Do vášho receptára
V októbri usporiadala košická sekcia Kultúrneho zväzu Bulharov a ich priateľov na Slovensku "šalátový deň" s ukážkou a ochutnávkou kulinárskych špecialít a šalátov, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou bulharského jedálnička. Všetky rozpisy sú pre 4 osoby.
ŠOPSKÝ ŠALÁT
Potrebujeme: 400 g paradajok, 150 g uhoriek, 100 g papriky, 50 - 80 g cibule alebo póru, 100 g slaného syra, 40 - 50 g olivového panenského oleja, soľ, petržlenová vňať, feferónku podľa chuti.
Príprava: Paradajky, uhorky a papriku pokrájame na menšie kúsky, pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať, osolíme, zalejeme olejom a premiešame. Navrch posypeme strúhaným slaným syrom. Podávame ako predjedlo alebo pochúťku k poháriku bieleho alkoholu.
ŠALÁT Z BIELEJ KAPUSTY, ZELERU A KÁPIE
Potrebujeme: 500 g bielej hlávkovej kapusty, 100 g mrkvy, 100 g červenej kápie, 100 g koreňového zeleru, 100 g zelerovej vňate, soľ, 60 g olivového panenského oleja, 30 - 50 g vinného octu.
Príprava: Bielu kapustu a kápiu pokrájame na tenké rezance, mrkvu postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať, osolíme zalejeme olejom a octom a premiešame. Necháme odstáť (najlepšie cez noc). Podávame k pečenému alebo prírodne upraveného mäsu.
ŠALÁT Z ČIERNEJ REĎKOVKY A BIELEJ FAZULE
Potrebujeme: 400 g čiernej reďkovky, 400 g varenej bielej fazule, soľ, panenský olivový olej, vinný ocot (oboje po 20 - 30 g).
Príprava: Dopredu uvaríme bielu fazuľu do mäkka a necháme vychladnúť. Čiernu reďkovku očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle, osolíme, zalejeme olejom a octom a premiešame. Ukladáme na tanier tak, že na polovicu uložíme reďkovku a na druhú polovicu osolenú varenú fazuľu. Podávame ako predjedlo alebo pochúťku k poháriku bieleho alkoholu.
ŠALÁT Z KYSLEJ KAPUSTY S METOU PAPRIKOU
Potrebujeme: 800 g kyslej kapusty, 50 g olivového panenského oleja, 5 - 10 g sladkej červenej mletej papriky.
Príprava: Kyslú kapustu premiešame s olejom, uložíme na plytký tanier a navrchu posypeme sladkou paprikou na ozdobu. Podávame k pečenej hydine.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.