Korzár logo Korzár

"Zväčšujeme" zrná na negatíve

Zrnitosť negatívu patrí spoločne s odporúčanou citlivosťou a rozlišovacou schopnosťou k základným vlastnostiam negatívu a vzájomne spolu súvisí.Čo

Zrnitosť negatívu patrí spoločne s odporúčanou citlivosťou a rozlišovacou schopnosťou k základným vlastnostiam negatívu a vzájomne spolu súvisí.

Čo vlastne zrnitosť je? V citlivej vrstve filmu (suspenzii), nesprávne emulzii, je drobno rozptýlený bromid strieborný, ktorý pri osvite reaguje na svetlo. Pôsobením vývojky sa redukujú nepatrné čiastočky kovového striebra. Tie sú veľmi malé a prakticky by sme ich zaznamenali až pri zväčšení 50-krát a viac. Alkalické prostredie vývojky však spôsobuje zlučovanie týchto zrniek striebra do väčších čiastočiek. Tie sa už pri menších zväčšeniach prejavujú práve ako zrnitosť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Je preto logické, že čím je negatív menší (kinofilm, alebo polený kinofilm), tým je možnosť zŕn väčšia. Ďalším faktorom je citlivosť negatívneho, alebo diapozitívneho materiálu. Filmy s malou citlivosťou okolo 10 50 DIN sú menej náchylné k vytváraniu väčších zŕn, hovoríme im jemnozrnné, filmy vysoko citlivé 800 ASA a viac sú filmy hrubozrné. Na tvorbu zrna má tiež vplyv miera alkality použitej vývojky. Čím je prostredie menej zásadité, tým je zrno menšie. Teplota vývojky a čas vyvolávania sú ďalšími ovplyvňujúcimi faktormi. Čím je vývojka teplejšia, tým je zrno väčšie.

V súčasnej modernej fotografii má zrno svoj význam a býva využívané ako jeden z výtvarných prvkov.

Výrobcovia síce produkujú stále jemnozrnejšie materiály, ale práve pomocou spracovania môžeme aj z takýchto filmov urobiť zrnitú fotografiu.

SkryťVypnúť reklamu

Ako získame dostatočne zrnitý negatív? Fotografujeme na malý formát, použijeme vysoko citlivý film, ktorý môžeme ešte zahriatím vývojky prevolať o 1 2-násobok. Tým docielime citlivosť 1600 event. 3200 ASA. Obecne platí, že ohriatím vývojky o tri stupne zvýšime citlivosť dvakrát. Teda pri rovnakom čase vyvolávania filmu docielime vo vývojke teplej 20 stupňov C základnú citlivosť, napr. 400 ASA, pri 23 stupňoch C už 800 ASA. Pozor však! Pri zahrievaní na vysoké teploty (okolo 30 stupňov C) môže dôjsť k retikulácii želatíny.

Autor: ji

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 691
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 407
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 177
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 471
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 380
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 124
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 836
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 496
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu