voňavých klinčekov, troška potlčeného anízu, 90 g roztopeného masla.
Vajcia vymiešame s preosiatym práškovým cukrom, pridáme dobre zohriaty med a znova miešame. Potom pridávame mletú škoricu, potlčené voňavé korenie, obyčajnú hladkú múku zmiešanú so sódou bikarbónou, všetko premiešame a nakoniec vmiešame roztopené maslo. Cesto necháme 24 hodín odležať, potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme a formičkami z neho povykrajujeme rôzne tvary medovníčkov. Poukladáme ich na vymastený plech a potrieme žĺtkom vymiešaným s troškou mlieka (doprostred môžeme dať kúsok orecha alebo olúpanej mandle) a upečieme.
Škoricové štvorčeky
Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 200 g margarínu, 100 g práškového cukru, 2 žĺtky.
Plnka: 120 g masla, 100 g práškového cukru, 1 ˝ lyzičky mletej škorice.
Poleva: 80 g čokolády, 60 g stuženého tuku.
Z múky, margarínu, cukru a žĺtkov zamiešame na doske cesto a necháme ho hodinu na chladnom mieste odpočívať. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme, povykrajujeme z neho štvorčeky (môžeme povykrajovať aj iné tvary, napr. srdiečka), poukladáme na plech a upečieme. Upečené a vychladnuté štvorčeky spojíme po dva plnkou a polejeme cez jednu polovicu čokoládovou polevou.
Príprava plnky: Maslo vymiešame s práškovým cukrom do penista a postupne pridávame mletú škoricu.
Príprava polevy: Stužený tuk roztopíme, pridáme polámanú čokoládu a vymiešame nahladko.
Kokosové kolieska
200 g margarínu, 250 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 120 g kokosovej múčky, 120 g práškového cukru, pikantný lekvár.
Na doske zmiesime múku, margarín, kokosovú múčku, práškový a vanilkový cukor. Cesto rozdelíme na dve časti a na pomúčenej doske vyvaľkáme postupne na hrúbku 3 mm. Okrúhlou formičkou povykrajujeme polovicu plných koliesok a polovicu s otvorom uprostred. Kolieska uložíme na vymastený plech a upečieme. Vychladnuté plné kolieska natrieme lekvárom a pozliepame s kolieskami, v ktorých je otvor. Posypeme práškovým cukrom.
Hviezdne toliare
250 g hladnej múky, 1 vajce, 150 g práškového cukru, postrúhanú kôru z ˝ chemicky neošetreného citróna, 150 g olúpaných postrúhaných mandlí, troška mletej škorice a potlčených voňavých klinčekov, 150 g margarínu, marhuľový lekvár.
Z múky, vajca, cukru, postrúhanej citrónovej kôry, pomletých mandlí, margarínu a voňavého korenia vypracujeme cesto, ktoré necháme na chladnom mieste 1 až 2 hodiny odpočívať. Potom cesto vyvaľkáme, povykrajujeme z neho kolieska a rovnaký počet hviezdičiek, ktoré veľkosťou nepresahujú kolieska. Obidva druhy upečieme osobitne do zlatožlta. Po vychladnutí kolieska potrieme marhuľovým lekvárom, spojíme s hviezdičkami a posypeme práškovým cukrom.
Krehké zlepované kolieska
250 g polohrubej múky, Ľ balícka prášku do pečiva, 80 g práškového cukru, 1 balíčka vanilkového cukru, na špičku noža škorice, 180 g margarínu, pikantný džem.
Margarín vymiešame do penista, primiešame cukor, vanilkový cukor, škoricu a múku zmiešanú s práškom do pečiva (vajcia do tohto cesta nedávame). Cesto na pomúčenej doske premiešame, vyvaľkáme na tenko, vykrojíme z neho rovnaký počet koliesok v troch veľkostiach a upečieme do zlatista. Vychladnuté kolieska zlepujeme džemom vždy po tri podľa veľkosti a posypeme práškovým cukrom.
Autor: Medovníčky
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.