našich starých mám týkajúce sa cibule doslova sedia. Užívanie cibule chráni pred rakovinou a infarktom, posilňuje obranyschopnosť nášho organizmu pred chrípkovým vírusom. Kombinácia cibuľovej štavy a medu vykoná priam zázrak pri kašli a bolestiach hrdla.
Cibuľa patrila k obľúbeným ľudovým medicínam už pred viac ako 5000 rokmi. Dnešní vedci jej pripisujú dôležitú úlohu pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení, pri rakovinových ochoreniach a šedom zákale.
Jej pozitívne liečebné účinky sa však naplno prejavia iba vtedy, ak ju používame ako čerstvú zeleninu a nie iba ako dochutidlo pri varení jedál. Cibuľa je zdrojom takých minerálnych látok, akým je kalcium, fosfor, síra a stopový prvok selén. Práve síra spôsobuje, že pri šúpaní či krájaní cibule často nedokážeme zadržať slzy. Malý tip od rakúskych vedcov - slzám ľahko zabránime, ak cibulu, nožík a lopár umyjeme pred krájaním v studenej vode.
Počas chrípkovej epidémie by sme teda nemali zabudnúť na to, že možno práve v kuchyni nájdeme výborný a cenovo dostupný liek proti chrípkovým vírusom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.