Ako správne skladujeme olej
Olej musíme uskladniť tak, aby nezožltol a nezničili sa jeho hodnotové látky. Tukom, a teda aj oleju, škodí vzduch, teplo aj svetlo. Chránime ich nepriehľadnými fóliami a ukladáme dobre uzavreté do chladnej miestnosti.
Náhrada majonézy
Biely jogurt môžeme použiť namiesto majonézy k príprave zeleninových alebo ovocných šalátov. Budú ľahšie a zdravšie. (Už aj v predajniach lahôdok sa dá kúpiť šalát s jogurtom).
Citrusy nepatria do chladničky
Citrusové plody kupujeme čerstvé bez uvädnutej šupky. Citróny by mali byť peknej žltej farby s tenkou šupkou, rovnako grapy. Pomaranče prezradia svoj vek tiež šupkou zvráskavená, vysušená je známkou staroby a straty vitamínov. Citróny aj iné citrusové plody neskladujeme v chladničke, pretože stratia arómu a odovzdávajú svoju vôňu iným potravinám. Dajme ich iba do chladu.
Mrazená ryba
Pred pečením či vyprážaním rybu nerozmrazujeme, aby sa nám neprichytila na panvici. Najprv rybu okoreníme alebo obalíme v múke a až potom ešte zmrazenú vložíme do rozpáleného oleja.
Mäkká kapusta
Hlávková biela kapusta bude mäkšia a zároveň aj zahustená, ak ju dusíme alebo varíme s väčším surovým zemiakom.
Všestranná zemiaková kaša
Zemiaková kaša v prášku je všestranne použiteľná aj pri príprave iných jedál. Hodí s k zahusťovaniu polievok i omáčok, prívarkov, do cesta na halušky a ak je zemiaková kaša z čerstvých zemiakov veľmi riedka, pomôžeme si kašou v prášku.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.