Dnes varí Adriena Bartošová
Kuchyňa speváčky Adrieny Bartošovej je plná harmónie, tak ako jej hudba. Aj pri varení využíva pani Adriena fanzátiu, momentálne nápady a improvizácie s cieľom vytvoriť originálne dielko, ktorým poteší. Zatiaľ sa jej darí. Medzi najvďačnejších "papkáčov" patrí jej manžel, známy herec, Štefan Bučko, ktorý oceňuje kuchyňu domácej panej a nikdy nezabudne na slová chvály. Horšie to už je s 11-ročnou dcérkou Andrejkou, ktorá keby bolo po jej, vždy uprednostní "rezník", či čosi iné málo zdravé... Pani Adriena, ako správna mama však dbá na to, aby na stole nikdy nechýbali čerstvé zeleninové šaláty a ovocie. Zeleninové jedlá hrajú v repertoári pani Bartošovej prím, hoci nie je vegetariánka. Je to dané aj tým, že jej mamička pochádzala z Juhoslávie a preto balkánska kuchyňa je základom, na ktorom pani Adriena stavia. Nechýbajú v nej baklažány, paprika, paradajky, cukiny, cibuľa, cesnak a iné zdravé pochúťky. Pokiaľ ide o spôsob úpravy, prevláda pečenie a zapekanie, ktoré je rozhodne zdravšie ako u nás stále rozšírené vyprážanie. Pani Adriene, rodáčke z Košíc, vždy urobí radosť sarma, pita alebo burek slaná pochúťka, v ktorej je štrúdľové cesto prekladané mletým mäsom, syrom a inými dobrotami. Ako sa priznala, keď zacíti vôňu tejto špeciality, neodolá pokušeniu a potom si musí svoju maškrtnosť tvrdo odpykať. Darí sa jej to viac-menej úspešne, i keď na obdivuhodnú vôľu svojho manžela nemá. Štefan Bučko už niekoľko rokov po sebe, v čase pred veľkou nocou, sa 45 dní doslova a do písmena postí. Vynecháva mäso, zákusky, samozrejme alkohol a základom jeho stravy sú najmä čerstvé zeleninové, ovocné šťavy a šaláty. Po takejto kúre sa cíti výborne, organizmus sa zregeneruje a duša dostane krídla. A hoci sa pani Adriena rok čo rok odhodláva na to, že tentokrát pôst zvládne aj ona, zatiaľ nevydržala viac ako týždeň... Uvidíme, možno na budúci rok! Dovtedy však určite vymyslí a ukuchtí ďalšie špeciality, ku ktorým ju inšpirujú chutné kuchyne rôznych miest, ktoré navštívi. Tak to totiž bolo aj pri špecialitách, ktoré dnes ponúkame čitateľom Víkendu.
Pasta a la Adriena
Suroviny: 1 balíček ľubovoľných cestovín, najlepších bezvaječných, olej, cibuľa, pór, čerstvá paprika, brokolica, šampiňóny, 1 kyslá smotana, cesnak, kari korenie, vegeta, provensálske korenie, tvrdý syr, syr Niva.
Postup: Cestoviny uvaríme a jenskú misu vymastíme olejom. Zeleninu postrúhame na hrubo. Začneme ukladať jednotlivé vrstvy. Na spodok dáme cestoviny, potom vrstvu zeleniny. Zeleninu môžeme variovať podľa svojej chuti. Môžeme pridať aj čerstvý špenát, cukinu a pod. Všetko zalejeme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali roztlačený cesnak, čierne mleté korenie, kari korenie, vegetu. Posypeme syrom Niva a opäť uložíme cestoviny. Všetko zalejeme zvyškom smotany, posypeme provensálskym korením a husto zasypeme nastrúhaným eidamom. Pečieme asi 45 minút vo vyhriatej rúre. Podávame so zeleninovým šalátom.
Zapečené zemiaky s baklažánom
Suroviny: 800 g zemiakov, baklažán, korenie gyros, čierne mleté korenie, soľ, korenie zaziki, syr eidam alebo niva, šampiňóny, pór, paprika, balíček mrazenej zeleniny, olej, soľ.
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme ich a nakrájame na kolieska. Baklažán nakrájame na kolieska, ochutíme ho rôznymi koreninami a prudko ho opražíme na rozohriatom oleji. Jenskú misu vymastíme, vyložíme vrstvou zemiakov a na ňu uložíme pripravený baklažán, posypeme zeleninovou zmesou, môžeme pridať pór, nakrájaný na kolieska, pokrájanú surovú papriku, šampiňóny a pod. Zasypeme nahrubo nastrúhaným tvrdým syrom alebo nivou. Zapekáme asi 40 minút. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
Rizoto
Suroviny: syr, pšenica, mrazená zeleninová zmes, cibuľa, pór, cesnak, paprika, brokolica. Na omáčku: v pomere podľa potreby 1 dl vody, 1 lyžička horčice, 2 lyžice kečupu, sójová omáčka, vegeta, 2 strúčiky cesnaku.
Postup: V jednom hrnci udusíme ryžu so zeleninou, v druhom uvaríme pšenicu, ktorú sme nechali cez noc namočenú odstáť. Na panvici upražíme nadrobno nakrájanú cibuľku s nakrájaným pórom, cesnakom, paprikou, brokolicou, prípadne cukinou. Ryžu so zeleninou, uvarenú pšenicu a opraženú zeleninovú zmes, ktorá musí byť chrumkavá, zmiešame a zalejeme omáčkou. Množstvo omáčky pripravíme podľa potreby, pričom na 1 dl vody pridávame 1 lyžičku horčice, 2 a viac lyžíc kečupu, sójovú omáčku, vegetu a asi 2 strúčiky cesnaku. Premiešame a podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť želá všetkým milovníkom skvelých chutí speváčka Adriena Bartošová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.