú na vedľajšiu koľaj. Je pravda, že niektoré fast-foody sú šalátové bary s ponukou čerstvej zeleniny, ale ostatné z vyššieuvedeného obsahujú veľa tuku aj soli a instantné potraviny glutamáty. Ak si objednáme v rýchlom občerstvení hamburger, hranolčeky, šalát a "croisant" so šunkou alebo inou plnkou, až 42 percent energie tohto menu tvoria tuky. Jeden hamburger má 2121 kJ, t. j. 26 g tukov, 1 dávka hranolčekov 1348 kJ, čiže 17 g tuku, koláčik 924 kJ, čo je 12 g tuku, spolu so šalátom a tatárskou je to 5623 kJ, čiže 63 g tuku. Potom by sme nemali už nič jesť, lebo sme vyčerpali celodennú dávku energie a tukov. Práve toľko obsahuje aj jedna bageta, naplnená údeninou, syrom, vareným vajíčkom, šalátom a majonézou. Tým chcem potvrdiť to, čo som spomenula, že zdravé potraviny sú na vedľajšej koľaji. V praxi to znamená, že organizmus bude ukrátený o vitamíny, vlákninu, minerály, ak už nebudeme po tejto kalorickej bombe nič jesť.
Ak obľubujú dospelí instantné polievky, vedia, čo jedia a je to ich riziko. Nemali by ich ale dávať deťom. Odborníci ich neodporúčajú ani dospelým pre vysoký obsah soli a glutamát, ten do detskej výživy vôbec nepatrí. Detskými obľúbenými jedlami sú aj hamburgery a rybie prsty z mletého rybacieho mäsa, obalené poriadnou vrstvou prifarbenej strúhanky. Môžeme ich svojim deťom pripraviť doma a budú rozhodne zdravšie, ak neberieme do úvahy, že samotné smaženie je nezdravé.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.