Sekané orechy
Do cesta a náplní sa často používajú sekané orechy a mandle. Keď ich nožom sekáme na drevenej doštičke, poskakujú a všade je neporiadok. Preto orechy namočíme aspoň na 30 minút do studenej vody, zlejeme a orechy osušíme v utierke. Zmäknú a nebudú odskakovať.
Stráviteľná cibuľa
Niektorým spôsobuje cibuľa tráviace problémy, najmä ľuďom s citlivým žalúdkom. Skúste túto úpravu cibule: nakrájajme ju na tenké kolieska - čím tenšie, tým lepšie. Potom ich posolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať. Potom kyslú šťavu vymačkáme, ale pre tých, ktorí majú radi kyslé, necháme citrónovú šťavu v cibuli. Takto upravená určite nebude dráždiť citlivý žalúdok.
Pikantné cestoviny a ryža
Fádnu a mdlú chuť cestovín a ryže ozvláštnime, ak do vody, v ktorej sa varia alebo dusí, pridáme tabasco alebo voňavé zelené bylinky - tymián, oregano. Ryžu pred dohotovením môžeme ochutiť a zároveň zafarbiť karí korením alebo orientálnym korením.
Náhrada lievika
Nemáte poruke lievik? Odrežte asi 10 cm od hrdla plastovú fľašu od minerálky a lievik je hotový. Ak chcete mať lievik s malým priemerom, urobte klincom otvor do plechovky od paradajkového pretlaku alebo od kompótu.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.