štátnej univerzity v článku pre odborný časopis American Journal of Clinical Nutrition.
Rollsová podávala skupine 28 mužov s normálnou hmotnosťou pred jedlom mliečny koktail s rovnakým obsahom kalórií. Jediný rozdiel bol v objeme nápojov, ktoré mali 300, 450 a 600 mililitrov.
Páni dostali 15 minút na vychutnanie svojho koktailu a po ďalšej 15-minútovej prestávke ich doktorka Rollsová pozvala k prestrenému stolu. Na základe ich reakcií dospela k nasledujúcemu záveru -- tí, ktorí vypili viac mliečneho nápoja, si potom na tanier naložili o 12 percent menej jedla ako zvyšok sledovanej skupiny, ktorý síce dostal koktail s rovnakým obsahom kalórií, ale v menšom pohári. Okrem toho, tí, ktorí dostali väčší nápoj, pociťovali menší hlad.
Ten istý pokus so skupinou žien a neskôr so skupinou obéznych dobrovoľníkov priniesol ešte jasnejší výsledok. Háčik je len v tom, že mliečny koktail je rovnako kalorický ako jedlo. Takže príjem energie vo forme nápoja plne nahradil menší príjem kalórií z jedla.
No na druhej strane pokus Rollsovej jasne ukázal, že pocit plného žalúdka možno dosiahnuť pomocou objemného jedla, ktoré nemusí byť kalorické. Napríklad extrudovaná kukurica alebo ryža (čiže pukance z kukurice alebo nafúknutý ryžový chlebík) môžu mať rovnaký efekt ako mliečny koktail -- a pritom majú menej kalórií.
Autor: Davis (TASR)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.