Dnes varí Kateřina Macháčková
Jarmila UHRÍKOVÁ
Šarmantná, krehko pôsobiaca blondínka, pani Kateřina Macháčková, dostala umelecký talent takpovediac do vienka. Jej otec patril v šesťdesiatych rokoch k najosobitnejším českým hercom a režisérom, mamu zasa zlákali operné múzy. Začas pôsobili manželia aj na Slovensku, a tak má pani Kateřina slovenské školy a ako sa pochválila, našu gramatiku ovláda perfektne. Po štúdiách na DAMU, prijala angažmán v Divadle S. K. Neumana dnešné divadlo Pod Palmovkou. Vo filme sa prvýkrát objavila v roku 1968 a to v muzikále "Bylo čtvrt a bude půl". Medzi jej ďalšie známe filmy patrí "Svatá Hříšnice", "Lidé z metra", či "Vinobraní". Čitatelia Víkendu sa s ňou v súčasnosti môžu stretnúť v televíznom seriáli "Život na zámku", v ktorom stvárňuje úlohu profesorky matematiky. Zaujímavý pohľad na každodenné problémy rodiny Královcov pod režijnou taktovkou J. Hanuša dosiahol nebývalý úspech a stal sa, aj vďaka skvelým hereckým výkonom či už pani Kateřiny, jej televízneho manžela Tomáša Töpfera i svokry Jiřiny Jiráskovej, jedným z najúspešnejších seriálov, ktoré česká televízia v ostatnom čase nakrútila.
Do košického televízneho štúdia priniesla pani Macháčková vôňu francúzskej kuchyne. Má ju totiž mimoriadne rada, najmä pre jej bohatosť a vynikajúce dezerty. Pôsobí na ňu inšpiratívne a dopĺňa si z nej základ, ktorý sa naučila od svojej mamičky. "Maminka vedela variť všetko báječne, ale bola tak trochu ako alchymistka nikoho do kuchyne nepustila," prezradila nám herečka. Aj ona je pri varení najradšej sama. S napätím vždy čaká, ako to všetko dopadne, hoci varí rada a dobre. Žiadne jedlo sa totiž nedá urobiť dvakrát úplne rovnako, tvrdí. Nikdy to nie je to isté zakaždým horia ináč plynové horáky, mäso je iné i kuchár má stále inú náladu, takže každé jedlo je vlastne originál.
Základom jej prvého receptu je králičie mäso, ktoré býva, najmä vo Francúzsku, na jedálnom lístku oveľa častejšie ako u nás. Pripravuje sa na mnoho spôsobov a má vynikajúce dietetické vlastnosti je výživné, jemné a šťavnaté. Keďže je ľahko stráviteľné, hodí sa pre deti i rekonvalescentov. Je výborné na smotane, na paprike, na cesnaku, na zelenine, upravené ako guláš, ragú či rizoto.
Druhú pochúťku maškrtu z banánov má pani Kateřina, ktorá je vždy nadšená tým, čo má práve na tanieri, najradšej zo všetkého. My veríme, že tento francúzsky dezert bude chutiť aj čitateľom Víkendu.
Králičie balíčky
Potrebujeme: 8 plátkov údeného bôčika, 8 kúskov králičieho mäska, olivový olej, 3 cibule, 3 paradajky, soľ, čierne mleté korenie, tymián, majoránku.
Postup: Králika pokrájame na kúsky a dáme pozor, aby sme v ňom nemali úlomky kostí. Kúsky mäska osolíme, okoreníme a posypeme trochou majoránky a tymiánu. Každý kúsok zabalíme do plátku bôčika, vytvarujeme balíčky a zaviažeme niťou. Do jenskej misy dáme nadrobno posekanú cibuľu, rozložíme na ňu balíčky a navrch položíme paradajky, pokrájané na štvrtky. Pokropíme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme až do vytvorenia šťavy, ktorou balíčky občas polievame. Doba pečenia závisí na veku a veľkosti králika, asi 45 minút. Podávame so zemiakovou kašou.
Flambované banány
Potrebujeme: 4 banány, 1 lyžicu masla, 2 lyžice práškového cukru, 4 lyžice koňaku alebo rumu, šľahačku, čokoládu na strúhanie.
Postup: Banány olúpeme. Na teflónovú panvicu dáme maslo a trochu cukru. Necháme rozpustiť, pridáme banány, posypeme zvyškom cukru a necháme prehriať. Banány obrátime, chvíľku podusíme, polejeme koňakom a zapálime. Podávame ich ozdobené šľahačkou a strúhanou čokoládou.
Dobrú chuť vám želajú Kateřina Macháčková a autorka relácia Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.