Jarmila UHRÍKOVÁ
Známa česká herečka Gabriela Vránová na Slovensko nedá dopustiť. Svetlo sveta totiž uzrela v Novom Meste nad Váhom a hoci tu prežila iba 2 mesiace, má u nás množstvo priateľov a známych. Pravdaže, už z neskoršieho obdobia. Najčastejšie chodievala aj s rodinou do Starej Turej za tetou Miluškou - mamičkou svojej vynikajúcej priateľky, ale poďme pekne po poriadku...
V čase, keď jej otec - inak básnik - pôsobil v Novom Meste nad Váhom, naša skvelá literátka Ľudmila Podjavorinská ho privítala ako posilu inteligencie u nás, sa tu narodila aj Gabika. Jej mamička bola Slovenka, a tak, hoci sa neskôr presťahovali do Brna, stále hovorila s dcérkou po slovensky, učila ju slovenské piesne a varila naše národné jedlá. Láska k poézii i hudbe sprevádza pani Vránovú po celý jej život. Dokonca je známa aj svojím obrovským hudobným repertoárom. Vyskúšať ju môžete jednoducho, stačí ak poviete slabiku a ona hneď spustí... napr. "Pod..." Pod tým našim okienečkom býva veľký mráz... a ako sme sa presvedčili, nachytať ju je naozaj takmer nemožné. Pozná slovenské, moravské i české piesne.
Pani Vránová v Brne absolvovala aj JAMU a dve sezóny pôsobila v Ostrave. Tu tiež vzniklo prekrásne priateľstvo s herečkou Zorkou Rozsypalovou. Po Ostrave nasledovala Praha - Divadlo na Vinohradoch a množstvo úloh v televízii, filme i dabingoch. Čitatelia Víkendu si iste spomenú na známy seriál "My všichni školoupovinní" či film "Hop a je tu lidoop".
V košickej televíznej kuchyni sme sa s pani Vránovou zhovárali najmä o jedle a varení. Jej kuchyňa je skutočne kozmopolitná, veď mamičku má Slovenku, jedna babička žila na Morave - manžela mala chorvátskeho notára - a druhá zasa v Maďarsku. Výsledkom stretu týchto rôznych kulinárskych kultúr je pestrá kuchyňa, v ktorej však predsa len zvíťazili slovenské vplyvy. Pani Gabika veľmi ľúbi halušky, všetky kombinácie s teplým syrom a jedlá z kyslej kapusty. Vie ich pripraviť skutočne vynikajúco a dokonca aj jej syn Ondrej (ako malý hral Honzíčka v Arabele), ktorý inak kapustu "nemusí", ju v dvoch rodinných špecialitách, ktoré vám ponúkame, miluje.
Ryžovo-mäsové knedličky v kyslej kapuste sú starým rodinným receptom a nesmú chýbať na stole ani cez sviatky. Pani Gabriela si pamätá na jedny Vianoce, počas ktorých jej hlavným jedlom boli práve knedličky. Počas sviatkov totiž hrala, takže u mamičky bola iba jeden deň. Tá jej nabalila do Prahy všakovaké sladkosti a spomínané knedličky. Chutili jej tak ako nikdy. Boli a sú spomienkami na domov.
Istebnická kapusta je zas receptom tety Milušky, skvelej dámy zo Starej Turej, ktorá bola stelesnením múdrosti a elegancie. Raz týždenne sa u nej stretávali intelektuálky z okolia a pri čaji a suchom sladkom pečive si čítali z anglických i nemeckých originálov a pochopiteľne nezabúdali ani na kulinárske umenie. Vymieňali si recepty na všakovaké pochúťky. My dnes máme pre vás dve špeciality, pochúťky pani Gabriely Vránovej.
Ryžovo-mäsové knedličky v kapuste
Potrebujeme: 300 g mletého bravčového mäsa, 150 g ryže, 2 cibule, 600 g kyslej kapusty, 100 g slaniny, 2 vajcia, rasca, mleté čierne korenie, soľ, polohrubá múka, kyslá smotana.
Postup: Na troche oleja rozškvaríme nadrobno nakrájanú slaninku, speníme cibuľku a pridáme kyslú kapustu. Zalejeme vodou a dusíme, kým kapusta nezmäkne. Medzitým pripravíme zmes na knedličky. Do pomletého mäsa pridáme udusenú ryžu (v pomere 21), na oleji spenenú cibuľku, vajcia, mleté čierne korenie. Všetko dôkladne premiešame, a ak je masa riedka, pridáme trochu polohrubej múky. Z tejto hmoty tvarujeme knedličky vo veľkosti pingpongovej loptičky a dáme ich variť do kapusty, ktorá je už mäkká. Na závere zahustíme zásmažkou, do ktorej pridáme trochu sladkej červenej papriky. Jedlo môžeme ešte vylepšiť smotanou.
Istebnická kapusta
Potrebujeme: 1 kg kyslej kapusty, 250 g domácej klobásy, rasca, soľ, paradajkový pretlak, kyslá smotana, cibuľa, údená slanina, olej.
Postup: Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a na kocky pokrájanú údenú slaninu. Pridáme kyslú kapustu, premiešame, dochutíme soľou a rascou, pridáme nakrájanú domácu klobásu a zalejeme vodou. Dusíme do mäkka. Pridáme paradajkový pretlak a na záver na tanieri ozdobíme kyslou smotanou. Podávame so žemľovými knedlíkmi.
Dobrú chuť vám želajú Gabriela Vránová a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Autor: Dnes varí Gabriela Vránová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.