Korzár logo Korzár

Dnes varí Jana Smutná

Česká hlásateľka a moderátorka Jana Smutná pricestovala na nakrúcanie do košickej televíznej kuchyne z Prahy a priniesla so sebou recepty na

skutočné lahôdky. Pri ich príprave jej asistovala známa herečka pani Eva Krížiková. Musíme povedať, že nešlo o žiadne diétne špeciality, a tak obe dámy, ktoré dôverne poznajú slovo DIÉTA si počas varenia ťažkali na nespravodlivý osud. Pani Jana sa nám zdôverila, že je nielen vášnivou kuchárkou, ale aj konzumentkou a každý prehrešok si doslova a dopísmena musí odtrpieť - po lukulských hodoch nasledujú dva týždne o chlebe a vode!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Televízna obrazovka je totiž nemilosrdná a nielenže odhaľuje všetky prebytočné tukové vankúšiky, ale každému opticky pridáva o 5 až 8 kilogramov.

SkryťVypnúť reklamu

Na televíznu dráhu nastúpila pani Smutná po tom, ako absolvovala fakultu umení na Karlovej univerzite v Prahe. Najskôr začala pracovať ako hlásateľka v rozhlase a súčasne aj ako herečka v malom pražskom divadielku Rubín. Do televízie nastúpila začiatkom 80-tych rokov a pravidelne moderovala hudobné programy s českým televíznym orchestrom, uvádzala rôzne významné spoločenské podujatia i medzinárodné tanečné festivaly. Rozhlasu a dabingu sa však nevzdala a na vlnách rozhlasovej stanice Alfa vysielala cyklické relácie - Magazín elixír, Dotyky a Stretnutia s medicínou.

Hlásateľka, moderátorka, herečka Jana Smutná je však aj mama a doma v kuchyni je skutočnou kráľovnou. Dôkazom toho sú aj špeciality, ktoré môžu ozdobiť i váš, napríklad aj sviatočný, stôl.

SkryťVypnúť reklamu

Panenská v župane

Potrebujeme: 250 g mletého chudého bravčového mäsa, 300 g panenskej, 100 g šunky, lístkové cesto, červenú mletú papriku, horčicu, olej, zelenú petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Bravčovú sviečkovú okoreníme, potrieme červenou mletou paprikou, opečieme na oleji zo všetkých strán, potom ju osolíme a potrieme plnotučnou horčicou. Lístkové cesto rozvaľkáme na asi 1/2 cm hrubý obdĺžnik. Na cesto poukladáme šunku. Na ňu navrstvíme mleté mäso, ktoré sme dochutili soľou a zelenou petržlenovou vňaťou posekanou na drobno. Na mleté mäso položíme opečenú bravčovú sviečkovicu, zrolujeme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov. Podávame so zeleninovým šalátom.

Rýchle lístkové cesto

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: 350 g hladkej múky, 250 g masla, soľ, kypriaci prášok, lyžicu octu, vodu, 2 - 3 žĺtky.

Postup: Do tretiny múky pridáme rozdrobené maslo, zamiesime, rozdelíme na tri časti a necháme odpočívať v chladničke. Medzitým si pripravíme druhé cesto zo zvyšnej múky, do ktorej pridáme žĺtky, soľ, kypriaci prášok, ocot a toľko studenej vody, aby sme mali mäkké cesto. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Jedno maslové cesto na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme tak, aby do dvoch tretín krylo základné cesto. Maslové cesto založíme tretinou závinového cesta a celé preložíme na polovice. Cesto znova rozvaľkáme, hrany zarovnáme a postupujeme ako pri prvom skladaní. Opakujeme ešte raz. Po poslednom skladaní ho necháme pol hodinu v chlade.

Takto pripravené cesto môžeme použiť na našu panenku, ale aj na záviny, či šatôčky.

Králik na olivách

Potrebujeme: 1 králika, na marinádu: 3 lyžice citrónovej šťavy, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice rozmarínu, 2 strúčiky cesnaku, asi 5 olív, 400 g paradajok, 75 g celých zelených olív, mleté čierne korenie, 2 dl bieleho vína, olej, soľ.

Postup: Najprv si pripravíme marinádu - zmiešame spolu citrónovú šťavu, olivový olej, rozmarín, pretlačený cesnak, 5 nadrobno nasekaných olív. Marinádu dobre premiešame s rozporcovaným králikom, prikryjeme a cez noc necháme odpočinúť. Potom do pekáča dáme 2 - 3 lyžice oleja, necháme rozohriať a pridáme mäsko. Pečieme ho asi 10 minút, potom znížime teplotu z 250 na asi 200 stupňov, mäso zalejeme marinádou, z ktorej sme ho vybrali a pečieme asi 20 minút - neprikryté. Potom pridáme olúpané pokrájané paradajky, zelené celé olivy a podlejeme vínom. Pečieme ešte asi 45 minút. Ako prílohu podávame ryžu alebo chlieb.

Skvelá sviečková s koňakom

Potrebujeme: bravčovú sviečkovicu, soľ, čierne mleté korenie, červenú mletú papriku, slaninu, šľahačkovú smotanu, kečup, koňak, olej.

Postup: Sviečkovicu nakrájame na menšie valčeky, ktoré osolíme, okoreníme. Každý valček potom obalíme plátkom anglickej slaniny, prichytíme špajlou a sprudka opečieme na rozohriatom oleji. Hotové mäsko vyberieme a všetko odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme šľahačkovú smotanu, kečup, čierne mleté korenie a nakoniec koňak, premiešame. Upečené mäskové valčeky prelejeme omáčkou a ešte 3 minúty pečieme. Podávame s ryžou.

Dobrú chuť vám želajú Jana Smutná a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 058
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 277
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 110
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 304
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 079
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 521
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 223
  1. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  2. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  3. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  4. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  5. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  6. Vladimír Bojničan: Pluralita nie je len nejaký rozmar modernity. Je to náš civilizačný základ
  7. Marek Namešpetra: J.K. Love SuperStar
  8. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum.
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 087
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 210
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 681
  4. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 18 521
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 478
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 774
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 373
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 332
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  2. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  3. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  4. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  5. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  6. Vladimír Bojničan: Pluralita nie je len nejaký rozmar modernity. Je to náš civilizačný základ
  7. Marek Namešpetra: J.K. Love SuperStar
  8. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum.
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 087
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 210
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 681
  4. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 18 521
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 478
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 774
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 373
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 332
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu