tradujú mýty, ktoré sú nepravdami alebo polopravdami. Najčastejšie sú to tieto:
Je čerstvá strava lepšia než konzervovaná?
Nie vždy a za každých okolností, to závisí na spôsobe spracovania, používanych konzervačných prostriedkoch a tiež na potravine. Nakladané paradajky sú napr. zdravšie než čerstvé, pretože je v nich uvoľneného viac cenného antioxidantu lykoprénu.
Čokoláda neobsahuje nič zdravé?
Vo vysoko kvalitnej čokoláde s minimálne 70 percentným obsahom kakaového masla sú cenné minerály ako napr. magnézium.
Spôsobujú hrianky rakovinu?
Prepálené a spálené potraviny, napr. grilované mäso, opekané špekačiky alebo hamburgery obsahujú, určité množstvo rakovinotvorných látok. Pokiaľ ide o hrianky, sú nebezpečné iba vtedy, ak ich necháme často spáliť.
Zvyšujú vysoké dávky soli krvný tlak?
Oveľa nebezpečnejší než soľ je pre zvyšovanie krvného tlaku nedostatok kalcia, draslíka a magnézia v potrave.
Cenné antioxidanty sú iba v ovocí a zelenine?
Veľké množstvo antioxidantov obsahuje aj čaj.
Sú vajcia v hnedej škrupine lepšie než v bielej?
Nie je to pravdivé tvrdenie. Testy preukázali, že nutričná hodnota vajec je rovnaká.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.