Korzár logo Korzár

Bulharské šaláty

Do vášho receptáraV októbri usporiadala košická sekcia Kultúrneho zväzu Bulharov a ich priateľov na Slovensku "šalátový deň" s ukážkou a

Do vášho receptára

V októbri usporiadala košická sekcia Kultúrneho zväzu Bulharov a ich priateľov na Slovensku "šalátový deň" s ukážkou a ochutnávkou kulinárskych špecialít a šalátov, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou bulharského jedálnička. Všetky rozpisy sú pre 4 osoby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ŠOPSKÝ ŠALÁT

Potrebujeme: 400 g paradajok, 150 g uhoriek, 100 g papriky, 50 - 80 g cibule alebo póru, 100 g slaného syra, 40 - 50 g olivového panenského oleja, soľ, petržlenová vňať, feferónku podľa chuti.

Príprava: Paradajky, uhorky a papriku pokrájame na menšie kúsky, pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať, osolíme, zalejeme olejom a premiešame. Navrch posypeme strúhaným slaným syrom. Podávame ako predjedlo alebo pochúťku k poháriku bieleho alkoholu.

SkryťVypnúť reklamu

ŠALÁT Z BIELEJ KAPUSTY, ZELERU A KÁPIE

Potrebujeme: 500 g bielej hlávkovej kapusty, 100 g mrkvy, 100 g červenej kápie, 100 g koreňového zeleru, 100 g zelerovej vňate, soľ, 60 g olivového panenského oleja, 30 - 50 g vinného octu.

Príprava: Bielu kapustu a kápiu pokrájame na tenké rezance, mrkvu postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať, osolíme zalejeme olejom a octom a premiešame. Necháme odstáť (najlepšie cez noc). Podávame k pečenému alebo prírodne upraveného mäsu.

ŠALÁT Z ČIERNEJ REĎKOVKY A BIELEJ FAZULE

Potrebujeme: 400 g čiernej reďkovky, 400 g varenej bielej fazule, soľ, panenský olivový olej, vinný ocot (oboje po 20 - 30 g).

Príprava: Dopredu uvaríme bielu fazuľu do mäkka a necháme vychladnúť. Čiernu reďkovku očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle, osolíme, zalejeme olejom a octom a premiešame. Ukladáme na tanier tak, že na polovicu uložíme reďkovku a na druhú polovicu osolenú varenú fazuľu. Podávame ako predjedlo alebo pochúťku k poháriku bieleho alkoholu.

SkryťVypnúť reklamu

ŠALÁT Z KYSLEJ KAPUSTY S METOU PAPRIKOU

Potrebujeme: 800 g kyslej kapusty, 50 g olivového panenského oleja, 5 - 10 g sladkej červenej mletej papriky.

Príprava: Kyslú kapustu premiešame s olejom, uložíme na plytký tanier a navrchu posypeme sladkou paprikou na ozdobu. Podávame k pečenej hydine.

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 26 919
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 569
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 505
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 412
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 979
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 316
  7. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 007
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 965
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu