Korzár logo Korzár
Pondelok, 6. december, 2021 | Meniny má MikulášKrížovkyKrížovky

Spod pokrievky starej mamy

Nápad pozrieť sa do hrncov našich, dnes už vlastne prastarých mám, vznikol v čase, keď televízny kulinársky cyklus Varím, varíš, varíme, ponúkol

divákom už takmer štyristo receptov z dielne našich popredných umelcov. O čo jednoduchšia bola myšlienka, o to náročnejšia sa ukázala jej realizácia. Chceli sme totiž predviesť pôvodné recepty pripravované tak, ako ich robili kedysi - na peciach v dobových hrncoch. Nakoniec sa všetko podarilo a prvá cesta televízneho štábu viedla do národopisnej expozície v prírode v Starej Ľubovni. Práve tu sme našli utešené drevenice s funkčnými pecami, zanietenú etnografku Moniku Pavelčíkovú a tiež tety - pamätníčky, ktoré s láskou uchovávajú tradície.

Zima bola vtedy riadna, všetko bolo prikryté bielou perinou, na scenérii dominoval Ľubovniansky hrad - jednoducho rozprávka. Prvotné nadšenie vystriedala realita, začalo sa nakrúcanie a náš televízny štáb romantika čoskoro prešla. Hlavná, asi desaťčlenná, časť štábu, spolu s pani Majou Velšicovou a kuchárkami, sa musela pomestiť do miniatúrnej kuchyne. Teplo sálalo len z piecky a vodu museli rekvizitári nosiť vo vedrách... Záložná kuchyňa, pri nakrúcaní ju totiž potrebujeme, bola vzdialená asi sto metrov, viedla k nej len úzka cestička vyšliapaná v snehu a túto vzdialenosť bolo treba zdolávať od ôsmej rána, kedy sme zvyčajne začínali, až do ôsmej večer, kedy sme končievali, nespočetne veľakrát. Nakoniec sa však všetko rozbehlo a začalo fungovať ako hodinky, každý vedel, kde je jeho miesto a čo má robiť. Postupne sme si zvykli aj na krutú zimu, pravda, tety nám ju pomáhali prekonať spevom, dobrým slovom a neposlednom rade dúškami skvelej starosvetskej "hriatej páľunky".

Aj keď väčšina z nás má už najkrajšie sviatky roka za sebou, my sa k vianočným zvykom predsa len vrátime. V ľubovnianskom kraji totiž žijú, tak ako kedysi, aj pravoslávni, ktorí majú štedrý večer na sviatok Troch kráľov. Ponúkame vám teraz pohľad späť v spomienkach našich tiet - kuchárok: Práce na "viliju" sa začínali takmer ihneď po pol noci. Ženy sa zvŕtali v kuchyni, miesili cesto na vianočný chlieb a koláče. Dobrá gazdiná mala mať chlieb v peci pred východom slnka. Roboty mal vyše hlavy aj gazda. Musel sa postarať o dobytok a pripraviť mu krmivo a stelivo na celé sviatky. Dievčatá pomáhali matkám a tie, čo sa chceli vydať, striehli na prvé bobaľky, ktoré vyšli z pece. Verili, že ak potajomky jednu uchytia a vybehnú na ulicu, ich budúci sa bude volať tak, ako mládenec, ktorého zazrú ako prvého. Tradičná štedrovečerná hostina mala svoj predpísaný jedálny lístok a každá rodina sa ho snažila zachovať. Na stole nesmel chýbať cesnak, ktorý mal zabezpečiť zdravie, odháňal tiež sedmoraké choroby a ochraňoval pred zlou mocou stríg. Jedávali ho s chlebom ako prvé jedlo po prípitku. Ďalším dôležitým jedlom bola polievka z kapusty a húb "kapušňarka". Tá sa vraj jedávala preto, aby ľudia nemali starosti v nasledujúcom roku. Potom sa podávali bobaľky a pirohy plnené zemiakmi a bryndzou. Museli byť veľké, aby boli veľké aj vrecia s obilím na budúci rok. Na stole nesmeli chýbať ani kašovité jedlá zo strukovín, najmä hrachu, šošovice a fazule, čerstvé a sušené ovocie, hriata páľunka a chlieb.

Svoje spomienky zakončili tety - pamätníčky vzácnym darom - prezradili nám recepty na sviatočné jedlá tak, ako si ich uchovali a my ich teraz ponúkame aj Vám.

Kapušňarka

Potrebujeme: kyslá kapusta, celé čierne korenie, soľ, sušené huby, maslo, hladká múka.

Do vody dáme menšie množstvo kyslej kapusty s celým čiernym korením, keď je uvarená, pridáme na drobno posekané uvarené huby. Všetko zahustíme zápražkou, ktorú si urobíme z masla a hladkej múky. Dochutíme a nakoniec pridáme mrvenú alebo sekanú cestovinu, chvíľu povaríme, odstavíme a podávame s chlebom.

Bobaľky

Potrebujeme: varený zemiak, 400 g hladkej múky, voda, soľ, 4-5 lyžíc kryštálového cukru.

Asi 2-3 lyžice uvarených, prepasírovaných a vychladených zemiakov zmiešame s hladkou múkou, pridáme trochu soli a vodu. Dôkladne vypracujeme na hladké a vláčne cesto. Cesto rozdelíme na niekoľko častí, z ktorých ušúľame bobaľky. Potom ich uvaríme, scedíme a prepláchneme studenou vodou. V hrnci rozpustíme kryštálový cukor a za stáleho miešania urobíme karamel, zalejeme trochou vody, necháme prevrieť a touto cukrovou vodou polejeme bobaľky, premiešame a podávame.

Pripravovali sa však aj bobaľky pečené, tie boli buď z kysnutého chlebového cesta, do ktorého sa pridávali aj zemiaky, alebo z kvalitného koláčového cesta. Z neho sa formovali valčeky, z ktorých sa odkrajovali kúsky a ukladali na vymastený plech. Povrch sa potieral rozšľahaným vajíčkom a piekli sa v chlebovej peci.

Hriata páľunka

Potrebujeme: domáci alkohol, 3-4 lyžice cukru, voda, oškvarky.

Do hrnca dáme kryštálový cukor a za stáleho miešania ho rozpustíme na karamel. Zalejeme ho trochou vody, necháme prevrieť tak, aby sa karamel rozpustil. Prilejeme alkohol a zohrejeme k bodu varu. Páľunku podávame tak, že na dno pohárikov položíme 2-3 oškvarky a zalejeme horúcou páľunkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  3. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  4. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  5. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  6. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  8. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú
  9. Vieme, ako si môžete dopriať a nezaťažiť pritom rodinný rozpočet
  10. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  1. Ako podnikať na internete. V Košiciach sa to naučíte zadarmo
  2. Buďte o krok napred voči konkurencií so štúdiom MBA
  3. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  4. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  5. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú
  6. Vieme, ako si môžete dopriať a nezaťažiť pritom rodinný rozpočet
  7. Najdôveryhodnejší na Slovensku! Päťnásobný úspech pre Tesco
  8. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  9. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  10. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 18 981
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 145
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 609
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 845
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 849
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 219
  7. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 247
  8. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 081
  9. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor 2 077
  10. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 1 750

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Zdravotníctvo z pohľadu rozpočtu 2022. Je zdravotníctvo pre túto vládu skutočne prioritou? Analýza rozpočtu ZDRAVOTNÍCTVA pre laika...
  2. Rasťo Valent: Zamyslenie o Messim, PSG a Barce
  3. Adam Sedláček: O tom, ako hrubé črevo zachránilo Vianoce
  4. David Kapusta: Bystrica má na viac alebo krátka úvaha nad rozpočtom a investíciami mesta
  5. Andrea Vörösová: Správa z miesta... „čapice hore, Slovensko dole“... pomítingová
  6. Lubomir Zahora: Dať si vynosiť dieťa je cool. Nerobí to iba Kim Kardashian
  7. Rudolfa Vallová: Komu chýbajú sociálne balíčky?
  8. Šťastná domácnosť: Čo sa blondínka naučila o vysávačoch a vysávaní
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 16 656
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 285
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 868
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 724
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 358
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 231
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 653
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 575
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ernesta Valka zavraždili v roku 2010.

Obžalovaný Radič sa môže dostať na slobodu. Začne konať ministerka.


2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Voľba detskej ombudsmanky bude vo štvrtok.


a 2 ďalší 1 h

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Zdravotníctvo z pohľadu rozpočtu 2022. Je zdravotníctvo pre túto vládu skutočne prioritou? Analýza rozpočtu ZDRAVOTNÍCTVA pre laika...
  2. Rasťo Valent: Zamyslenie o Messim, PSG a Barce
  3. Adam Sedláček: O tom, ako hrubé črevo zachránilo Vianoce
  4. David Kapusta: Bystrica má na viac alebo krátka úvaha nad rozpočtom a investíciami mesta
  5. Andrea Vörösová: Správa z miesta... „čapice hore, Slovensko dole“... pomítingová
  6. Lubomir Zahora: Dať si vynosiť dieťa je cool. Nerobí to iba Kim Kardashian
  7. Rudolfa Vallová: Komu chýbajú sociálne balíčky?
  8. Šťastná domácnosť: Čo sa blondínka naučila o vysávačoch a vysávaní
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 16 656
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 285
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 868
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 724
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 358
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 231
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 653
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 575
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu