Varna - V Bulharsku 6. december pravoslávni svätia ako sviatok sv. Nikolaja Mirlikijského Čudotvorcu a je známy ako Nikuldeň.
Na rozdiel od katolíckeho svätého Mikuláša však tento svätec nikoho neobdarúva. Naopak, ako patróna všetkých, ktorí pracujú na mori či rieke (rybári, námorníci, prístavní robotníci, strážcovia majákov) ho ľudia už od skorých ranných hodín velebia a prosia o zdravie a šťastie pre svojich najbližších. Svätý Nikolaj však tieto modlitby vyslyší, len ak sú vyrieknuté na brehu mora, rieky, potoka, prípadne pri minerálnom prameň (tých je v Bulharsku viacej, ako riek a potokov dokopy). Prejavom vďaky a úcty je potom jedlo zvané ribnik, ktoré v tento deň pripravujú ženy v každej domácnosti, bez ohľadu na to, či je niektorý člen rodiny "vodným" pracovníkom alebo nie. Je to kapor, ktorý sa rozporcovaný pečie v pekáči spoločne s ryžou. Na dochutenie sa používa čierne korenie a ľušťan (špeciálne bulharské korenie na prípravu rýb). Jedlo sa zapíja bielym vínom.
Autor: Valeria Holinková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.