450 tisíc ton, z toho asi 417 tisíc ton budú neskoré konzumné zemiaky. Toto množstvo by malo stačiť na uspokojenie tuzemských potrieb. Ročná spotreba jedného obyvateľa je približne 70 kg. Na zimné preskladnenie zemiakov má Slovensko kapacity v objeme 220 tisíc ton, mesačný odbyt je zhruba 10 až 15 tisíc ton.
Ako vyzerá trh so zemiakmi z hľadiska kvality, opýtali sme sa riaditeľa košického inšpektorátu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej (SPPI) inšpekcie MVDr. Jozefa Klímu.
"Na Slovensku bolo vybudovaných niekoľko veľkokapacitných skladov zemiakov, no mnohé z nich sa nevyužívajú na tieto účely. Pred rokmi, keď v domácnostiach nebola technika, jesenné zásobovanie bolo nárazové. Keď boli zemiaky, kupovali sa zemiaky, keď bola kapusta, tak kapusta. Dnešná situácia je diametrálne odlišná, trh je kontinuálne zásobovaný. Klasické predzásobovanie už nie je potrebné. Kedysi bol jeden štátny podnik Zelenina, dnes je len v našom regióne 15 až 20 firiem, ktoré obchodujú s ovocím a zeleninou."
Nakoľko dokážete tieto firmy sledovať? Obstojí naša inšpekcia aj vo svetových meradlách?
"Akékoľvek ovocie i zelenina, ktoré sa dostane na pulty, je pod našou kontrolou. Máme špecializovaný tím ľudí. V rámci SPPI vzniklo Slovenské centrum kontroly kvality ovocia a zeleniny. Paradoxom je, že napriek tomu, že Slovensko bolo len v septembri prijaté do OECD, toto naše centrum je do jeho schémy zaradené už tretí rok. Pracovníci sú vyškolení špecialisti s osobnými certifikátmi platnými vo všetkých krajinách OECD. Majú právo vystavovať certifikáty na export. Pre mnohých funkcionárov bolo prekvapením, keď zistili, že jedna naša organizačná zložka už je dávno v OECD. "
Máte dosah aj na kvalitu zemiakov, ktoré sa pestujú na súkromných políčkach a na ľudí, ktorí ich predávajú na trhoviskách?
"Pokiaľ pestujú vo svojich záhradkách a úrodu používajú pre vlastnú spotrebu, tak nie. Jedine keby došlo k nejakým zdravotným problémom, alebo by nás sami oslovili. Takých, ktorí pestujú aj na zárobok, pravidelne na trhoviskách kontrolujeme. Väčšinou je to v poriadku. Značná časť trhovníkov ale nepredáva svoje prebytky. Vo veľkoskladoch nakúpia zemiaky za sedem - osem korún a potom predávajú v sobotu na trhu za desať korún. Dokonca robia aj tak, že dvaja predavači z jednej firmy, od jedného majiteľa, sa postavia vedľa seba, jeden ponúka za 13-14, korún, druhý za 12. Ten drahší pravidelne presúva svoje vrecia lacnejšiemu. Takéto trhové finty poznáme. Sú pod našou kontrolou, majú nadobúdacie doklady z veľkoskladov a v nich naši inšpektori robia pravidelné kontroly."
Zákazníci často málo vedia o druhoch zemiakov. Stane sa, že sa zásobia takým druhom, ktorý nie je najvhodnejší na konzumáciu. Podľa čoho si treba vyberať?
"V predajni by mala byť deklarovaná odroda zemiakov. Väčšie obchodné systémy a reťazce predajní väčšinou už pristúpili na tieto podmienky. Záleží aj na zákazníkovi, či vie, ktorú odrodu by mal kupovať na aký účel. Inšpektori vedia jednotlivé druhy rozoznať, ale niekedy je to problém aj pre nich, lebo mutantov je veľa. Pred 10 rokmi sa pestovali dve, sporadicky tri odrody. Dnes je 10 až 15 bežne používaných, a tam už treba rozlíšiť, ktoré zemiaky sú na varenie, ktoré na šaláty, hranolčeky, na inú spotrebu. Pravidlá hry sa vyjasňujú v Potravinovom kódexe. Sú stanovené jednotlivé typy a mali by sa stanovovať aj varné typy so špecifikáciou."
Aké zemiaky by sa nemali dostať do pivnice a do hrnca?
"Môžu byť napadnuté hnedou, suchou alebo mokrou hnilobou, môžu byť mechanicky poškodené alebo chrastavité. V žiadnom prípade by sa nemali konzumovať zelené zemiaky. Zelenú vrstvu treba oškrabať, lebo obsahuje melanín, ktorý je pre ľudský organizmus toxický. Zelená vrstva je aj dosť nahorklá, treba sa jej vyvarovať. Netreba nechávať zemiaky vystavené svetlu a UV žiareniu, ktoré ozelenenie spôsobuje. Pivnica by mala byť vetrateľná, zemiaky by sme nemali skladovať v debnách. Zemiaky znehodnotia aj klíčky."
Pri existujúcich obchodných reťazcoch, ktoré sú pravidelne, po celú zimu zásobované kvalitnými zemiakmi. nie je nutné zachovávať pivničnú tradíciu a chystať vrecia, ktoré by vydržali až do zberu prvých skorých odrôd zemiakov. Panelákové pivnice totiž málokedy spĺňajú kritériá pre kvalitné uskladnenie nášho druhého chleba.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.