Rolády a závitky
Patria k úpravám mäsa i zemiakov, kde môže kuchár prejaviť svoju fantáziu v ich náplniach. Výhodou týchto pokrmov je, že sa dajú jesť teplé aj studené.
Záhradnícky závitok
4 plátky bravčového stehna, 400 g zeleniny, karfiol, mrkva, fazuľka, petržlen, 600 g šampiňónov alebo iných húb, 2 lyžice oleja, 1 cibuľa, 1 lyžica masla
2 vajíčka, soľ, mleté biele korenie, hladká múka.
Mäso naklepeme, osolíme, mierne okoreníme. Všetky druhy zeleniny (čistené či mrazené) aj huby nakrájame a ľahko predvaríme. Potom scedíme. Pridáme vajcia, zamiešame. Zmes dáme na plátky mäsa, skrútime, upevníme špáradlom. Závitky obalíme v múke, dáme do kastróla s osmaknutou cibuľou, orestujeme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka.
Šunková roláda
150 g šunky, 100 g masla, 150 g jemného tvarohu, soľ, mleté biele korenie, pažítka.
Na mikroténovú fóliu rozložíme všetky plátky šunky, na ktoré nanesieme krém pripravený z vyšľahaného masla doplneného tvarohom, soľou, korením a jemne nakrájanou pažítkou. Opatrne skrútime a dáme do chladničky stuhnúť. Potom odstránime fóliu a roládu nakrájame na hrubšie kúsky. Jednotlivé porcie doplníme čerstvou sezónnou zeleninou.
Zemiaková roláda so zeleninou
750 g varených zemiakov v šupe, 250 g hrubej múky, 2 vajcia, 1 lyžica solamylu, soľ, hladká múka na pomúčenie dosky, 200 g slaniny, 2 cibule, 2 lyžice petržlenovej vňate, drvená rasca, čierne mleté korenie.
Ešte teplé zemiaky ošúpeme a necháme celé vychladnúť. Na slanine osmakneme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme petržlenovú vňať, soľ, korenie. Vychladnuté zemiaky postrúhame na doske, do prostriedku urobíme jamku, do nej rozlejeme vajcia, pridáme solamyl, soľ a hrubú múku. Spracujeme cesto, dáme ho na mikroténovú fóliu a vytvarujeme tenkú placku. Na ňu vychladnutú zmes rozložíme po celej ploche a zavinieme. Konce rolády poriadne stlačíme a roládu varíme vo fólii 20 minút. Vyberieme, fóliu odstránime a roládu nakrájame na hrubšie plátky.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.