Krehký jablkový koláč
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 250 g margarínu, 2 vajcia, 100 g práškového cukru, 1/2 balíčka prášku do pečiva alebo 600 g hladkej múky, 3 vajcia, 250 g margarínu, 300 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva. Plnka: 800 g jabĺk, 150 g práškového cukru, 1 lyžičku mletej škorice.
Postup: Múku s práškom do pečiva, margarín, vajcia a práškový cukor spracujeme na doske na cesto, ktoré rozdelíme na dva diely a vyvaľkáme. Jeden diel dáme na slabo pomastený plech, posypeme postrúhanými jablkami zmiešanými so škoricou a práškovým cukrom (ak sú jabĺčka veľmi šťavnaté, tak z nich troška šťavu vyžmýkame), zakryjeme druhým dielom, vrch koláča popicháme vidličkou a koláč upečieme. Upečený a vychladnutý koláč nakrájame a posypeme práškovým cukrom.
Jablkový koláč so snehom
Potrebujeme: 6 žĺtkov, 200 g margarínu, 300 g práškového cukru, 0,15 l mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva. Plnka: 2 kg letných jabĺk aj so šupkou, 1 vanilkový cukor, 50 g posekaných orechov. Sneh: 6 bielkov, 150 g kryštálového cukru.
Postup: Margarín vymiešame s cukrom a so žĺtkami, pridáme mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť. Po upečení navrstvíme na plát horúcu jablkovú plnku, na to sneh, celý koláč posypeme posekanými orechmi a dáme do rúry ešte na desať minút dosušiť pri najslabšom nastavení rúry. Príprava plnky: Čisté jablká zbavené jadrovníkov nakrájame na menšie kúsky a podusíme s vanilkovým cukrom. Príprava snehu: Bielka vyšľaháme s kryštálovým cukrom nad parou na tuhý sneh.
Rýchly jablkový koláč
Potrebujeme: 3 vajcia, 250 g kryštálového cukru, 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 0,25 l šľahačkovej smotany, 1 kg jabĺk. Posýpka: 100 g hrubej múky, 80 g práškového cukru, 100 g masla.
Postup: Tri celé vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, smotanu a dobre premiešame. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Navrch dáme postrúhané jablká, celý koláč posypeme posýpkou a upečieme v stredne vyhriatej rúre. Príprava posýpky: Hrubú múku rozdrobíme s maslom a práškovým cukrom.
Jablkový srnčí chrbát
Potrebujeme: 3 vajcia, 150 g práškového cukru, 1 lyžicu kakaa, 150 g postrúhaných jabĺk, 3 lyžice krupice, 80 g pomletých orechov, na špičku noža sódu bikarbónu. Poleva: 100 g čokolády, 100 g masla.
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme kakao, postrúhané jablká, krupicu, pomleté orechy, sódu bikarbónu a tuhý sneh z bielkov. Pečieme vo vymastenej a vysypanej forme na srnčí chrbát. Upečený zákusok vyklopíme a vychladnutý polejeme čokoládovou polevou. Príprava polevy: Maslo roztopíme, pridáme polámanú čokoládu a vymiešame nahladko.
Hrnčekový koláč
Potrebujeme: 4 hrnčeky postrúhaných jabĺk bez šťavy, 1/2 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky práškového cukru, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 lyžičku mletej škorice, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 1 hrnček pomletých orechov. Plnka: 125 g masla, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok.
Postup: Jablká postrúhame, vytlačíme z nich šťavu a necháme ich postáť tri hodiny. Vymiešame cukor, celé vajcia, olej, vanilkový cukor a mletú škoricu. Do zmesi pridáme polohrubú múku rozmiešanú so sódou bikarbónou, pomleté orechy a odležané jablká. Cesto rozotrieme na vymastený, hrubou múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnutý plá potrieme plnkou a posypeme orechmi. Príprava plnky: Maslo vymiešame s práškovým cukrom a primiešame 1 žĺtok.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.