urobili zadosť tradícii. Sú však ľudia, pre ktorých sú ryby záležitosťou srdca po celý rok. Rybárčenie je relax, aký sa nedá inde nájsť. Keď má človek starostí, je psychicky či fyzicky na dne, stačí, aby sa postavil do vody, pozrel na tú krásu dookola a všetky starosti odplávajú dolu prúdom
Na Slovensku je v pozornosti rybárov hlavne kapor, naša najpopulárnejšia ryba. Okrem neho sú to dravé ryby ako šťuka, zubáč, sumec, pstruh a lipeň. Popri nich podustva, jalec, prípadne ostriež. To sú ryby, ktoré sa lovia bežne. Ale okrem nich je ešte množstvo menších, ktoré rybári v našich vodách nelovia a ďalšie sú chránené.
"Najzaužívanejší spôsob u nás je lov na ťažko. Udica sa nahodí, položí sa do rázsošiek a čaká sa na záber. Druhý najčastejší spôsob lovu je pomocou plaváka, tzv. lov na plávanú. Dosť bežný je lov prívlačou. Chytá sa na umelé nástrahy, na blyskáč, vobler, alebo aj na mŕtvu rybku. Tak sa chytajú väčšinou dravé ryby ako šťuka, zubáč, ostriež. Vrcholom je muškárenie. Hovorí sa, že je to vysoká škola lovu," hovorí viceprezident Slovenského rybárskeho zväzu Rudolf Harvánek.
Naučiť sa muškáriť nie je vraj ťažké. Zvládne to každý. Ale je to najťažší spôsob lovu, pretože trvá dlho, kým sa človek naučí ovládať udicu, hlavne však naberať nástrahu. "Mušiek je totiž niekoľko tisíc, treba vedieť, čo v danej lokalite použiť. Najlepšie je všímať si hmyz a napodobniť ten prirodzený. Ale existujú aj fantastické, vymyslené mušky, ktorými sa rybári snažia pstruha alebo lipňa okabátiť. "
V Košiciach je najväčšia miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu na Slovensku. Registruje okolo päť a pol tisíc rybárov. Viac členov je v Bratislave, ale tam je organizácia rozdelená na štyri samostatné. "Máme pomerne slušné množstvo revírov, ktoré iné organizácie nemajú. Štrkoviská v Čani, Geči, Kechneci, na Hornáde, Olšave, Bukovci a ďalších riečkach. Aj preto, že sme najväčšia organizácia, máme solídne príjmy z povoleniek. Vďaka tomu vieme dobre zarybňovať, ročne dávame dva milióny korún do rýb, ktoré púšťame do vôd. Naše revíry sú dobre zarybnené. Ale v konečnom dôsledku záleží na tom, ako ryba berie. Nie vždy je spokojnosť rybárov adekvátna našej snahe. "
Rybársky šport je v dnešnej hektickej dobe čoraz populárnejší. Venujú sa mu ľudia z rôznych spoločenských vrstiev. Univerzitní profesori či robotníci, kňazi i bezdomovci, muži aj ženy, celé rodiny. Dokonca sú to tiež zdravotne postihnutí, ktorých zvyknú ich blízki vyviezť na breh rieky, aby sa mohli venovať svojej záľube.
V poslednom čase chodia na ryby čoraz viac aj pytliaci. Problémy majú s nimi predovšetkým členovia Slovenského rybárskeho zväzu, pretože robia šarapatu v tokoch, ktoré usilovne po celý rok zarybňujú.Vlani od 1. decembra však vstúpila do platnosti novela trestného zákona, ktorá tvrdšie postihuje pytliactvo, a to ako neoprávnený zásah do výkonu práva poľovníctva, alebo do výkonu rybárskeho práva. Dopustí sa ho ten, kto loví zver, alebo ryby bez povolenia, alebo kto prevedie takto ulovenú zver alebo ryby na seba, alebo iného človeka.
"S pytliactvom sme mali doteraz veľké problémy, pretože legislatíva bola zle postavená, pytliak nemohol byť účinne postihovaný, mohli sme ho len oznámiť okresnému úradu. Krádež rýb nebola trestným činom. Musel by spôsobiť škodu, ktorá presahuje dvojnásobok minimálnej mzdy a to zodpovedá 8800 korunám. Ťažko si predstaviť pytliaka, ktorý by na chrbte odniesol 150 kíl rýb," vysvetľuje Rudolf Harvánek. Z novely zákona, ktorá vstúpila do platnosti 1. decembra už vyplýva, že ak človek loví ryby bez povolenia a privlastňuje si ich, spácha trestný čin, za ktorý môže dostať až dva roky odňatia slobody, peňažnú pokutu alebo zhabanie vecí. Pytliactvo sa tým dostáva do inej roviny. Do procesu navyše vstupuje polícia.
Z gurmánskeho hľadiska je najvyhľadávanejšia a najznámejšia ryba kapor. Ale labužníci vedia, že najlepšie mäso má zubáč. Existuje množstvo receptov na ich prípravu. Ani v jednom domácom receptári dobrého rybára však nesmie chýbať recept na prípravu známej polievky halászlé. Nestačí len hodiť do hrnca hlavu z vianočného kapra.
"Hlavná surovina síce je kapor, ale pokiaľ má byť halászlé dobré, musia tam byť aj biele drobné ryby, plotica, pleskáč. Je dobré, keď je aj rybia hlava, dáva určitú chuť. To množstvo rýb sa povarí vo vode, pridáva sa paprika, paradajka, cibuľa. Drobné ryby sa vyberú, prepasírujú. Tým sa odstránia kosti a polievka zhustne. Kaprie mäso sa nechá v takej podobe, ako je, vo väčších kusoch. Halászlé sa dá urobiť aj z jedného druhu ryby, ale nie je to ono," odporúča Rudolf Harvánek.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.