(som)
Čierna reďkev nemá veľmi príjemnú vôňu, mnohých preto odpudzuje - spôsobuje ju silica, obsahujúca síru. Preto má reďkev aj typickú korenistú chuť. O to viac ju vyvážia jej liečivé účinky. Obsahuje veľké množstvo vitamínov B1, B2, A, C, PP a minerálne látky, železo, vápnik, fosfor. Má močopudný účinok, pomáha pri liečbe močových kameňov, zlepšuje funkciu pečene - môže sa podávať pri žlčových kameňoch, zápale žlčníka a žlčových ciest. Podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, upravuje črevnú flóru, zlepšuje chuť do jedla, upokojuje nervový systém, užíva sa pri avitaminóze, pri astme, pľúcnych ťažkostiach, zápale priedušiek. Ako liečivý prostriedok sa používa šťava z čerstvého koreňa. Veľa prípravkov, určených na liečenie pečeňových ochorení, sa vyrába zo šťavy z reďkve.
Konzumuje sa surová a jej stráviteľnosť sa zvyšuje solením. Umytú a olúpanú ju postrúhame, môžeme pridať postrúhanú mrkvu, šťavu z citróna, alebo smotanu. Zjemníme ju troškou oleja, posypeme pokrájanými zelenými vňaťami. Jej šťava sa používa na oplachovanie pokožky hlavy pri vypadávaní vlasov.
Autor: Čierna reďkev
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.