Zelenina a ovocie znižujú tlak
Bez soli nám jedlo nechutí ani vtedy, ak ju musíme obmedziť alebo úplne vynechať, pretože neprospieva nášmu zdravotnému stavu, najčastejšie pri vysokom krvnom tlaku. Je však spôsob, ako sa dá obmedziť soľ, preto:
* vyhýbajte sa mäsovým aj zeleninovým konzervám, omáčkam a polievkam v prášku,
* dôkladne si prečítajte informácie o obsahu minerálnych a chemických látok v kúpených výrobkoch, aby ste sa orientovali v množstve soli, sodíka a konzervačných látok.
* znížte množstvo slaných prípravkov ako sójová omáčka, polievky v kocke alebo v prášku, cesnaková, cibuľová, zelerová a polievková soľ, kečup, orientálne omáčky, polievkové korenie,
* používajte veľa čerstvej cibule, cesnak, zeler, mleté sušené korenie bez soli,
* namiesto údenín jedzte varené alebo pečené mäso,
* obmedzte spotrebu chipsov, keksov, chrumiek s príchuťou papriky, slaniny, bôčika alebo syra,
* nikdy nesoľte v priebehu varenia, pečenia, dusenia alebo smaženia a soľ pridajte do pokrmu po jeho príprave,
* nedávajte na stôl soľničku.
K rade o obmedzení soli patrí aj ďalšia na zníženie krvného tlaku: jedzte najmä zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú vitamín C, lebo majú schopnosť znížiť tlak. Je to: petržlenová vňať, zeler, pažítka, paprika, paradajky, čierne, červené a biele ríbezle, šípky, maliny, jahody, borievky, citrusové plody. Osobitne sa odporúča pór. Z varenej zeleniny treba jesť zemiaky, mrkvu, cviklu (bez octu), zelený hrášok, špenát, všetky druhy kapusty, sóju, baklažány, karfiol, kaleráby. Z nápojov šťavu z čiernych ríbezlí s pridaním šípiek.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.