rybám, do šalátu z cvikly i k párkom. Jeho výraznú chuť spôsobuje gykozid sinigrin, z ktorého sa uvoľňuje horčičná silica.
Chrem má liečivé účinky. V malých dávkach povzbudzuje žalúdočnú a črevnú činnosť a rozpúšťa hlieny. Užíva sa olúpaný, postrúhaný a rozmiešaný s medom alebo ako sirup (nakrájaný koreň sa posype cukrom) pri zápaloch priedušiek, jarnej únave v rekonvalescencii a pri nedostatku vitamínu C. Šťava z chrenu má regeneračné, čistiace a dezinfekčné účinky na mastnú a nečistú pleť, musí sa ale riediť a nechať na pokožke iba krátko. V ľudovom liečiteľstve sú známe tzv. "chrenové placky" obklady pri reume ktoré sa pripravujú z postrúhaného chrenu, octu a múky.
Autor: bea
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.