Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Plná pivnica zemiakov už dnes nie je najlepšou prípravou na zimu

Aj keď suchý rok hrozil neúrodou zemiakov, ukazuje sa, že na uspokojenie tuzemských potrieb ich bude dosť. Domáca produkcia by mala dosiahnuť zhruba

450 tisíc ton, z toho asi 417 tisíc ton budú neskoré konzumné zemiaky. Toto množstvo by malo stačiť na uspokojenie tuzemských potrieb. Ročná spotreba jedného obyvateľa je približne 70 kg. Na zimné preskladnenie zemiakov má Slovensko kapacity v objeme 220 tisíc ton, mesačný odbyt je zhruba 10 až 15 tisíc ton.

Ako vyzerá trh so zemiakmi z hľadiska kvality, opýtali sme sa riaditeľa košického inšpektorátu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej (SPPI) inšpekcie MVDr. Jozefa Klímu.

"Na Slovensku bolo vybudovaných niekoľko veľkokapacitných skladov zemiakov, no mnohé z nich sa nevyužívajú na tieto účely. Pred rokmi, keď v domácnostiach nebola technika, jesenné zásobovanie bolo nárazové. Keď boli zemiaky, kupovali sa zemiaky, keď bola kapusta, tak kapusta. Dnešná situácia je diametrálne odlišná, trh je kontinuálne zásobovaný. Klasické predzásobovanie už nie je potrebné. Kedysi bol jeden štátny podnik Zelenina, dnes je len v našom regióne 15 až 20 firiem, ktoré obchodujú s ovocím a zeleninou."

Nakoľko dokážete tieto firmy sledovať? Obstojí naša inšpekcia aj vo svetových meradlách?

"Akékoľvek ovocie i zelenina, ktoré sa dostane na pulty, je pod našou kontrolou. Máme špecializovaný tím ľudí. V rámci SPPI vzniklo Slovenské centrum kontroly kvality ovocia a zeleniny. Paradoxom je, že napriek tomu, že Slovensko bolo len v septembri prijaté do OECD, toto naše centrum je do jeho schémy zaradené už tretí rok. Pracovníci sú vyškolení špecialisti s osobnými certifikátmi platnými vo všetkých krajinách OECD. Majú právo vystavovať certifikáty na export. Pre mnohých funkcionárov bolo prekvapením, keď zistili, že jedna naša organizačná zložka už je dávno v OECD. "

Máte dosah aj na kvalitu zemiakov, ktoré sa pestujú na súkromných políčkach a na ľudí, ktorí ich predávajú na trhoviskách?

"Pokiaľ pestujú vo svojich záhradkách a úrodu používajú pre vlastnú spotrebu, tak nie. Jedine keby došlo k nejakým zdravotným problémom, alebo by nás sami oslovili. Takých, ktorí pestujú aj na zárobok, pravidelne na trhoviskách kontrolujeme. Väčšinou je to v poriadku. Značná časť trhovníkov ale nepredáva svoje prebytky. Vo veľkoskladoch nakúpia zemiaky za sedem - osem korún a potom predávajú v sobotu na trhu za desať korún. Dokonca robia aj tak, že dvaja predavači z jednej firmy, od jedného majiteľa, sa postavia vedľa seba, jeden ponúka za 13-14, korún, druhý za 12. Ten drahší pravidelne presúva svoje vrecia lacnejšiemu. Takéto trhové finty poznáme. Sú pod našou kontrolou, majú nadobúdacie doklady z veľkoskladov a v nich naši inšpektori robia pravidelné kontroly."

Zákazníci často málo vedia o druhoch zemiakov. Stane sa, že sa zásobia takým druhom, ktorý nie je najvhodnejší na konzumáciu. Podľa čoho si treba vyberať?

"V predajni by mala byť deklarovaná odroda zemiakov. Väčšie obchodné systémy a reťazce predajní väčšinou už pristúpili na tieto podmienky. Záleží aj na zákazníkovi, či vie, ktorú odrodu by mal kupovať na aký účel. Inšpektori vedia jednotlivé druhy rozoznať, ale niekedy je to problém aj pre nich, lebo mutantov je veľa. Pred 10 rokmi sa pestovali dve, sporadicky tri odrody. Dnes je 10 až 15 bežne používaných, a tam už treba rozlíšiť, ktoré zemiaky sú na varenie, ktoré na šaláty, hranolčeky, na inú spotrebu. Pravidlá hry sa vyjasňujú v Potravinovom kódexe. Sú stanovené jednotlivé typy a mali by sa stanovovať aj varné typy so špecifikáciou."

Aké zemiaky by sa nemali dostať do pivnice a do hrnca?

"Môžu byť napadnuté hnedou, suchou alebo mokrou hnilobou, môžu byť mechanicky poškodené alebo chrastavité. V žiadnom prípade by sa nemali konzumovať zelené zemiaky. Zelenú vrstvu treba oškrabať, lebo obsahuje melanín, ktorý je pre ľudský organizmus toxický. Zelená vrstva je aj dosť nahorklá, treba sa jej vyvarovať. Netreba nechávať zemiaky vystavené svetlu a UV žiareniu, ktoré ozelenenie spôsobuje. Pivnica by mala byť vetrateľná, zemiaky by sme nemali skladovať v debnách. Zemiaky znehodnotia aj klíčky."

Pri existujúcich obchodných reťazcoch, ktoré sú pravidelne, po celú zimu zásobované kvalitnými zemiakmi. nie je nutné zachovávať pivničnú tradíciu a chystať vrecia, ktoré by vydržali až do zberu prvých skorých odrôd zemiakov. Panelákové pivnice totiž málokedy spĺňajú kritériá pre kvalitné uskladnenie nášho druhého chleba.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  2. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  3. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  6. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. Pomáhajte čítaním
  10. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  1. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  2. Budúcnosť M&A v Európe
  3. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  4. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  5. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  6. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  10. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 330
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 118
  3. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 408
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 353
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 110
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 950
  7. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 649
  8. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 634
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 617
  10. Ako nahradiť fosílne palivá geotermálnou energiou? 8 282
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pri bitke odrezal súperovi časť nosa. Hrozí mu 15-ročné väzenie

Ku konfliktu medzi dvoma mužmi došlo vo Veľkom Šariši.

Ilustračné foto.
Medzi prominentných návštevníkov kaviarne patril aj Václav Havel s manželkou.

Získali dotáciu, stavať nemôžu. Už takmer dva roky ich kontrolujú

Kraj ukazuje na štát, ten na kraj a obec stále čaká.

Škôlka v Markušovciach je plná. Obec chce stavať novú. Ešte nezačali.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.
Martin Miler
Prokurátor Ján Šanta počas vypočúvania kandidátov na generálneho prokurátora.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop