Sýte polievkyPolievky považovali oddávna za základný pokrm, bez ktorého sa človek nezaobišiel a ak boli sýte a výživné, stačili ako samostatné
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Sýte polievky
Polievky považovali oddávna za základný pokrm, bez ktorého sa človek nezaobišiel a ak boli sýte a výživné, stačili ako samostatné jedlo. Náš jedálniček pre zimné obdobie môžeme obohatiť o takýto aj energeticky výdatnejší pokrm, ktorý doplníme namiesto ďalšieho chodu či dezertu šalátom alebo ovocím.
Potrebujeme: 400 g predného bravčového mäsa alebo polovica bravčovej hlavy, 1,25 l vody, soľ, 3 zrnká čierneho korenia, 150 g koreňovej zeleniny, 1 lyžica masti, 1 cibuľa, 40 g ryže, zelená petržlenová vňať.
Postup: Mäso pokrájame na kocky, očistenú hlavy rozsekneme a dobre umyjeme. Vložíme do osolenej vody (ak na prípravu polievky použijeme hlavu, dáme do vody), okoreníme celým čiernym korením a varíme 30 minút. Potom pridáme očistenú, pokrájanú koreňovú zeleninu a osobitne na masti upraženú cibuľu pokrájanú nadrobno. Nakoniec do polievky zavaríme prebratú a umytú ryžu a všetko spolu uvaríme do mäkka. Podávame so zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno. Ak na prípravu polievky použijeme mastnejšie mäso, počas varenia zberáme z povrchu polievky prebytočný tuk.
Postup: V rozohriatej masti alebo oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mäso pokrájané na kocky a opražíme. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme mletou červenou paprikou, zalejeme vodou a varíme. Potom pridáme očistenú, pokrájanú zeleninovú papriku, rajčiaky, uvarenú fazuľu, zelenú zelerovú vňať, postrúhanú karotku a všetko spolu uvaríme do mäkka. Nakoniec pridáme štipľavú papričku a zelenú petržlenovú vňať, všetko posekané nadrobno.
Pastierska polievka
Potrebujeme: 1 lyžica masti alebo oleja, 1 cibuľa, 150 g bravčového mäsa, soľ, 150 g zemiakov, 4 rajčiaky, zelená petržlenová vňať.
Postup: Masť alebo olej rozohrejeme, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a necháme speniť. Na tomto základe opražíme mäso pokrájané na kocky, osolíme, podlejeme a dusíme 15 minút. Potom pridáme očistené zemiaky pokrájané na menšie kocky a udusíme takmer do mäkka. Rajčiaky sparíme vriacou vodou, olúpeme, pokrájame a pridáme k mäsu. Dolejeme vodou a dovaríme. Hotovú polievku ochutíme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno. Podávame s opraženými kockami chleba.
Potrebujeme: 20 g masti, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, voda alebo slabý mäsový vývar, 250 g krúpových jaterníc, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: V rozohriatej masti speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme očistené strúčiky cesnaku pokrájané na kolieska a opražíme. Potom zalejeme vodou alebo slabým mäsovým vývarom, pridáme obsah krúpových jaterníc, premiešame a varíme 20 minút. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.