Sme v období, ktoré charakterizujú okrem klimatických zmien aj ochorenia. Častý je zápas priedušiek, postihujúci dospelých aj deti.
Najčastejší - akútny zápal priedušiek sa prejavuje dráždivým kašľom, nádchou a únavou. Chorý by mal ležať, inhalovať a piť dostatočné množstvo tekutín, čajov, bylinkových odvarov, multivitamínových prípravkov. Niektorí dospelí, najmä starší, nepociťujú smäd a deti, tie tiež nechcú veľmi piť. Treba ich do pitia nútiť, aj keď takýto nátlak na pacienta nie je najvhodnejší, no dieťa si neuvedomuje význam pitného režimu pre organizmus. Ústredné kúrenie ešte k tomu poriadne vysušuje vzduch, a preto by sme ho mali zvlhčovať. Dekoratívna fontánka na to nestačí, mali by sme v izbe, kde je chorý, rozprestrieť vlhké uteráky a nechať odparovať napr. eukalyptový olej v horúcej vode. Ak sa sekrét v dolných dýchacích cestách uvoľní, pacient začne vykašliavať hlieny (nemal by ich prehĺtať). Dostatok hygienických vreckoviek a vrecúško do ktorého by ich mal odkladať a potom uzatvorené dať do odpadu, by mali zabezpečiť, aby sa nákaza nešírila a prostredie bolo hygienické. Úplne malým deťom môžeme cez postieľku prestrieť namočené a dobre vyžmýkané prestieradlo ako zvlhčujúci stan.
Kašeľ by sme nemali nikdy podceňovať u detí, ani u dospelých a chronický kašeľ fajčiarov by mal rozhodne vyšetriť lekár. Čo ak sa za ním skrýva nejaké chronické ochorenie?
Aká by mala byť pri prechladnutí výživa?
Prírodná medicína odporúča každú druhú hodinu vypiť pohár horúcej vody so šťavou z jedného citróna (kvôli C vitamínu), lyžicou medu a štipkou škorice. Tento nápoj zmierňuje bolesti v hrdle, podporuje potenie a pôsobí proti zápche, ktorú môže spôsobiť dehydratácia.
Liečebný proces urýchli veľké množstvo zeleniny a ovocia. Na základe výsledkov výskumu sa pri prechladnutí odporúčajú zvýšené dávky zinku - tento obsahujú tekvicové semienka, špenát, hrach, červená fazuľa, sardely. Potrebný je aj selén - z celozrných výrobkov, paraorechov, cesnak aj cibuľa kvôli antibakteriálnym účinkom.
Čo treba obmedziť?
Výrobky, obsahujúce kofeín, potraviny, ktoré podporujú tvorbu hlienov - napríklad mliečne výrobky, pšenicu, cestoviny, červené mäso, ale aj cukor a tuk, pretože oslabujú imunitný systém.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.