skutočné lahôdky. Pri ich príprave jej asistovala známa herečka pani Eva Krížiková. Musíme povedať, že nešlo o žiadne diétne špeciality, a tak obe dámy, ktoré dôverne poznajú slovo DIÉTA si počas varenia ťažkali na nespravodlivý osud. Pani Jana sa nám zdôverila, že je nielen vášnivou kuchárkou, ale aj konzumentkou a každý prehrešok si doslova a dopísmena musí odtrpieť - po lukulských hodoch nasledujú dva týždne o chlebe a vode!
Televízna obrazovka je totiž nemilosrdná a nielenže odhaľuje všetky prebytočné tukové vankúšiky, ale každému opticky pridáva o 5 až 8 kilogramov.
Na televíznu dráhu nastúpila pani Smutná po tom, ako absolvovala fakultu umení na Karlovej univerzite v Prahe. Najskôr začala pracovať ako hlásateľka v rozhlase a súčasne aj ako herečka v malom pražskom divadielku Rubín. Do televízie nastúpila začiatkom 80-tych rokov a pravidelne moderovala hudobné programy s českým televíznym orchestrom, uvádzala rôzne významné spoločenské podujatia i medzinárodné tanečné festivaly. Rozhlasu a dabingu sa však nevzdala a na vlnách rozhlasovej stanice Alfa vysielala cyklické relácie - Magazín elixír, Dotyky a Stretnutia s medicínou.
Hlásateľka, moderátorka, herečka Jana Smutná je však aj mama a doma v kuchyni je skutočnou kráľovnou. Dôkazom toho sú aj špeciality, ktoré môžu ozdobiť i váš, napríklad aj sviatočný, stôl.
Panenská v župane
Potrebujeme: 250 g mletého chudého bravčového mäsa, 300 g panenskej, 100 g šunky, lístkové cesto, červenú mletú papriku, horčicu, olej, zelenú petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Bravčovú sviečkovú okoreníme, potrieme červenou mletou paprikou, opečieme na oleji zo všetkých strán, potom ju osolíme a potrieme plnotučnou horčicou. Lístkové cesto rozvaľkáme na asi 1/2 cm hrubý obdĺžnik. Na cesto poukladáme šunku. Na ňu navrstvíme mleté mäso, ktoré sme dochutili soľou a zelenou petržlenovou vňaťou posekanou na drobno. Na mleté mäso položíme opečenú bravčovú sviečkovicu, zrolujeme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov. Podávame so zeleninovým šalátom.
Rýchle lístkové cesto
Potrebujeme: 350 g hladkej múky, 250 g masla, soľ, kypriaci prášok, lyžicu octu, vodu, 2 - 3 žĺtky.
Postup: Do tretiny múky pridáme rozdrobené maslo, zamiesime, rozdelíme na tri časti a necháme odpočívať v chladničke. Medzitým si pripravíme druhé cesto zo zvyšnej múky, do ktorej pridáme žĺtky, soľ, kypriaci prášok, ocot a toľko studenej vody, aby sme mali mäkké cesto. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Jedno maslové cesto na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme tak, aby do dvoch tretín krylo základné cesto. Maslové cesto založíme tretinou závinového cesta a celé preložíme na polovice. Cesto znova rozvaľkáme, hrany zarovnáme a postupujeme ako pri prvom skladaní. Opakujeme ešte raz. Po poslednom skladaní ho necháme pol hodinu v chlade.
Takto pripravené cesto môžeme použiť na našu panenku, ale aj na záviny, či šatôčky.
Králik na olivách
Potrebujeme: 1 králika, na marinádu: 3 lyžice citrónovej šťavy, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice rozmarínu, 2 strúčiky cesnaku, asi 5 olív, 400 g paradajok, 75 g celých zelených olív, mleté čierne korenie, 2 dl bieleho vína, olej, soľ.
Postup: Najprv si pripravíme marinádu - zmiešame spolu citrónovú šťavu, olivový olej, rozmarín, pretlačený cesnak, 5 nadrobno nasekaných olív. Marinádu dobre premiešame s rozporcovaným králikom, prikryjeme a cez noc necháme odpočinúť. Potom do pekáča dáme 2 - 3 lyžice oleja, necháme rozohriať a pridáme mäsko. Pečieme ho asi 10 minút, potom znížime teplotu z 250 na asi 200 stupňov, mäso zalejeme marinádou, z ktorej sme ho vybrali a pečieme asi 20 minút - neprikryté. Potom pridáme olúpané pokrájané paradajky, zelené celé olivy a podlejeme vínom. Pečieme ešte asi 45 minút. Ako prílohu podávame ryžu alebo chlieb.
Skvelá sviečková s koňakom
Potrebujeme: bravčovú sviečkovicu, soľ, čierne mleté korenie, červenú mletú papriku, slaninu, šľahačkovú smotanu, kečup, koňak, olej.
Postup: Sviečkovicu nakrájame na menšie valčeky, ktoré osolíme, okoreníme. Každý valček potom obalíme plátkom anglickej slaniny, prichytíme špajlou a sprudka opečieme na rozohriatom oleji. Hotové mäsko vyberieme a všetko odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme šľahačkovú smotanu, kečup, čierne mleté korenie a nakoniec koňak, premiešame. Upečené mäskové valčeky prelejeme omáčkou a ešte 3 minúty pečieme. Podávame s ryžou.
Dobrú chuť vám želajú Jana Smutná a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.