Korzár logo Korzár
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Morské prasiatka nie sú domácimi miláčikmi, ale končia na tanieri

Koľko ľudí, toľko chutí. Táto pravda stále platí a našinec pri návšteve iných kontinentov ani netuší, čo všetko sa dá zjesť. Ani Peru nie je

výnimkou, i keď ich jedlá sú podľa Zuzany veľmi chutné a Slovák si dokáže na ne rýchlo zvyknúť. Aj nápoje sú iné, lahodné, ale niektoré si už získali obľubu aj u našich konzumentov.

Peru Ako sme v prvom dieli o krajine Peru sľúbili, dnes sa s vami cestovateľka Zuzana podelí o kulinárske zážitky z latinskej Ameriky.

"Moja rodina, kde som bývala, žila veľmi skromne. Na raňajky jedli chleba s maslom a džemom, na obed mali nejaké mäso, väčšinou bravčové, kurča alebo ryžu. Ako prílohu, jedli stále ryžu a na večeru opäť len chlieb s rôznymi džemami. Aby som sa im zavďačila, urobila som im raz na večeru klasický hemendex. Boli z toho úplne vedľa a veľmi im chutil. Oni totiž v živote nejedli šunku, alebo slaninu, lebo tieto výrobky sú v Peru veľmi drahé. Ani klasické syry typu eidam, zo supermarketov nekupujú, radšej si syr kúpia od indiánov, pretože je omnoho lacnejší. Jedia veľa bravčového mäsa a ku všetkému si dávajú ryžu. Je to trošku prekvapujúce, pretože tam pestujú okolo 200 druhov zemiakov. Napríklad sladké oranžové zemiaky karote, alebo biele chuňos, ktoré sú úplne dehydrované a pridávajú sa do jedla. Typickým jedlom je ceviche. Je to surová ryba naložená v šťave z limetiek, okorení sa, nechá odstáť a potom konzumuje. Je to veľmi lahodný pokrm a podáva sa k nemu cibuľa a opražená kukurica. Ďalším národným jedlom, ale už nie pre naše žalúdky, je kuiceuy chactado, čiže morské prasiatko. Peruánci ho upečú a zjedia. Na tanieri ten pokrm má ešte aj zuby a uši. V niektorých typických peruánskych reštauráciách Picanterias si môžete vybrať ešte zo živých, ktoré voľne pobehujú v kuchyni. Keď si vyberiete, pred vami vám ich pripravia. Morča chutí ako králik. Ich špecialitou je aj rocoto relleno, je to na spôsob našej plnenej papriky. Zelené papriky sú plnené podusenou hovädzinou a zapečené so syrom. Podávajú sa s rôznou zeleninou. Špeciálnym peruánskym nápojom je chicha, čiže burčiak z kukurice. Na vlastné oči som videla aj ich reštauračné kuchyne, ale tie som si išla obzrieť až po jedle, lebo po návšteve by som asi nič do úst nedala. Sú v takom stave, že náš hygienik by zaplakal. V baroch pijú cuba libre, čo je známy alkoholický nápoj aj u nás. Južná Amerika je známa najmä kukuricou. Pestujú tu okolo 12 druhov. Práve typickým predjedlom je choclo con qeueso, čo znamená kukurica so syrom. Keďže Peruánci sú veľmi spoločenskí a rodinne založení, často robia veľké grilovacie party na svojich pozemkoch. Zíde sa celé príbuzenstvo, priatelia a grilujú si väčšinou morčatá a kurčatá. Samozrejme, keďže sú prímorskou krajinou, na ich stoloch nechýbajú všakovaké morské príšery."

Do džungle cez ostrov opíc

Pravý amazonsky prales. Sen každého dobrodruha. Typická džungľa sa tiahne naprieč celou južnou Amerikou v povodí Amazonky, ale len Peru sa môže pýšiť tým, že najväčšia rieka sveta pramení u nich.

"Do džungle sme leteli lietadlom, starým ruským vyradeným typom. Cesta bola hrôzostrašná a mali sme dosť, keď sme si predstavili, že aj naspäť budeme musieť ísť s ním. Ale nič sa nedalo robiť, do džungle sa inak nedá dostať. V džungli sme navštívili aj ostrov opíc, ktorý je na rieke Ria madre de dios, čiže rieke bohov. Na ostrove žijú absolútne nebojácne rôzne druhy opíc, ktoré sú k turistom až drzé. My sme totiž boli v okrajovej časti džungle, ktorá je hojne navštevovaná turistami. Ešte pred cestou sme museli užívať antimalarika, pretože cestovateľom a zvlášť Európanom hrozí, že v pralese nachytajú nejakú tropickú chorobu. Nakoniec sme sa však dozvedeli, že v tej časti pralesa kde sme boli my, žiadne komáre prenášajúce maláriu nie sú. Lieky sme vysadili, pretože nesmierne zaťažujú pečeň. Džungľa je pre nás veľmi zvláštna, rastú v nej rastliny ktoré sme v živote nevideli, je v nej vysoká vlhkosť a rôzna hmyzia pliaga. A to sme boli už vo viac menej skultivovanej časti. Samotný Amazonsky prales je obrovský a sú v ňom miesta na ktoré ešte ľudská noha nevstúpila. Keď som však letela z Peru späť, sú z veľkej výšky dobre viditeľné vysekané miesta dažďových pralesov. Z vtáčej perspektívy pôsobia veľmi drobne, oproti nekonečnej húšti lesov, ale aj táto "nepatrná" zlikvidovaná časť pralesov sa už výrazne podpísala na výrazných celosvetových klimatických zmenách."

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  5. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  6. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  7. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  8. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  9. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  3. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  5. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  6. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  7. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  8. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  9. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  10. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 570
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 16 533
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 14 925
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 251
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 718
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 197
  7. Aká je chémia vôní 9 089
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 630
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 479
  10. Bývanie v meste predlžuje život 8 030
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Riaditeľka s dvomi platmi brala dotácie na mŕtve duše. Polícia: Žiadny podvod

Vyšetrovateľ: Žiakmi sú aj deti, ktoré do školy nechodia.

Súkromná škola čelí podozreniu z podvodu, polícia stále koná.

Odchovanec domova: Plánoval som normálny život, ale prišiel pád

Okúsil ulicu i drogy, verí, že bude lepšie.

Adam Oračko po od odchode z detského domova zažil rôzne životné peripetie vrátane života na ulici a drog.
Nové sypače značky Tatra z flotily SÚC PSK.
Rozhovor

Vyrastal v domove: Odchod od rodičov bola cesta z pekla do neba

Do bežného života vstupoval s odchodným a jednou taškou.

Keď prišiel do domova, tešil sa z teplej vody, oblečenia, jedla a výletov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fico spojil Norberta Bödöra s Bonulom, predtým hovoril inak

Zákazky od Bonulu Smer nechce prezradiť.

Na fotografii (zľava) sú bývalý zamestnanec Bonulu Peter Brath; profesionálny zápasník Attila Végh; Matúš Mečár, ktorý bol odsúdený za vydieranie; nitriansky podnikateľ Norbert Bödör; podnikateľ a manažér zápasníkov Eduard Gerek a zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milan Mihálik.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ruskovi za objednávku vraždy spoločníčky hrozí doživotie

Pojednávanie je odročené na február.

Vizualizácia projektu Pod Vinicou.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako Ficovi pes zožral domácu úlohu

Súčasťou pôvabu dobrej výhovorky je, že jej očividná lož skôr pobaví, ako urazí.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop