Korzár logo Korzár

Potraviny môžu byť liekom i jedom

Vieme ich správne kupovať, i to, že nízkotučný nemusí byť nízkokalorický?Rozprávka o dvanástich mesiačikoch najmä v časti, kde Maruška v tuhej zime

Vieme ich správne kupovať, i to, že nízkotučný nemusí byť nízkokalorický?

Rozprávka o dvanástich mesiačikoch najmä v časti, kde Maruška v tuhej zime putuje za jahodami, vyvoláva u detí údiv a otázku, prečo nešla do obchodu, tam sú čerstvé jahody, aj mrazené. Áno, na Vianoce môžeme mať jahody, na Silvestra a Nový rok melón, na Veľkú noc mango. Ovocie a zeleninu dostaneme v ktoromkoľvek mesiaci čerstvé alebo mrazené. Potraviny sú predvarené a zmrazené, konzervované, ochucované v najrôznejších obmenách od najrôznejších firiem. Je to výhoda? Nevýhoda? Aké budú tendencie? Budú potraviny s redukovaným obsahom cukru, tuku, alebo prírodné? Aké potraviny kupujeme teraz? Vieme ich vôbec správne kupovať? Ony totiž môžu byť nebezpečné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Prieskumy zistili, že viac než tretina kupujúcich neskúma dobu spotreby potraviny a či nie je po záruke. Otravy a ochorenia z potravín stúpajú - iba vlani to boli desiatky miliónov ľudí. Ako píše londýnsky Focus, vo Veľkej Británii stúpol od roku 1997 počet ťažkých otráv na stotisíc ročne a ďalší milión ľahších otráv nie je zaznamenaný.

Najhoršiu svetovú epidémiu v histórii prežilo Škótsko. Spôsobila ju baktéria E. coli 0157. Najväčšiu súčasnú hrozbu predstavuje salmonela DT 104, ktorá je rezistentná voči väčšine antibiotík. Problém, ktorý bude narastať, predstavujú vysoké dávky antibiotík v mäse. Varujúcim príkladom je práve salmonela DT 104, ktorá získala odolnosť voči antibiotikám. Tie sa bežne pridávajú do krmiva ošípaným a hydine ako prevencia, ale najmä preto, aby rýchlejšie priberali. Ak zviera sústavne používa antibiotiká, vytvárajú sa v jeho tele kmene baktérií, odolné voči antibiotikám. Pri konzumovaní mäsa takýchto zvierat sa potom prenášajú na človeka a antibiotiká sú voči nim bezmocné.

SkryťVypnúť reklamu

Pokiaľ ide o otravy potravinami, má ich na svedomí aj to, že nedostatočne kontrolujeme, na koľko stupňov mrazí naša mraznička, či sú potraviny uložené pri správnej teplote a to najmä hotové zmrazené alebo predvarené. Z nich je najviac otráv.

Zdravie poškodzujú cukry a tuky. Cukor sa dá nahradiť umelým sladidlom, horšie je to so znížením tuku v potravinách. Väčšina z nás má tuky rada, aj keď si to neuvedomuje a tieto dávajú jedlu charakteristickú vôňu aj chuť. Doposiaľ neexistuje spôsob, ako z potravín odstrániť tuk - bez toho, aby si to človek všimol. Ak si kúpime potraviny označené "znížený obsah tuku", znamená to zníženie maximálne o 25 percent oproti bežnej podobe. A ako? Časť tuku sa dá nahradiť škrobom, ako u väčšiny nízkotučných jogurtov. To sa ale nedá u hamburgerov ani hranolčekov, kde sa vyžaduje špeciálna náhražka tuku, ktorá má základ v skutočnom tuku, ale telo nie je schopné takto upravený tuk stráviť (v USA sa teraz začína pokusne používať tzv. "olestra".

SkryťVypnúť reklamu

Zo zahraničných materiálov z tejto oblasti je prekvapujúce to, že nízkotučné neznamená nízkokalorické. A to si neuvedomuje väčšina z nás. Preto má pocit, že nízkotučné potraviny prispievajú k redukčnej diéte a že ich môže zjesť aj viac - napr. syrov. Tento zásadný omyl sa prejaví na zvýšení hmotnosti z menej tučných potravín vo vyspelých krajinách. Vylepšené tzv. funkčné potraviny, ktoré vychádzajú z laboratórií, nie sú ochudobnené o tuky a cukry, ale obohatené niektorými "zdravými prísadami". Napríklad do tuku sa pridáva rastlinná zložka, kontrolujúca hladinu cholesterolu v krvi. Je to špeciálny tuk, ktorý sa objavil prvýkrát pred dvoma rokmi na trhu vo Fínsku, kde pre veľký záujem jeho predaj zredukovali na dve tuby pre zákazníka. Mimochodom, je šesťkrát drahší oproti doterajším typom.

V štádiu výskumu sú aj nové typy potravín s obsahom karbohydrátov (väčšinou sa vyskytujú v nepoživateľných rastlinách) namiesto užitočných baktérií ako napr. Lactobacillus casei, vyskytujúci sa v biojogurtoch. Konzumácia bioproduktov obmedzuje výskyt rakoviny žlčníka a čriev, pôsobí proti príznakom chronického únavového syndrómu tráviacim ťažkostiam, hnačkám i zápcham pri kožných vyrážkach. Nie je však zaručené, že sa tieto užitočné baktérie dostanú na správne miesta živé. Preto sa vyvíjajú potraviny so spomenutými karbohydrátmi i ďalšie funkčné, takže zdravá strava bude pripomínať zložito upravovaný farmaceutický výrobok.

Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 26 919
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 569
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 505
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 412
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 979
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 316
  7. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 007
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 965
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu