niekoho dosť slané, druhý si ešte dosolí. Nemali by sme však soliť viac, než je potrebné pre chutné pokrmy. Z kuchynskej soli prijímame stopové prvky, potrebné pre naše zdravie - napr. jód alebo fluór. Tí, ktorí nesmú používať kuchynskú soľ, alebo chlorid sodný, môžu si v obchodoch či lekárňach kúpiť rôzne diétne soli buď bez obsahu sodíka alebo s jeho zníženým obsahom. Okrem toho - podľa posledných výskumov pomáha strava s výrazne vyšším objemom zeleniny prehlbovať jódový deficit organizmu, ktorý môže vážne ohroziť naše zdravie. Mali by sme jesť ryby a primerane soliť jodidovanou soľou.
Kedy solíme pokrmy?
Mäso na polievku: keď začne vrieť.
Mäso na minútky: potom, keď ho opečieme z oboch strán.
Mäso na pečenie: solíme a koreníme pred pečením.
Hydina: solíme vnútri aj zvonku pred pečením.
Ryby: Nasolíme vopred, potom osušíme a solíme ešte tesne pred úpravou.
Rezancové cesto: nesolíme vôbec.
Zelenina a zemiaky: na začiatku varenia.
Strukoviny: po uvarení.
Vnútornosti: po tepelnej úprave.
Omáčky, zálievky, dresingy: dosolíme pred dokončením, až sa chuti spoja.
Do sladkých pokrmov: vždy dodávame štipku soli pre zvýraznenie chuti.
Koľko solíme?
Polievka: na 1 liter 1 lyžičku soli.
Zemiaky: na 1 kilo 1 lyžičku soli. Mäso alebo Hydina: na 1 kilo 1 lyžičku soli.
Knedle: na 1 kilo múky zarovnanú polievkovú lyžicu soli. Solíme aj vodu na varenie.
Sladké cestá: na 1 kilo múky pol lyžičky soli.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.