Ak budúce matky počas tehotenstva jedia
Výskum s ošípanými na univerzite v Adelaide potvrdil teóriu, podľa ktorej sa predpoklady pre srdcovocievne ochorenia a diabetes "budujú" ešte pred narodením.
Gynekológ Phil Owens upozorňuje, že množstvo jedla, ktoré matky skonzumujú v rozhodujúcom štádiu tehotenstva, ovplyvňuje schopnosť potomstva produkovať leptín.
Leptín je hormón, ktorý reguluje apetít a tuk. Uvoľňuje sa do krvi z tukových buniek a ovplyvňuje v mozgu chuť do jedla a výdaj energie. U ľudí, ktorí majú problémy s obezitou alebo cukrovkou, vedci objavili vysoký obsah leptínu v krvi.
Výskumníci z Adelaide zistili, že mláďatá ošípaných, ktoré prekrmovali boli síce pri narodení rovnako veľké ako u prasníc s normálnou dávkou potravy, no po štyroch týždňoch ich už riadne prerástli a v desiatich týždňoch mali v krvi viac leptínu ako zvyšok prasiatok.
"Zdá sa, že pre budúce zdravie potomka je rozhodujúca výživa matky a metabolizmus na konci tretieho a začiatku druhého trimestra gravidity," vysvetľuje Owens.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.