Korzár logo Korzár

Dnes varí Dagmar Patrasová

"Môj manžel sa ale vedel oženiť...", šibalsky skonštatovala pôvabná Dagmar Patrasová, keď ochutnala jedlo, ktoré za asistencie pani Evičky

Krížikovej, pripravila v košickej televíznej kuchyni.

Táto známa česká herečka, nezabudnuteľná Xénia z rozprávkového seriálu Arabela, manželka významného hudobníka Félixa Slováčka, moderátorka programov pre deti i speváčka, vie v kuchyni vyčarovať skutočné dobroty. Zásluhu na tom však nemá zázračný prsteň, ale úžasná kuchárska kniha, ktorú pani Dáša zdedila po svojej babičke.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Táto "kuchárka" zo začiatku storočia ju tak nadchla, že si ju nielenže často a rada číta, ale ešte radšej z nej varí. Pravdaže, vyberá si predovšetkým jednoduchšie recepty, pretože predsa len napríklad chlieb by sa piecť nepodujala... Aby urobila radosť aj manželovi, naučila sa od jeho mamičky, ktorá pochádza zo Zlína, i tajomstvá. jej kuchyne a to všetko obohatila receptami zo sveta.

SkryťVypnúť reklamu

Na mnohých zahraničných cestách v najrôznejších krajinách totiž vždy ochutnávala miestne špeciality a tie, ktoré skutočne stáli za to, varieva aj doma. Mimoriadne ju zaujala talianska kuchyňa, ktorá dnes už dosiahla svetovú popularitu. Obľúbila si typické cestoviny, pizzu, ravioli a špagety, marinované mäsá, ryby, hydinu, dary mora i skvelé talianske víno. V Taliansku je víno nevyhnutnou súčasťou každého stola a Talianov sprevádza v podstate od narodenia až do neskorej staroby. Používa sa nielen ako nápoj, ale aj ako súčasť mnohých jedál. Svoje miesto v tejto kuchyni majú aj koreniny a bylinky. Pani Dáša, pokiaľ sa to dá, ich najradšej používa čerstvé, pretože vtedy sú ich, často aj liečivé, účinky výraznejšie. Tak napríklad bazalka, ktorá dodáva jej špagetám zaujímavú chuť, má tiež priaznivý vplyv na organizmus podporuje trávenie, podobne ako cesnak. Ten je najzdravším korením vôbec a stal sa dokonca obľúbenou surovinou pre prípravu rôznych domácich liekov na udržanie mladosti a pevného zdravia.

SkryťVypnúť reklamu

Aká je teda kuchyňa pani Dagmar Patrasovej? Pestrá, domáca i svetová, nápaditá, vyvážená, jednoducho chutná!

Slivková omáčka

150 g slivkového lekváru, 2-3 lyžice hladkej múky, 2-3 lyžice oleja, citrónová kôra, škorica, kryštálový cukor, soľ.

Do hrnca dáme až tri lyžice oleja, pridáme hladkú múku a za stáleho miešania mierne opražíme, zápražku zalejeme studenou vodou, pridáme slivkový lekvár a stále miešame. Keď sa nám lekvár rozpustí a omáčka je hladká, pridáme cukor, práškovú škoricu, trochu soli a nakoniec pásik citrónovej kôry. Podávame s vareným údeným mäsom a knedlíkmi.

Skvelé knedlíky

6 žemlí, 1/2 hrnčeka mlieka, 1 vajce, soľ, 3/4 šálky hrubej múky.

Žemle nakrájame na kocky a zalejeme mliekom, v ktorom sme rozhabarkovali vajíčko, pridáme hrubú múku, soľ a dôkladne premiešame. Vznikne nám hustejšia hmota, z ktorej formujeme guľaté knedličky, ktoré hádžeme do vriacej osolenej vody. Po uvarení podávame ako prílohu k mäsku.

SkryťVypnúť reklamu

Špagety s cesnakom

500 g špagiet, 60 g olivového oleja, 60 g tvrdého syra, 30 g cesnaku, bazalka, soľ.

Uvaríme špagety (nie príliš do mäkka) a scedíme. Na panvici speníme na oleji rozotretý cesnak (asi 7 10 strúčikov), počkáme kým zružovie. Špagety posypeme oreganom alebo bazalkou a prelejeme olejom a cesnakom. Dobre premiešame. Môžeme posypať strúhaným syrom.

Talianska omáčka

500 g cestovín, zväzok čerstvej bazalky, 1 strúčik cesnaku, 900 g veľkých zrelých paradajok, 125 ml olivového oleja, soľ, korenie.

Lístky bazalky otrháme a nasekáme na drobno, pridáme nakrájaný cesnak a paradajky. Do misy vložíme všetky suroviny, zalejeme olejom a dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a korením. Podávame s uvarenými, teplými dlhými hrubými rezancami. Všetko posypeme parmezánom.

Dobrú chuť vám želajú Dagmar Patrasová a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 227
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 254
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 076
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 113
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 789
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 233
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu