Žiaci HA sa zúčastňujú na mnohých gastronomických podujatiach aj v zahraničí, kde úspešne prezentujú nielen svoju školu, ale aj región. Škola sa môže pochváliť úspechmi na gastronomických výstavách Gastroprag v Prahe, na Dňoch slovenskej kultúry a gastronómie vo Francúzsku, či počas praxe s prezentovaním slovenskej kuchyne v talianskom Ponte di Legno. Do medzinárodnej kulinárskej verejnosti sa však dostala vďaka súťažiam v severoírskom Port Rush a švédskom Göteborgu. Jej pričinením veľkú popularitu získala aj juniorská barmanská súťaž Eurocup, ktorej 8. ročník sa v uplynulých dňoch konal v Prešove. Na najbližšie aktivity v rámci školy sme sa opýtali jej riaditeľa Vasila Greňa.
"V decembri sa na našej škole uskutoční návšteva žiakov a pedagógov z družobnej Hotelovej akadémie v Budapešti. Jej cieľom bude príprava spoločných slovensko-maďarských Vianoc. Ide, vlastne, o pokračovanie minuloročnej tradície, keď sme boli v Maďarsku so slovenskými vianočnými zvykmi. Vtedy sme sa aj dohodli, že sa opäť stretneme v Prešove a budeme prezentovať naše a ich pochúťky, ktoré sa tradične pripravujú na tieto krásne sviatky. Celé podujatie bude zamerané hlavne na gastronómiu, jedlá, zvyky a rôzne výjavy, znázorňované na perníkoch a vianočných ozdobách."
Autor: Bohdan KUZIŠIN
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.