- 100 g tejto zeleniny dodáva telu iba 30 kcal a je závadovotvorný. Obsahuje okrem vitamínov B1, B2, C, A, E, PP, karoténu minerálne látky i stopové prvky - najdôležitejšie sú vápnik, železo, fosfor, síra, horčík.
Používa sa ako liek - pôsobí močopudne (účinne lieči močové kamienky a katary močových ciest), odporúča sa pri tráviacich ťažkostiach, zápche a obezite. Povzbudzuje laktáciu u dojčiacich matiek, sirup z neho lieči čierny kašeľ, má posilňujúci účinok v rekonvalescencii po operáciách a ťažkých chorobách. Odporúča sa tiež ako protijed pri otravách pokazeným pokrmom, hubami aj pri otravách olovom. Ak ho povaríme v mlieku, z vývaru prikladáme obklady na hnisajúce rany a vredy. Zmierňuje aj bolesť po bodnutí hmyzom, pôsobí liečivo na reumatické ochorenia, vyrážky a hemoroidy. Je vynikajúcim prostriedkom na ošetrovanie pleti a pôsobí antisepticky. Koľkí z nás nemali o význame tejto zeleniny ani potuchy, možno doposiaľ mnohí nevedia, že pór si zachováva aj po usušení svoju vôňu aj farbu, vydrží dlho v sklenenej fľaške so zabrúsenou zátkou alebo v pohári na zaváranie a celú zimu sa môže používať ako korenie.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.