pôdou pre baktérie.
Takzvané antibakteriálne čistiace prípravky baktérie takmer vôbec nelikvidujú a narobia viac škody ako osohu. Podľa profesorky Sally Bloomfieldovej z londýnskej Kingďs College, pri umývaní vo výlevke existuje veľké riziko prenosu baktérií salmonely z dosky na krájanie a noža na tanier a príbory.
Profesorka radí gazdinkám, aby namiesto plátenných utierok na riad používali jednorazové, papierové. Nové antibakteriálne čistiace prostriedky by odborníci radšej vymenili za osvedčené "dobré staré čistiace prostriedky".
Klasické umývanie riadu sa teda expertom nepáči. Najlepšia by vraj bola umývačka riadu, ktorá si zohreje vodu na 60 stupňov Celzia, pretože pri tejto teplote mnohé baktérie zahynú. No keď na ňu nemáte, nevadí. Mali by ste však umývať riad aspoň pod tečúcou vodou, aby si jednotlivé kusy vašej kuchynskej výbavy neodovzdali ponorené v jednej vode navzájom baktérie, ktoré im priľnuli na povrchu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.