debutovala sólovou platňou s názvom "blues, jazz, swing" a dnes koncertuje doma i v zahraničí so svojou sedemčlennou skupinou. Jej repertoár spolovice tvoria svetové evergreeny napríklad málo známe swingy Betty Midler a spolovice vlastný repertoár. Texty jej píšu na telo takí autori ako sú Pavel Cmíral či Jiří Ornest. Hudba vzniká priamo u nej doma. Spolu s klaviristom Krištofom Marekom všetko vymyslia, zaranžujú a potom naskúšajú s chlapcami zo skupiny. To sa však už deje za Prahou, v malom domčeku rodičov pána Krištofa, uprostred krásnej prírody.
Nielen prácou je však človek živý, a tak vo chvíľach oddychu všetkým dobre padnú pochúťky, ktoré pani Hana najradšej pripravuje na grile. Má rada kontaktné grily, ale aj tie, kde sa opeká priamo na drevenom uhlí. Jedlo tak získa jedinečnú príchuť dymu, ktorá sa dám zvýrazniť aj tým, že sa do dreveného uhlia pridajú bylinky, praskajúce oriešky či škorica. A ešte jednu nezanedbateľnú výhodu má tento spôsob prípravy jedál je mimoriadne rýchly. Pani Křížková si zvykne namarinovať mäsko vopred, uloží ho do chladničky, a potom už, keď príde zo skúšky, či z koncertu, jej varenie netrvá dlhšie ako desať minút.
Okrem hudby a varenia má ešte jednu vášeň a tou sú kvety. Pani Hanka rozdeľuje ľudí na škovránkov - to sú tí, ktorí sa zobudia o piatej ráno a hneď sú svieži, čulí, plní chuti do práce a na sovy. Sama je typickým príkladom sovy, ktorá sa horko-ťažko preberá najskôr okolo desiatej. Nie je však schopná úplne ničoho, a tak jej prvá cesta vedie ku kvetom. Porozpráva sa s nimi, poleje ich, skontroluje, či je všetko v poriadku, ošetrí ich a pomaly sa pri nich prebúdza do nového dňa. Dostáva sa do nálady a teší sa na svojich priateľov - "džezmenov", ktorí sú skvelí a skromní ľudia.
A skôr, vážení čitatelia Víkendu, než vám ponúkneme recepty, ešte čosi... Viete, na čo je pani Hana veľmi pyšná? Pred štyrmi rokmi úspešne skoncovala s fajčením! Blahoželáme a teraz už pochúťky z grilu.
Bylinková marináda
Mäso, ryby, hydina a zelenina, ktoré sa na niekoľko hodín pred grilovaním vložia do marinády, získajú jedinečnú príchuť. Jedlo správne marinujeme tak, že ho vložíme do jenskej misy, zalejeme marinádou, dôkladne poobraciame a necháme pri izbovej teplote odpočívať najmenej dve hodiny, v chladničke aj 48 hodín. Pred úpravou je dôležité dbať na to, aby jedlo mala opäť izbovú teplotu.
Potrebujeme: 3 strúčiky cesnaku, 1 citrón, 3 polievkové lyžice oleja, petržlenovú vňať, oregano, šalviu, rozmarín, lyžičku feniklových semienok, vegetu, čierne mleté korenie.
Cesnak nakrájajte nadrobno, citrón na tenké plátky, pridajte šťavu z jedného citróna, nasekanú petržlenovú vňať, olej, oregano, šalviu, rozmarín, fenikel, vegetu a čierne mleté korenie. Všetko dôkladne premiešajte, nechajte dve hodiny odpočívať, aby sa spojili chute a môžete marinovať.
Kurča so syrom
Potrebujeme: 800 g kuracích stehien, 120 g údeného syra, 500 g čínskych ryžových rezancov, cesnak, tymián, grilovacie korenie, sójovú omáčku, olej + soľ.
Kuracie stehná vykostíme a zbavíme kože a takto pripravené rezne marinujeme. Marinádu pripravíme nasledovne: v oleji rozmiešame cesnak, grilovacie korenie, tymián, sójovú omáčku a soľ. Mäsko uložíme do misy a prelejeme marinádou, dôkladne poobraciame a necháme odpočívať. Pripravené mäsko potom uložíme na rozohriaty kontaktný gril a opekáme z oboch strán. Tesne pred dokončením uložíme navrch plátky údeného syra a necháme ho rozpustiť. Podávame s čerstvou zeleninou a tenkými ryžovými rezancami.
Kuracie tajomstvo
Potrebujeme: 800 g kuracích stehien, 4 sušené slivky, 1 jablko, sójovú omáčku, tymián, soľ, chilli, olej.
Kuracie stehná vykostíme a zbavíme kože. Pripravené kuracie rezne marinujeme, Marinádu pripravíme z oleja, chilli, sójovej omáčky, tymiánu a soli. Namarinované rezne plníme vopred namočenými vykôstkovanými sušenými slivkami a kúskami jablka. Vytvoríme kapsičky, ktoré upevníme špáradlom. Grilujeme na kontaktnom grile a podávame s čiernym chlebom a bielym vínom.
Chvíle plné dobrej hudby a skvelej nálade pri grile vám želajú Hana Křížková a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.