rokov. Iskrička sa rozhorela v jednom obchode pri nákupe majonézového šalátu v tégliku. Bolo ich tam niekoľko druhov. Malý, ani nie desaťročný, Leoško mal chuť na ten drahší, avšak peňazí nemal dosť. Neuvažoval dlho a vymenil vrchnáky na téglikoch. Drahší obsah, "lacnejší" vrchnák a vytúžený šalát bol jeho! Všetko v živote však nie je také jednoduché - smeje sa nad svojím šibalstvom z detstva doktor Středa. A dnes už o tom naozaj vie svoje...
MUDr. Leoš Středa vyštudoval fakultu všeobecného lekárstva na Karlovej univerzite v Prahe, ale aj mimoriadne štúdium žurnalistiky. Neskôr si urobil postgraduál na Univerzite v Palerme, kde sa zaoberal lekárskou estetikou. Rodinné medicínske prostredie, obidvaja rodičia boli lekári, ho teda ovplyvnilo a po štúdiách začal pracovať vo výskumnom endokrinologickom ústave v rodnej Prahe. Všetko sa zdalo byť jasné, profesná línia načrtnutá... Prišla ale zmena režimu a kocky mozaiky do seba zapadli - doktor Středa spojil lekárske ambície s podnikateľskými a mediálnymi. Otvoril niekoľko inštitútov lekárskej regenerácie a kozmetiky v Čechách, na Slovensku aj v zahraničí (ostrov Gran Canaria, kanadský Edmonton), publikoval časopisecky i knižne, účinkoval v televíznych programov.
V košickom televíznom štúdiu to boli relácie Tak už dosť!, Kozmetické minimum a, čo nás zaujíma najviac, doktor Středa neobišiel ani našu televíznu kuchyňu. Tento svetobežník je gurmánom telom i dušou a na štipľavé otázky typu ako môže radiť pri chudnutí iným, keď sám nosí košele väčších čísel, odpovedá bonmotmi - poznáte to, "obuvníkov syn chodí bosí", alebo "pri sebe" je preto, aby jeho klientky pri ňom vyzerali štíhlejšie... Ale vážne. Zázraky neexistujú, ani najlepšie prístroje nezaručia štíhlosť, cesta je len jediná - rozumná životospráva, pohyb a len v spojení s nimi môžu moderné metódy naozaj zabrať.
Jedlo má pán doktor naozaj rád a mimoriadne si obľúbil južné kuchyne, miluje všakovaké morské potvorky, exotické ovocie a netradičné chute. Obľúbil si aj slovenské bryndzové halušky, ktoré prvýkrát jedol v Košiciach pri jednom nakrúcaní. Hoci na Slovensko chodieval už roky, k haluškám sa akosi nedostal a popravde ani veľmi nechcel. Domnieval sa totiž, že musí ísť o čosi nechutné... Veď čisto múčne jedlo (pomýlil si ich s nokami) s trochou suchej bryndze?! Vyviedli sme ho z omylu, nabral si niekoľko krát a odvtedy na ne nedá dopustiť.
A ešte niečo ku kuchárskemu majstrovstvu Leoša Středu. Aj v kuchyni sa púšťa do všetkého tak, ako v živote, s nadšením a vzrušeným očakávaním objaviteľa. Výsledky sú tak ako vo výskume - raz úspešné, inokedy nie, ale každá cesta za nepoznaným je predsa vzrušujúca. Ak máte chuť, vydajte sa po nej aj vy s receptami, ktoré vám ponúkame.
Kanadské ražniči
Potrebujeme: 400 g teľacej pečene, 150 g šunkovej salámy, 100 g cibule, 100 g jabĺk, 5 g oleja, soľ. Na omáčku: 60 g kečupu, mletú štipľavú papriku, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku.
Postup: Pečeň nakrájame na plátky, potom na kocky, salámu nakrájame na kolieska a potom na rovnako veľké kocky ako pečeň. Cibuľu nakrájame na kolieska (malé cibuľky na štvrťky). Jablká na plátky, potom na kocky.
Pečeň pokvapkáme olejom a všetky suroviny striedavo napicháme na kovové ihly, alebo na drevené špajle. Vložíme ich pod rozohriaty gril a za občasného otáčania grilujeme asi 10 minút. Podávame obliate omáčkou (všetky suroviny rozmiešame) s varenými zemiakmi a so zeleninovým šalátom.
"Rajčiny Gran Canaria"
Potrebujeme: 4 stredne veľké rajčiny, 50 g čiernych olív, 40 g zelených olív v náleve, 70 g varenej ryže, 2 polievkové lyžice postrúhaného parmezánu, 1 polievkovú lyžicu zeleného petržlenu, 2 polievkové lyžice olivového oleja, soľ, korenie.
Postup: Zapneme rúru na 180 stupňov. Malý plech zľahka vytrieme olejom a uložíme naň rajčiny, z ktorých sme odrezali vrch, dužinu sme vybrali malou lyžičkou, osolili a odložili. Olivy prelejeme vriacou vodou, necháme ich v nej asi minútu, potom ich scedíme a osušíme. Vykôstkujeme a pokrájame na jemné plátky. Priložíme ich k vydlabanej dužine rajčín a pridáme posekaný zelený petržlen, postrúhaný syr, ryžu, zvyšok oleja, soľ a korenie. Touto zmesou lyžičkou plníme pripravené rajčiny. Potom ich dáme na 20 minút do rúry. Plnka by mala byť opečená na povrchu dozlatista. Podávame teplé až vlažné, ale plnené rajčiny sú chutné aj studené.
Dobrú chuť a veľa radosti zo zdravého a chutného jedla vám želajú MUDr. Leoš Středa a autorka relácií Tak už dosť! a Varíš, varím, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.