nahradiť tradičné sušené korenie. Málokto vie, že po lístkoch s takou skvelou vôňou, akú má bazalka alebo rozmarín, môžeme siahnuť do kvetináča na kuchynskom okne. Dokonca ani v zime sa nemusíme uspokojiť s obligátnou pažítkou.
Najvďačnejším zeleným korením, ktoré v ktoromkoľvek ročnom období vyrastie takmer za noc, je žerucha. Aby nestrácala svoju počiatočnú krehkosť, pestujeme ju postupne a v menšom množstve, toľko, koľko jej spotrebujeme do nátierky a pokrmov. Jedno vrecúško semien žeruchy vystačí na 6 - 8 krát. Nemusíme ju siať do kvetináča, môžu to byť aj nízke misky, obaly od nanukovej torty, rastlinného masla. Dajte do nich trošku hliny alebo piesku. Žerucha vyrastie aj na vlhkej vate.
V zime nám príde vhod každá zelená vňať. V kvetináči na okne bude rásť aj petržlen. Musíme mu ale zabezpečiť dostatok denného svetla a pravidelne ho polievať. Rovnako nenáročný je aj kôpor. Ak ho zasejete ešte teraz, zabezpečíte si odolné rastlinky, ktoré vydržia počas zimy. Kôpor navyše príjemne vonia. Väčšina ďalších druhov zeleného korenia vyžaduje vegetačný kľud, niektoré z nich môžeme ďalej využívať k priamej spotrebe, aj keď nové výhonky už nenasadia. To platí napríklad o saturejke alebo majoráne. Celoročne môžeme ako zelené korenie používať aj rozmarín, ak kvetináč dáme do chladnejšej miestnosti, kde teplota neprekročí 15 stupňov Celzia.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.