Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Nápad pozrieť sa do hrncov našich, dnes už vlastne prastarých mám, vznikol v čase, keď televízny kulinársky cyklus Varím, varíš, varíme, ponúkol

divákom už takmer štyristo receptov z dielne našich popredných umelcov. O čo jednoduchšia bola myšlienka, o to náročnejšia sa ukázala jej realizácia. Chceli sme totiž predviesť pôvodné recepty pripravované tak, ako ich robili kedysi - na peciach v dobových hrncoch. Nakoniec sa všetko podarilo a prvá cesta televízneho štábu viedla do národopisnej expozície v prírode v Starej Ľubovni. Práve tu sme našli utešené drevenice s funkčnými pecami, zanietenú etnografku Moniku Pavelčíkovú a tiež tety - pamätníčky, ktoré s láskou uchovávajú tradície.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zima bola vtedy riadna, všetko bolo prikryté bielou perinou, na scenérii dominoval Ľubovniansky hrad - jednoducho rozprávka. Prvotné nadšenie vystriedala realita, začalo sa nakrúcanie a náš televízny štáb romantika čoskoro prešla. Hlavná, asi desaťčlenná, časť štábu, spolu s pani Majou Velšicovou a kuchárkami, sa musela pomestiť do miniatúrnej kuchyne. Teplo sálalo len z piecky a vodu museli rekvizitári nosiť vo vedrách... Záložná kuchyňa, pri nakrúcaní ju totiž potrebujeme, bola vzdialená asi sto metrov, viedla k nej len úzka cestička vyšliapaná v snehu a túto vzdialenosť bolo treba zdolávať od ôsmej rána, kedy sme zvyčajne začínali, až do ôsmej večer, kedy sme končievali, nespočetne veľakrát. Nakoniec sa však všetko rozbehlo a začalo fungovať ako hodinky, každý vedel, kde je jeho miesto a čo má robiť. Postupne sme si zvykli aj na krutú zimu, pravda, tety nám ju pomáhali prekonať spevom, dobrým slovom a neposlednom rade dúškami skvelej starosvetskej "hriatej páľunky".

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď väčšina z nás má už najkrajšie sviatky roka za sebou, my sa k vianočným zvykom predsa len vrátime. V ľubovnianskom kraji totiž žijú, tak ako kedysi, aj pravoslávni, ktorí majú štedrý večer na sviatok Troch kráľov. Ponúkame vám teraz pohľad späť v spomienkach našich tiet - kuchárok: Práce na "viliju" sa začínali takmer ihneď po pol noci. Ženy sa zvŕtali v kuchyni, miesili cesto na vianočný chlieb a koláče. Dobrá gazdiná mala mať chlieb v peci pred východom slnka. Roboty mal vyše hlavy aj gazda. Musel sa postarať o dobytok a pripraviť mu krmivo a stelivo na celé sviatky. Dievčatá pomáhali matkám a tie, čo sa chceli vydať, striehli na prvé bobaľky, ktoré vyšli z pece. Verili, že ak potajomky jednu uchytia a vybehnú na ulicu, ich budúci sa bude volať tak, ako mládenec, ktorého zazrú ako prvého. Tradičná štedrovečerná hostina mala svoj predpísaný jedálny lístok a každá rodina sa ho snažila zachovať. Na stole nesmel chýbať cesnak, ktorý mal zabezpečiť zdravie, odháňal tiež sedmoraké choroby a ochraňoval pred zlou mocou stríg. Jedávali ho s chlebom ako prvé jedlo po prípitku. Ďalším dôležitým jedlom bola polievka z kapusty a húb "kapušňarka". Tá sa vraj jedávala preto, aby ľudia nemali starosti v nasledujúcom roku. Potom sa podávali bobaľky a pirohy plnené zemiakmi a bryndzou. Museli byť veľké, aby boli veľké aj vrecia s obilím na budúci rok. Na stole nesmeli chýbať ani kašovité jedlá zo strukovín, najmä hrachu, šošovice a fazule, čerstvé a sušené ovocie, hriata páľunka a chlieb.

SkryťVypnúť reklamu

Svoje spomienky zakončili tety - pamätníčky vzácnym darom - prezradili nám recepty na sviatočné jedlá tak, ako si ich uchovali a my ich teraz ponúkame aj Vám.

Kapušňarka

Potrebujeme: kyslá kapusta, celé čierne korenie, soľ, sušené huby, maslo, hladká múka.

Do vody dáme menšie množstvo kyslej kapusty s celým čiernym korením, keď je uvarená, pridáme na drobno posekané uvarené huby. Všetko zahustíme zápražkou, ktorú si urobíme z masla a hladkej múky. Dochutíme a nakoniec pridáme mrvenú alebo sekanú cestovinu, chvíľu povaríme, odstavíme a podávame s chlebom.

Bobaľky

Potrebujeme: varený zemiak, 400 g hladkej múky, voda, soľ, 4-5 lyžíc kryštálového cukru.

Asi 2-3 lyžice uvarených, prepasírovaných a vychladených zemiakov zmiešame s hladkou múkou, pridáme trochu soli a vodu. Dôkladne vypracujeme na hladké a vláčne cesto. Cesto rozdelíme na niekoľko častí, z ktorých ušúľame bobaľky. Potom ich uvaríme, scedíme a prepláchneme studenou vodou. V hrnci rozpustíme kryštálový cukor a za stáleho miešania urobíme karamel, zalejeme trochou vody, necháme prevrieť a touto cukrovou vodou polejeme bobaľky, premiešame a podávame.

Pripravovali sa však aj bobaľky pečené, tie boli buď z kysnutého chlebového cesta, do ktorého sa pridávali aj zemiaky, alebo z kvalitného koláčového cesta. Z neho sa formovali valčeky, z ktorých sa odkrajovali kúsky a ukladali na vymastený plech. Povrch sa potieral rozšľahaným vajíčkom a piekli sa v chlebovej peci.

Hriata páľunka

Potrebujeme: domáci alkohol, 3-4 lyžice cukru, voda, oškvarky.

Do hrnca dáme kryštálový cukor a za stáleho miešania ho rozpustíme na karamel. Zalejeme ho trochou vody, necháme prevrieť tak, aby sa karamel rozpustil. Prilejeme alkohol a zohrejeme k bodu varu. Páľunku podávame tak, že na dno pohárikov položíme 2-3 oškvarky a zalejeme horúcou páľunkou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  2. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  3. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  4. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 857
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 977
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 455
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 217
  5. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 2 357
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 305
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 972
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 1 531
  1. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov
  2. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  3. Jozef Huljak: Quad a nový impulz pre Indo-Pacifik: Ako USA a ich spojenci čelia rastúcemu vplyvu Číny
  4. Dalibor Eštočák: Keď Fico miluje a oslavuje progresívcov
  5. Miloš Kmety: Skrachovala nám cestovka.
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev
  7. Juraj Droppa: Cieľ je dobrý. Ale cesta je zlá.
  8. Ján Šeďo: Seniori, s touto vládou sme rovno Boha chytili za nohy !
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 24 088
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 16 645
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 15 553
  4. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 5 949
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 792
  6. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 381
  7. Otilia Horrocks: Tzv. lokálpatrioti ukázali občanom prostredník. 4 236
  8. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej 3 502
  1. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  2. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  3. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  4. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  6. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  7. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov
  2. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  3. Jozef Huljak: Quad a nový impulz pre Indo-Pacifik: Ako USA a ich spojenci čelia rastúcemu vplyvu Číny
  4. Dalibor Eštočák: Keď Fico miluje a oslavuje progresívcov
  5. Miloš Kmety: Skrachovala nám cestovka.
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev
  7. Juraj Droppa: Cieľ je dobrý. Ale cesta je zlá.
  8. Ján Šeďo: Seniori, s touto vládou sme rovno Boha chytili za nohy !
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 24 088
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 16 645
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 15 553
  4. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 5 949
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 792
  6. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 381
  7. Otilia Horrocks: Tzv. lokálpatrioti ukázali občanom prostredník. 4 236
  8. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej 3 502
  1. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  2. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  3. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  4. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  6. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  7. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu