Taliansko a Grécko. Problémy s BSE, ako pre novinárov uviedol riaditeľ Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho Pavol Filkorn, má už aj Ukrajina. Slovensko však z tejto najnovšie uznanej rizikovej krajiny nedovážalo žiadne hovädzie mäso ani mäsovokostné múčky.
Z rizikových krajín EÚ sa živý hovädzí dobytok či mäso dovážali v priebehu tohto roka len z Nemecka. Aj v tomto prípade však podľa vyjadrení predstaviteľov Štátnej veterinárnej správy (ŠVS) SR ide o mäso z regiónov bez výskytu BSE a o zvieratá, narodené až po roku 1996, keď Nemecko pristúpilo k zákazu dovozov hovädziny z vtedy uznaných rizikových krajín.
EÚ podľa ďalších vyjadrení P. Filkorna pristúpi v blízkej dobe aj ku komplexnému testovaniu svojich chovov, na čo farmárom vyčlenila 15 miliónov EUR. Testovaniu výskytu BSE, ktoré bude základom pre vyčistenie chovov, bude podliehať všetok dobytok, starší ako 30 mesiacov. Okrem toho sa v únii od začiatku nadchádzajúceho roku upúšťa od využívania kostných a mäsových múčok vo výkrme hospodárskych zvierat. Skrmovanie týchto tepelne slabšie upravených múčok z uhynutých oviec, postihnutých klusavkou, v chovoch kráv vo Veľkej Británii totiž odborníci považujú za príčinu vzniku problémov s BSE. V roku 1992 v tejto krajine diagnostikovali až 36 tisíc prípadov BSE. V tomto roku Veľká Británia však oznámila len okolo 1 140 prípadov. V SR sa múčky vyrábajú pri vyšších teplotách, ktoré zaručujú zneškodnenie pôvodcu nákazy, a skrmujú sa len u ošípaných a hydiny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.