primeranom množstve odporúčajú. Okrem toho je nositeľom dobrej nálady a nikoho neprekvapí súvislosť medzi vrcholovým športom a jej konzumácii. Je totiž už všeobecne známe, že čokoláda predstavuje plnohodnotný prísun energie pre náš organizmus.
Za objavenie čokolády máme čo vďačiť Francúzsku, keď počas panovania jedného z Ľudovítov sa pojmom čokoláda označoval horúci lahodný nápoj, ktorý bol lahôdkou na stoloch vysokej aristokracie a šľachty. Postupne sa stala čokoláda samozrejmosťou pre najširšie vrstvy verejnosti a to nielen ako nápoj.
V súčasnosti najviac čokolády údajne jedia Francúzi a Švajčiari, až nad 20 kíl ročne. Lenže ich čokoláda je menej toxická napríklad ako naša, lebo obsahuje menšie množstvo kakaovej zložky. Čo môže u človeka spôsobiť návyk na čokoládu, o tom sme získali zaujímavé informácie od poprednej slovenskej akupunkturistky MUDr. Kornélie Kunayovej z Košíc, ktorá sa špecializuje okrem iného aj na zlozvyky. K nim patrí i sociálny zlozvyk stretávania sa na jednom mieste, napríklad v cukráni, a konzumácia zákuskov. Či večerné "naládovanie sa", alebo televízne pohryzkávanie orieškov, tyčiniek a iných pochúťok pod zub.
"Už 30 rokov je známe a dokázané, že čokoláda spôsobuje ťažké bolesti hlavy až migrény. Vždy sa pýtame pacientov, či jedia čokoládu. Je to tak u 80 percent," povedala pani doktorka. Dokonca sa priznala k tomuto zlozvyku z minulosti aj ona a keď prestala jesť tmavohnedé tabuľky tejto pochúťky, s migrénou bol koniec. Potom začala vyhľadávať zahraničnú literatúru a akúkoľvek zmienku o týchto súvislostiach.
Pani doktorka lieči chronickú bolesť. Jej prvé otázky pacientovi sa týkajú toho, koľko a čím korení, či má rád sladkosti. To isté sa pýta aj diabetikov a pokúsi sa "odstaviť" ich od zlozvykov. Ako?
"Najprv psychoterapiou. Ak nezaberie, uplatním akupunktúru. Tá je na zlozvyky najlepšia. Aj prejedanie je zlozvyk a dá sa odstrániť. Najlepšie je, ak sa čokoholikom alebo sugarholikom podá rovnaká látka - teda umelé sladidlo. Keď im nechutí, potom sa môže podrobiť aurikoterapii, t. j. diagnostike a akupunktúre ušného boltca." Na ňom napichne zlozvykové body. Po tejto terapii na čokoládu, sladkosti pacienti ani nepomyslia. Nie sú to iba ženy. A pokiaľ ide o migrénu v tejto spojitosti, po odstavení od čokolády a jej nepožití pol roka sa zníži frekvencia aj intenzita bolesti.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.