Stále čerstvý cesnak
Cesnak sa dá uchovať tak, aby bol stále ako čerstvý. Zdravé strúčiky olúpeme a dáme ich do pohárov s patentným uzáverom, potom uložíme do chladničky. Takto vydrží cesnak aj celý rok.
Mäso sa nerozmrazí
Pri odmrazovaní mraziaceho boxu v chladničke bývajú problémy, najmä ak máme v ňom zmrazené mäso a hydinu. Ak zabalíme mäso do celých novín, ktoré tak vytvoria hrubšiu ochrannú vrstvu, vydrží zmrazené po celý čas odmrazovania. Takto uchováme zmrazenú aj nanukovú tortu cestou z obchodu.
Mrkva zabráni prepáleniu oleja
Pri smažení na panvici sa zvykne pripáliť olej alebo iný tuk. Môžeme tomu predísť tak, že do panvice dáme niekoľko koliesok surovej mrkvy, ak sme túto radu nepočúvli a olej sa nám pripálil. Mrkva odstráni nepríjemný pach aj horkú chuť.
Fixátor na vlasy
Ak nemáme doma poruke fixátor na vlasy a hrozí nám, že nám budú lietať najmä ak sú jemné, môžeme ho nahradiť šťavou z citrónov. Najprv ju preceďme, aby nezostávali na vlasoch stopy po dužine a potom rovnomerne nanášajme na vlasy. Dosiahneme rovnaký účinok.
Plastelína zmäkne
Plastelína zvyčajne dosť rýchlo stvrdne a potom sa s ňou zle pracuje a menšie deti to často odradí od modelovania. Ak ju krátko premiesime s troškou jedlého oleja, ihneď zmäkne a deti z nej môžu tvoriť.
Škvrny z vlhkosti
V jesenných a zimných plúšťach sa z vlhkosti vytvárajú na obuvi škvrny - mapy, ktoré pôsobia neesteticky po vysušení. Môžeme ich úspešne odstrániť troma spôsobmi: octom, mliekom, alebo rozkrojenou cibuľou.
Kožušinové vložky
Obuv, ktorá má kožušinové vložky je teplá, ale problematicky sa čistí. Vyskúšaný je tento spôsob: poprášime vložky zásypom a necháme ho niekoľko hodín pôsobiť. Potom topánky dôkladne povytierame, prípadne zľahka vysajeme vysávačom.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.