Nepečené sladkosti sú vďačným pohostením pre deti i dospelých.
Vianočné košíčky
250 g stuženého tuku, 250 g práškového cukru, 100 g kakaa, 1 lyžica maizeny, 100 g kandizovaného ovocia, 50 g hrozienok, 100 orieškov alebo mandlí (alobal na košíčky).
Z alobalu vystrihneme asi 35 koliesok s priemerom 7 cm. Pomocou plechovej formičky alebo menšieho pohárika z koliesok vytvarujeme košíčky. Tuk roztopíme v nádobe ponorenej do horúcej vody, za stáleho miešania pridáme cukor premiešaný s kakaom a maizenou a vymiešame. Do kakaovej masy pridáme posekané kandizované ovocie, posekané hrozienka a oriešky alebo mandle. Alobalové košíčky naplníme, necháme stuhnúť a pred podávaním košíčky opatrne odstránime.
Čokoládová bombice
4 tortové oblátky, 50 g posekaných hrozienok, 50 g posekaných orechov, 100 g posekaného kandizovaného ovocia, 125 g masla, 1 šálka (0,25 l) sušeného plnotučného mlieka, 1 šálka práškového cukru, 3 polievkové lyžice kakaa, 0,1 l studenej vody.
Do nádoby si pripravíme na nepravidelné kúsky polámané tortové oblátky, posekané hrozienka, orechy a kandizované ovocie. Vo vodnom kúpeli a za stáleho miešania uvaríme vodu, cukor, kakao a sušené mlieko (nevaríme dlhšie ako 10 minút). Do teplej zmesi zamiešame maslo a nakoniec pridáme polámané tortové oblátky, posekané hrozienka, orechy, kandizované ovocie a všetko dobre premiešame. Rukami namočenými v studenej vode formujeme bombice, ktoré ukladáme na porcelánový tanier a necháme stuhnúť v chladničke.
Orechová roláda
250 g pomletých orechov, 250 g práškového cukru, 1 bielok, 2 3 lyžice mlieka, 2 lyžice rumu, 1/2 balíčka vanilkového cukru.
Plnka: 250 g práškového cukru, 150 g masla, 1 žĺtok, 1 lyžica rumu, 2 3 lyžice kakaa, 1/2 balíčka vanilkového cukru.
Poleva: 3 lyžice kryštálového cukru, 1 lyžica kakaa, 1 lyžica mlieka, 40 g masla.
Pomleté orechy, cukor, bielok, mlieko, rum a vanilkový cukor dobre spracujeme, aby vzniklo tvárne cesto. Cesto vyvaľkáme na pocukrovanom papieri na plát a potrieme ho maslovou plnkou. Pomocou papiera plát zavinieme, roládu polejeme pripravenou polevou a necháme v chladničke stuhnúť. Potom roládu pokrájame na tenké plátky a podávame.
Príprava plnky: Maslo s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do penista, postupne primiešame žĺtok, kakao a rum a ešte dobre vymiešame. Príprava polevy: Cukor s mliekom a kakaom rozvaríme a do polovychladnutého zamiešame kúsok masla.
Kokosová tyčinka
250 g kokosovej múčky, 30 g práškového cukru, jedna konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 2 lyžice sušeného mlieka, 2 lyžice kakaa, troška ľubovoľnej potravinárskej farby (najkrajšia je červená).
Kokosovú múčku, cukor, sušené mlieko a kondenzované mlieko zmiešame a rozdelíme na tri časti. Jednu časť necháme bielu, do druhej zamiešame kakao a do tretej troška potravinárskej farby. Z každej časti vyšúľame valček a uložíme na pripravený alobal: najskôr dva valčeky a na ne doprostred uložíme tretí valček. Zabalíme do alobalu a necháme dve hodiny odstáť. Farebnú tyčinku môžeme poliať čokoládovou polevou. Pred podávaním pokrájame na úhľadné plátky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.