Šampiňónová polievka
10 stredne veľkých šampiňónov, 1 lyžica masla, 1 - 2 lyžice hladkej múky, 0,75 l vody, 0,25 l mlieka, soľ, čierne mleté korenie, petržlenová vňať.
Očistené a olúpané šampiňóny nakrájame na plátky. V hrnci speníme maslo, pridáme šampiňóny, poprášime múkou a osmahneme. Potom za stáleho miešania prilievame vodu, posolíme, necháme povariť. Pred koncom prilejeme do polievky mlieko alebo smotanu pre zjemnenie chutí.
Vyprážané šampiňóny
400 g stredne veľkých šampiňónov, strúhanka, 2 - 3 vajcia, hladká múka, olej na vyprážanie.
Umyté a očistené šampiňóny osušíme, do misiek si pripravíme suroviny na obaľovanie. Vajíčka posolíme, prípadne rozšľaháme s niekoľkými kvapkami mlieka. Šampiňóny obaľujeme v trojobale ako rezne a vyprážame vo fritéze alebo na panvici do zlatova. Ako obmenu môžeme vyprážať v cestíčku. Pred namáčaním do cestíčka obalíme šampiňóny múkou.
Šampiňónový šalát
150 g šampiňónov, 1 - 2 banány, 200 g tvrdého syra, menšia čínska kapusta, soľ, čierne mleté korenie, lyžica cukru, šťava z citróna, olivový olej.
Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky, vložíme do vriacej vody a necháme asi 3 minúty povariť. Vodu zlejeme, huby necháme odkvapkať. Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska, syr na kocky a dobre umytú čínsku kapustu na rezančeky. Suroviny zľahka premiešame, zalejeme zálievkou z citrónovej šťavy, cukru, soli a oleja. Posolíme a okoreníme podľa chuti.
Autor: Do vášho receptára
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.