Korzár logo Korzár

Kaktusu saguaro sa darí v zničujúcej horúčave

Púšť praská od horúčavy a slabý vánok prináša iba nepatrnú úľavu. Z vyschnutého riečiska sa vynára postava s dlhou tyčou a malým vedierkom. Rýchlo

mizne za kríkmi akácií. Zastavuje pri vysokom kaktuse a systém práce s tyčou pripomína obíjanie orechov. Na zem dopadajú plody kaktusu saguaro.

Osamelá postava na sonorskej púšti, znášajúca vražedné horúčavy je domorodá Američanka z kmeňa Tohono O'Odham. Rok čo rok tam prichádza táboriť z neďalekého mesta a udržiava tak pri živote starodávny zvyk zber plodov saguaro na ľudoprázdnej púšti v okolí Suscony v americkom štáte Arizona. Tejto vymierajúcej činnosti sa venuje už iba niekoľko členov kmeňa. Američanka sa pohybuje po púšti celý život. Pamätá si na časy, kedy v dnes už rozpadajúcich sa táboroch pulzoval koncom júna a v júli čulý ruch zberu. Dnes je z miest pôvodného porastu kaktusov saguaro národný park a ona musí žiadať o povolenie k vstupu na miesta, kde sa jej babička voľne pohybovala pred sto rokmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kaktus saguaro (Carnegiea gigantea) je podivná rastlina, ktorej sa darí v zničujúcej púštnej horúčave. Svojou podobou pripomína človeka, a v najhorúcejšom lete tvorí oblé červené plody, ktoré sú vo vnútri duté. Tie vytvárajú na kaktusoch akúsi rebrovú štruktúru. Vďaka hrubej voskovej koži a jej rozťažnosti, môžu plody zadržiavať veľké množstvo vody, a to aj v tých najsuchších mesiacoch. Jednotlivé kvety na konci každého výhonu kaktusu nádherne rozkvitajú na jedinú noc a potom dozrievajú do šťavnatého ovocia. Tieto plody sa strhávajú tyčou huiput, vyrobenéu z toho istého kaktusu. Často stačí ľahký dotyk a plody padajú na zem.

Prvé ovocie zo zberu je sprevádzané vzdaním vďaky prosbami za bohatú úrodu v budúcom roku. Domorodci vždy niekoľko plodov oddelia a v tábore nimi ovenčia improvizovaný oltár. Ostatné plody očistia a uvaria. Časť dužiny sa odstráni, zrnká sa odfiltrujú a neskôr sa sušia a jedia. Červená kaša sa ďalej varí dovtedy, kým sa nepremení na prenikavo voňajúci sirup. Ten sa plní do nádob a v nasledujúcich mesiacoch sa konzumuje.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: I/jv

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 237
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 275
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 091
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 154
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 798
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 258
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 546
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 477
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu