rokov otvorili svoju prvú reštauráciu s ponukou pizze obyčajná drevená chalupa. Do tejto "hut" vtesnali pre hostí 25 miest na sedenie. To však až potom, keď im mama požičala štartovací kapitál- 600 dolárov. Pani Carneyová podistým nikdy pôžičku podnikavým synom neoľutovala. K prvej hut totiž veľmi rýchlo pribúdali ďalšie, nielen v USA ale prakticky po celom svete. "V súčasnosti je v 90 krajinách sveta už viac ako 30 000 reštaurácií spoločnosti Tricon Restaurants International," povedal Richard Lanczmann, mladý generálny riaditeľ Pizza Hut v Slovenskej republike. V reštauráciách, ktoré pred rokmi v Amerike tak romanticky odštartovali dvaja podnikaví bratia, je na jedálnom lístku kráľovnou samozrejme pizza. Najčastejšie slávna Pan pizza, ktorú servírujú v kovovej panvici, v ktorej ju upiekli. Musí byť dokonale upečená - zvonku chrumkavá, ľahká a mäkká vnútri. Teraz je popri pizze Pan hitom aj ďalší labužnícky favorit- pizza Clasic. Tá je z tenšieho cesta talianskeho typu so sladko-kyslou paradajkovou omáčkou, slávnym syrom Mozzarella a s bohatými dodatkami. Po zakladateľoch prvej pizzovej reštaurácie v USA však tradične aj ďalší zamestnanci dnes svetovej firmy prevzali chuť experimentovať.
Riaditeľ Richard Lanczmann pochádza od susedov - z Maďarska. Každému, kto Richarda vidí v reštaurácii v akcii, je jasné: z množstva maškrtných hostí, z ich zvedavosti ochutnať niečo nové, má direktor nepredstieranú radosť. So zápalom vlastnoručne pizzu krája, osobne radí pri výbere zeleninových šalátov. A nie bez zadosťučinenia upozorní na stredoeurópske hity kuchyne, sláva ktorej začala kedysi v drevenej chalupe. "Inde vo svete by sa azda báli zaradiť na jedálny lístok na pohľad také obyčajné jedlo, akým sú pečené zemiaky v šupke. My sme však vedeli, prečo sme ich tam zaradili. Ako na Slovensku tak i v Maďarsku, majú ľudia pečené zemiaky radi. Tak isto ako kuracinu, cestoviny, či stredoeurópsky hit medzi dezertami- štrúdľu. Tak si ich u nás nájdu," povedal R. Lanczmann. Ostáva ešte dodať, chýrna štrúdľa nie je v reštauráciách, ktoré svoj pôvod odvodzujú od Carneyovie drevenej chalupy jediným dezertom - aj v Košiciach ním zakrátko budú i rozličné výstavy, hudobné produkcie a iné podujatia. "Chceme sa stať súčasťou života každého mesta, kde pôsobíme," povedal R. Lanczmann.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.