Do vášho receptára
Nátierky spestria jedálny lístok a zasýtia na raňajky, ako desiata, olovrant, ba aj večera so zeleninovou prílohou v podobe šalátov. Z nátierok pripravíme pohostenie pre deti i na priateľské posedenia.
Tvarohová nátierka s karfiolom a cesnakom
100 g karfiolu, 250 g mäkkého tvarohu, 50 g rastlinného masla, 1 lyžica bieleho jogurtu, 2 lyžice kyslej lahôdkovej smotany, 2 lyžice tatárskej omáčky, soľ, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžica nadrobno posekanej čerstvej pažítky alebo póru.
Očistený a umytý karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Scedíme, necháme odkvapkať, rozoberieme na ružičky, posekáme nadrobno a odložíme na chladné miesto. V miske na prípravu nátierky dohladka vymiešame rozotretý mäkký tvaroh s rastlinným maslom, bielym jogurtom, kyslou lahôdkovou smotanou, tatárskou omáčkou, soľou podľa vlastnej chuti a rozotretými očistenými strúčikmi cesnaku. Potom zľahka vmiešame odložený posekaný karfiol a necháme odležať na chladnom mieste alebo v chladničke aspoň 30 minút. Takto pripravenú nátierku rozotierame na sendvičové hrianky pripravené v hriankovači alebo opražené nasucho. Podávame posypané čerstvou pažítkou posekanou nadrobno, alebo pórom.
Sladká tvarohová nátierka s banánom
300 g mäkkého tvarohu, 50 g rastlinného masla, 1 lyžica bieleho jogurtu, 2 lyžice hustej smotany, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžička práškového cukru, 2 banány.
V miske na prípravu nátierky dohladka vymiešame rozotretý mäkký tvaroh s rastlinným maslom, bielym jogurtom, hustou smotanou, citrónovou šťavou, práškovým cukrom a očisteným roztlačeným banánom. Odložíme na chladné miesto alebo do chladničky aspoň na 30 minút. Odstátu nátierku ešte premiešame a rozotierame na biele pečivo, sladké pečivo alebo na sendvič. Podávame ozdobené kolieskami druhého očisteného banána.
Nátierka z reďkoviek a rokfortu
200 g rastlinného masla, 2 lyžice bieleho jogurtu, 150 g rokfortu, 2 zväzky reďkoviek, 1 lyžica nadrobno posekanej čerstvej pažítky.
V miske na prípravu nátierky vymiešame dohladka rastlinné maslo s bielym jogurtom a postrúhaným rokfortom. Potom pridáme umyté a očistené reďkovky postrúhané na jemnom strúhadle, pažítku posekanú nadrobno a všetko spolu dôkladne premiešame. Odložíme na chladné miesto alebo do chladničky a necháme 30 minút postáť. Potom rozotierame na chlieb alebo plátky sendviča. Nátierka je výbornou pochúťkou aj na hriankach pripravených v hriankovači.
Vaječná nátierka s pórom a so šunkovou salámou
4 lyžice bieleho jogurtu, 4 lyžice tatárskej omáčky, 1 lyžica pikantnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, 5 vajec uvarených natvrdo, 100 g mladého póru, 100 g šunkovej salámy, 1 lyžica nadrobno posekanej čerstvej pažítky alebo nadrobno posekaného čerstvého kôpru.
V miske na prípravu nátierky dohladka vymiešame biely jogurt s tatárskou omáčkou, pikantnou horčicou, so soľou podľa vlastnej chuti a s trochou mletého čierneho korenia. Potom pridáme nahrubo postrúhané alebo nadrobno posekané olúpané vajcia uvarené natvrdo, očistený mladý pór posekaný nadrobno a na malé kúsky pokrájanú šunkovú salámu. Takto pripravené suroviny zľahka premiešame a odložíme na chladné miesto alebo do chladničky aspoň na 30 minút. Odstátu nátierku znovu jemne pomiešame a rozotierame na rôzne druhy chleba, pečiva alebo na sendvič. Podávame posypané nadrobno posekanou čerstvou pažítkou alebo čerstvým kôprom.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.