dokáže nadobudnúť 24 rôznych podôb. Laboratórne štúdie dokázali, že jed produkovaný mikróbom škodí aj cicavcom.
Spočiatku neškodný jednobunkový organizmus sa vie bleskovo zmeniť na toxickú formu, ktorá napáda ryby. Mikroorganizmy pravdepodobne priťahuje ešte neidentifikovaná látka v exkrementoch rýb. Ochromujúci jed pôsobí veľmi rýchlo a efektívne - už pri nízkych koncentráciách hynú ryby za niekoľko minút.
Toxíny pfiesterie sa môžu dostať aj do vzduchu. Vedci, ktorí sa tohto vzduchu nadýchali, trpeli mentálnymi poruchami. Okrem značného obmedzenia krátkodobej pamäte registrovali postihnuté osoby ešte dlho po vdýchnutí pocity znecitlivenia rúk. Rybári okrem toho informovali aj o podráždení pokožky a o ranách na nohách a rukách, ktoré sa podobali ranám u mŕtvych rýb.
Biologička a odborníčka na sladkovodnú flóru JoAnn Burkholderová dáva výskyt vražedných mikróbov v Severnej Karolíne do súvislosti s priemyselným chovom ošípaných a hydiny. Trus týchto zvierat sa dostáva na polia, nitráty a fosfáty vsiaknu do podzemnej vody alebo ako súčasť odpadových vôd papierní prúdi do plytších, pomaly tečúcich vôd, ktoré smerujú k pobrežiu. V prehnojených vodách dochádza k bujneniu rias, ktoré sú rajom pre pfiesterie.
V novo postavenom centre pre aplikovanú vodnú ekológiu nainštaloval Burkholderovej tím riečny cytometer, ktorý automaticky identifikuje rôzne skupiny rias. Vedci teraz pracujú na počítačovom modeli na predpovedanie únikov pfiesterie.
Autor: North Carolina (TASR)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.