Vieme ich správne kupovať, i to, že nízkotučný nemusí byť nízkokalorický?
Rozprávka o dvanástich mesiačikoch najmä v časti, kde Maruška v tuhej zime putuje za jahodami, vyvoláva u detí údiv a otázku, prečo nešla do obchodu, tam sú čerstvé jahody, aj mrazené. Áno, na Vianoce môžeme mať jahody, na Silvestra a Nový rok melón, na Veľkú noc mango. Ovocie a zeleninu dostaneme v ktoromkoľvek mesiaci čerstvé alebo mrazené. Potraviny sú predvarené a zmrazené, konzervované, ochucované v najrôznejších obmenách od najrôznejších firiem. Je to výhoda? Nevýhoda? Aké budú tendencie? Budú potraviny s redukovaným obsahom cukru, tuku, alebo prírodné? Aké potraviny kupujeme teraz? Vieme ich vôbec správne kupovať? Ony totiž môžu byť nebezpečné.
Prieskumy zistili, že viac než tretina kupujúcich neskúma dobu spotreby potraviny a či nie je po záruke. Otravy a ochorenia z potravín stúpajú - iba vlani to boli desiatky miliónov ľudí. Ako píše londýnsky Focus, vo Veľkej Británii stúpol od roku 1997 počet ťažkých otráv na stotisíc ročne a ďalší milión ľahších otráv nie je zaznamenaný.
Najhoršiu svetovú epidémiu v histórii prežilo Škótsko. Spôsobila ju baktéria E. coli 0157. Najväčšiu súčasnú hrozbu predstavuje salmonela DT 104, ktorá je rezistentná voči väčšine antibiotík. Problém, ktorý bude narastať, predstavujú vysoké dávky antibiotík v mäse. Varujúcim príkladom je práve salmonela DT 104, ktorá získala odolnosť voči antibiotikám. Tie sa bežne pridávajú do krmiva ošípaným a hydine ako prevencia, ale najmä preto, aby rýchlejšie priberali. Ak zviera sústavne používa antibiotiká, vytvárajú sa v jeho tele kmene baktérií, odolné voči antibiotikám. Pri konzumovaní mäsa takýchto zvierat sa potom prenášajú na človeka a antibiotiká sú voči nim bezmocné.
Pokiaľ ide o otravy potravinami, má ich na svedomí aj to, že nedostatočne kontrolujeme, na koľko stupňov mrazí naša mraznička, či sú potraviny uložené pri správnej teplote a to najmä hotové zmrazené alebo predvarené. Z nich je najviac otráv.
Zdravie poškodzujú cukry a tuky. Cukor sa dá nahradiť umelým sladidlom, horšie je to so znížením tuku v potravinách. Väčšina z nás má tuky rada, aj keď si to neuvedomuje a tieto dávajú jedlu charakteristickú vôňu aj chuť. Doposiaľ neexistuje spôsob, ako z potravín odstrániť tuk - bez toho, aby si to človek všimol. Ak si kúpime potraviny označené "znížený obsah tuku", znamená to zníženie maximálne o 25 percent oproti bežnej podobe. A ako? Časť tuku sa dá nahradiť škrobom, ako u väčšiny nízkotučných jogurtov. To sa ale nedá u hamburgerov ani hranolčekov, kde sa vyžaduje špeciálna náhražka tuku, ktorá má základ v skutočnom tuku, ale telo nie je schopné takto upravený tuk stráviť (v USA sa teraz začína pokusne používať tzv. "olestra".
Zo zahraničných materiálov z tejto oblasti je prekvapujúce to, že nízkotučné neznamená nízkokalorické. A to si neuvedomuje väčšina z nás. Preto má pocit, že nízkotučné potraviny prispievajú k redukčnej diéte a že ich môže zjesť aj viac - napr. syrov. Tento zásadný omyl sa prejaví na zvýšení hmotnosti z menej tučných potravín vo vyspelých krajinách. Vylepšené tzv. funkčné potraviny, ktoré vychádzajú z laboratórií, nie sú ochudobnené o tuky a cukry, ale obohatené niektorými "zdravými prísadami". Napríklad do tuku sa pridáva rastlinná zložka, kontrolujúca hladinu cholesterolu v krvi. Je to špeciálny tuk, ktorý sa objavil prvýkrát pred dvoma rokmi na trhu vo Fínsku, kde pre veľký záujem jeho predaj zredukovali na dve tuby pre zákazníka. Mimochodom, je šesťkrát drahší oproti doterajším typom.
V štádiu výskumu sú aj nové typy potravín s obsahom karbohydrátov (väčšinou sa vyskytujú v nepoživateľných rastlinách) namiesto užitočných baktérií ako napr. Lactobacillus casei, vyskytujúci sa v biojogurtoch. Konzumácia bioproduktov obmedzuje výskyt rakoviny žlčníka a čriev, pôsobí proti príznakom chronického únavového syndrómu tráviacim ťažkostiam, hnačkám i zápcham pri kožných vyrážkach. Nie je však zaručené, že sa tieto užitočné baktérie dostanú na správne miesta živé. Preto sa vyvíjajú potraviny so spomenutými karbohydrátmi i ďalšie funkčné, takže zdravá strava bude pripomínať zložito upravovaný farmaceutický výrobok.
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.