Kuchárovi nestačia iba schopnosti na prípravu pokrmov, fantázia a zručnosť, ale aj riad, v ktorom varí, pečie, dusí.
Niet nad tradičný liatinový riad novej generácie (obr. 1) na pečenie, zapekanie a šetrnú úpravu zeleninových zmesí. Niekoho môže odradiť jeho čierna farba, ale tá k nemu patrí odjakživa. Je to riad na celý život a nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Pretože stúpa obľuba rýchlych pokrmov, na ne využijeme rôzne panvice. Ak sú tradičných tvarov, môžeme dať do nich fritovaciu podložku na smaženie hranolčekov, krokiet a rôznych smažených dobrôt. Podložka do istej miery nahradí fritézu, iba s oveľa menším množstvom oleja.
Železná panvica (obr. 2) umožňuje rovnomerné rozdelenie tepla, je odolná voči poškriabaniu a ideálna na palacinky a omelety pre svoj nízky okraj. Vydrží najmenej 25 rokov.
Dva pokrmy naraz sa dajú pripraviť v panvici, rozdelenej na dve časti (obr. 3). Je z ľahšieho posmaltovaného kovu s vnútornou úpravou proti pripáleniu jedál.
Panvica na lievance aj volské oká netradičného srdcového tvaru (obr. 4) sa osvedčí v domácnostiach s malými deťmi, ktorým budú srdiečka viac chutiť ako kolieska. V tejto panvici môžeme smažiť aj zemiakové placky.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.