jednotlivých krajinách?
V prímorských krajinách to boli dary mora a často aj produkty, dovážané zo zámoria, ako ryža, tropické plody a pod. V úrodných oblastiach sa predkladalo najmä mäso, kým v chudobných vrchovinách sa museli uspokojiť s kapustou, hubami a pokrmami z ovsa či raži. Pritom každé mesto a dedina mali svoje vlastné obyčaje, spojené s vianočným jedlom.
V Čechách mali už od stredoveku vyspelé rybnikárstvo, preto sa tradičným vianočným jedlom stal kapor. Uchovali sa aj národné staršie jedlá, ako pukance s makom, kuba (krúpy s hubami), hubník a šošovicová alebo hrachová polievka. Okrem Čechov len Rakúšania a Maďari považovali kapra za vianočné jedlo. Na Slovensku sa zvyk vianočného kapra rozšíril len v tomto storočí. K našim ľudovým vianočným jedlám patrila kapustnica s hubami, bobaľky, opekance, či pupáčiky s makom a vo východnej časti krajiny tiež pirohy. Nesmel chýbať med s cesnakom, ktorý mal význam talizmanu pre zachovanie zdravia. Pirohy boli štedrovečerným pokrmom aj obyvateľov Zakarpatskej Ukrajiny a poľských goralov. V Anglicku sa rodina schádza pri jedle už na obed, ktorý začína krabím koktejlom, pokračuje morkou a slávnym vianočným pudingom. Príprava pudingu trvá šesť týždňov, je v ňom ukrytá minca a kto ju nájde, tomu má v budúcom roku priniesť šťastie v obchodovaní.
Vo Francúzsku sa rodina schádza pri sviatočnej večeri, ktorú volajú "La révellion" - prebúdzanie, čo predstavuje prebúdzanie ľudí k prežitiu narodenia Ježiša. Jedlo bežne pozostáva z pečenej šunky a hydiny, údeného lososa, ustríc, šalátu a pre Francúzov neodmysliteľných syrov. Nesmie chýbať ovocie, koláče, víno. V Belgicku prevládajú na vianočnom stole rôzne morské živočíchy. Pre Dánov je tradičným slávnostným pokrmom ryžový puding s mandľou pre šťastie. Nóri jedia ovsenú kašu, bravčovú pečienku a takisto vianočný puding so skrytou mandľou. K špecialitám grónskych Inuitov patrí veľrybia slanina a mäso z aliek, zahrabané na niekoľko mesiacov pod zem, aby sa "uležalo". Podobným spôsobom, len zavesené v chladnej komore, u nás aj niekoľko týždňov nechávali uležať (v podstate ide o autolýzu mäsa) ulovené zajace a jarabice.
Najdlhšie si užívajú Vianoce Švédi, začínajú na deň Svätej Lucie 13. decembra a trvajú mesiac. Švédska štedrovečerná tabuľa pozostáva z rybích jedál, šunky a ryžového pudingu. Nemci si na Vianoce pochutnávajú na pečenej husi s červenou kapustou a zemiakovou knedľou. Bavoráci jedlo výdatne zapíjajú pivom, kým Rakúšania uprednostňujú víno. Španieli hodujú pri moriakovi a turrone, čo je sladký pokrm z mandlí a karamelu. Zapíjajú ťažkými vínami. Vzhľadom na etnickú rôznorodosť sú v Spojených štátoch najpestrejšie oslavy Vianoc. Väčšinou sa neobídu bez moriaka, ktorý je národným slávnostným jedlom Severoameričanov. Zaujímavé je, že neobľubujú ryby, ktorých majú v bohatom výbere nadbytok a preto ich považujú za všedné podradné jedlo. Raz som s Američankou, žijúcou pri chýrnych Veľkých jazerách, navštívil maďarskú čárdu. Bola veľmi prekvapená, keď jedla chutne pripraveného kapra - u nich kaprov považujú za burinné ryby a robia z nich len kŕmne múčky. Na juhu USA, v Novom Mexiku sú Vianoce sviatkom obžerstva - jedia mäso, fazuľu, dyne a cibuľu. No čo, iný kraj, iný mrav, aj na Vianoce.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.