Krížikovej, pripravila v košickej televíznej kuchyni.
Táto známa česká herečka, nezabudnuteľná Xénia z rozprávkového seriálu Arabela, manželka významného hudobníka Félixa Slováčka, moderátorka programov pre deti i speváčka, vie v kuchyni vyčarovať skutočné dobroty. Zásluhu na tom však nemá zázračný prsteň, ale úžasná kuchárska kniha, ktorú pani Dáša zdedila po svojej babičke.
Táto "kuchárka" zo začiatku storočia ju tak nadchla, že si ju nielenže často a rada číta, ale ešte radšej z nej varí. Pravdaže, vyberá si predovšetkým jednoduchšie recepty, pretože predsa len napríklad chlieb by sa piecť nepodujala... Aby urobila radosť aj manželovi, naučila sa od jeho mamičky, ktorá pochádza zo Zlína, i tajomstvá. jej kuchyne a to všetko obohatila receptami zo sveta.
Na mnohých zahraničných cestách v najrôznejších krajinách totiž vždy ochutnávala miestne špeciality a tie, ktoré skutočne stáli za to, varieva aj doma. Mimoriadne ju zaujala talianska kuchyňa, ktorá dnes už dosiahla svetovú popularitu. Obľúbila si typické cestoviny, pizzu, ravioli a špagety, marinované mäsá, ryby, hydinu, dary mora i skvelé talianske víno. V Taliansku je víno nevyhnutnou súčasťou každého stola a Talianov sprevádza v podstate od narodenia až do neskorej staroby. Používa sa nielen ako nápoj, ale aj ako súčasť mnohých jedál. Svoje miesto v tejto kuchyni majú aj koreniny a bylinky. Pani Dáša, pokiaľ sa to dá, ich najradšej používa čerstvé, pretože vtedy sú ich, často aj liečivé, účinky výraznejšie. Tak napríklad bazalka, ktorá dodáva jej špagetám zaujímavú chuť, má tiež priaznivý vplyv na organizmus podporuje trávenie, podobne ako cesnak. Ten je najzdravším korením vôbec a stal sa dokonca obľúbenou surovinou pre prípravu rôznych domácich liekov na udržanie mladosti a pevného zdravia.
Aká je teda kuchyňa pani Dagmar Patrasovej? Pestrá, domáca i svetová, nápaditá, vyvážená, jednoducho chutná!
Slivková omáčka
150 g slivkového lekváru, 2-3 lyžice hladkej múky, 2-3 lyžice oleja, citrónová kôra, škorica, kryštálový cukor, soľ.
Do hrnca dáme až tri lyžice oleja, pridáme hladkú múku a za stáleho miešania mierne opražíme, zápražku zalejeme studenou vodou, pridáme slivkový lekvár a stále miešame. Keď sa nám lekvár rozpustí a omáčka je hladká, pridáme cukor, práškovú škoricu, trochu soli a nakoniec pásik citrónovej kôry. Podávame s vareným údeným mäsom a knedlíkmi.
Skvelé knedlíky
6 žemlí, 1/2 hrnčeka mlieka, 1 vajce, soľ, 3/4 šálky hrubej múky.
Žemle nakrájame na kocky a zalejeme mliekom, v ktorom sme rozhabarkovali vajíčko, pridáme hrubú múku, soľ a dôkladne premiešame. Vznikne nám hustejšia hmota, z ktorej formujeme guľaté knedličky, ktoré hádžeme do vriacej osolenej vody. Po uvarení podávame ako prílohu k mäsku.
Špagety s cesnakom
500 g špagiet, 60 g olivového oleja, 60 g tvrdého syra, 30 g cesnaku, bazalka, soľ.
Uvaríme špagety (nie príliš do mäkka) a scedíme. Na panvici speníme na oleji rozotretý cesnak (asi 7 10 strúčikov), počkáme kým zružovie. Špagety posypeme oreganom alebo bazalkou a prelejeme olejom a cesnakom. Dobre premiešame. Môžeme posypať strúhaným syrom.
Talianska omáčka
500 g cestovín, zväzok čerstvej bazalky, 1 strúčik cesnaku, 900 g veľkých zrelých paradajok, 125 ml olivového oleja, soľ, korenie.
Lístky bazalky otrháme a nasekáme na drobno, pridáme nakrájaný cesnak a paradajky. Do misy vložíme všetky suroviny, zalejeme olejom a dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a korením. Podávame s uvarenými, teplými dlhými hrubými rezancami. Všetko posypeme parmezánom.
Dobrú chuť vám želajú Dagmar Patrasová a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.