Korzár logo Korzár
Pondelok, 5. jún, 2023 | Meniny má Laura

Dobré šampanské, alebo sekt je vždy uzavreté korkovou zátkou a nie umelou

Nič nie je výstižnejším symbolom vítania Nového roka ako polnočné štrngnutie a následne pripitie si čašou šampanského. Po minuloročnom šialenstve s

novým "miléniom", práve tento prelom rokov bude tým osudovým prechodom z druhého do tretieho tisícročia a opäť nebudú chýbať bublinky. A prečo práve ony ? Pretože už samotná história vzniku šampanského je romantická a noblesná. Legenda o vzniku šampanského hovorí o starom benediktínskom mníchovi Dom Perignon, ktorý oslepol a preto si niektoré fľaše vo vinnej pivnici nevšimol. Keď ich po čase našiel, bol veľmi prekvapený. Nielen preto, že zátka mu pri otvorení vystrelila, ale aj samotnou chuťou vína, ktoré bolo lahodne perlivé. V podstate nešlo o nič neobvyklé, takéto vína vznikali aj predtým. Ich vznik mali na svedomí pomerne studené pivnice v oblasti Champagne vo Francúzsku, takže chlad zastavil proces kvasenia, ale vo víne zostalo ešte dosť cukru. Po zvýšení teploty kvasinky ožili, rozkvasili mok a ten začal perliť. A tak vzniklo šampanské alebo sekt.

Sekt a šumivé vína

Podľa historických prameňov však ozajstné šampanské nevzniklo vo Francúzsku, ale v Anglicku. Z Champagne sa víno do Anglicka dovážalo v sudoch, ktoré boli expedované v zime a vinári boli presvedčení, že kvasenie je už skončené. Cestou, alebo až v Anglicku sa oteplilo a víno sa prebudilo a začalo opäť kvasiť. Majitelia anglických hostincov toto víno stáčali do svojich fliaš, ktoré boli v tej dobe podstatne hrubšie ako francúzske a používali špeciálne korkové zátky s drôtenou sieťkou, čím anglická fľaša vydržala vyšší tlak oxidu uhličitého. To malo za následok, že pri otvorení víno búchalo a perlilo. Práve táto "nedokonalosť" očarila anglickú šľachtu a perlivé víno z oblasti Champagne si rýchlo našlo svojich priaznivcov najmä v snobskej spoločnosti. Výnimočné postavenie si tieto sekty zachovávajú dodnes. Čiže vždy platilo, platí a bude platiť, že šampanské je len sekt z francúzskej vinárskej oblasti Champagne. Všetky ostatné sekty nemajú právo honosiť sa týmto menom. Sekty sa vyrábajú šampanskou technológiou, čo značí, že víno ostáva po celý čas vo flašiach a nevznikajú tak žiadne straty oxidu uhličitého počas separácie a filtrácie. Víno sa nemôže umelo dosycovať. Dôležité pri tejto metóde je najmä to, aby sa víno skutočne kvasilo v tej fľaši v ktorej sa predáva. Existujú tiež šumivé vína, ale nie sú to sekty. Sú medzi konzumentmi taktiež veľmi obľúbené, lenže rozdiel spočíva vo výrobe. Aby sa u nich dosiahla perlivosť, umelo sa dosycujú oxidom uhličitým.

Naše a francúzske sekty

Na našom trhu sa veľkej obľube tešia najmä slovenské sekty. Napriek tomu, že nie sú pravým šampanským, majú svoju tradíciu a vyznačujú sa vysokou kvalitou. Najznámejším našim výrobcom je firma Hubert zo Serede, ktorá začala vyrábať šumivé vína šampanskou technológiou už v roku 1825. V súčasnosti robia sekty klasickou, ale i dosycovacou metódou. Staronovým výrobcom na našom území je podnik Víno Nitra, ktorý v roku 1999 obnovil výrobu sektov značky Pálffy. Gróf Mikuláš Pálffy II. už v 17. storočí začal na našom území vyrábať sekty metódou kvasenia vo fľašiach. Popularita tejto značky medzi znalcami rýchlo stúpa, a extra suchý Pálffy brut sa stal šampionom v sektoch na prestižnej medzinárodnej prehliadke Grand Prix Vinex 2000. Tí najzarytejší štamgasti však nedajú dopustiť na pravé francúzske šampanské. Na náš trh sa distribuuje už spomínaný Dom Perignon, Mumm Cordon Rouge, Perier Jouet, Moet & Chandon a mnohé ďaľšie.

Otvorte šampanské mečom

Snáď najoriginálnejšou metódou otvárania fliaš sektu, je odťatie hrdla mečom. Táto metóda sa traduje z histórie a len najväčší majstri dokázali čisto a bez zbytočných črepov odraziť vrch fľaše. Dodnes sa však táto brilantná metóda otvárania zachovala, najmä v excentrickej spoločnosti v špičkových hoteloch. Doma to radšej neskúšajte, ale sekt skúste otvoriť s noblesou a decentne. Správne vychladenú fľašu, asi na 5 stupňov Celzia, držíme hrdlom hore v 45 stupňovom uhle tak, aby zátka na nikoho nemierila. Najprv odstránime kryciu fóliu. Ľavou rukou držíme fľašu za hrdlo a palcom zaisťujeme zátku. Pravou rukou rozmotáme očko agrafy (sieťky) a odstránime drôtený košíček s plechovou čiapkou. Potom zátkou jemne otáčame, ale stále ju pridržiavame. Správne otvoríme sekt tak, že nám nevybuchne, ticho špunt vyberieme, privoniame k nej a odlejeme kontrolnú vzorku. Ak je sekt v poriadku, nalejeme ho do vysokých štíhlych pohárov, takzvaných flaut, po skle a maximálne do dvoch tretín. Ešte nedávno sa sekt nalieval do miskovitých pohárov. Tie za svoj tvar vraj vďačia prsiam Márie Antoinetty, podľa ktorých dali prvé misky vyhotoviť. Tento druh pohárov je však pre sekt absolútne nevyhovujúci. Šumivé víno v nich rýchlo stráca perlivosť a taktiež z nich vyprcháva vôňa, pretože hladina v pohári má veľkú styčnú plochu so vzduchom.

Zopár perličiek o bublinkách

Šampanské je atraktívny tovar a práve preto sa s ním spájajú rôzne "pikošky". Napríklad vo svete veľmi vyhľadávané šampanské Perier Jouet Belle epoque stojí aj v Duty Free shopoch dvojnásobne viac ako v niektorých slovenských obchodoch. Mnohí naši obchodníci totiž netušia, akú vzácnosť majú v skladoch a aby sa ho čo najskôr zbavili, predávajú ho pre našinca za hriešnu cenu okolo 1500 korún, pričom zahraničný turisti neveria pri pohľade na cenovku vlastným očiam. Hodnotenie jednotlivých ročníkov od roku 1800 do roku 2000 má tiež svoje nevysvetliteľné zvláštnosti. Znalci sa zhodujú, že najlepšie ročníky boli 1899, 1900, 1959, 1961 a hovorí sa to aj o ročníkoch 1999 a 2000. Jednotlivé firmy sa predháňajú v tom, kto urobí lepšiu reklamnú kampaň na tieto ročníky. Husársky kúsok sa podaril firme Perier. Vyrobili presne 2000 špeciálnych fliaš šampanského, ktoré boli vypredané počas jedného týždňa a záujem o ne bol aj na Slovensku. Žiaľ, kým sa Slováci rozhýbali, už boli rozpredané. Každý majiteľ tohoto skvostu bol pozvaný na oslavu minuloročného Silvestra do sídla firmy v Belle Epoque v Epernite v oblasti Champagne vo Francúzsku. Na slovenskom trhu najdrahšie predávané šampanské má značku Dom Ruinart, stojí okolo 70 tisíc korún a dováža sa len na špeciálnu objednávku.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. HYPONÁJOM, odložte hypotéku a svoj nový byt splácajte už teraz
  3. Lunička potrebuje súrne pomoc, aby mohla rásť.
  4. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  5. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
  6. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  7. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  8. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  1. Po košickom úspechu pobočka aj v Bratislave
  2. Vypočítali sme vaše budúce dôchodky
  3. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  4. Lunička potrebuje súrne pomoc, aby mohla rásť.
  5. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie
  6. Slováci milujú grilovanie s rodinou a priateľmi, ukázal prieskum
  7. Z vernostných kariet Terno a Kraj sa stávajú už aj platobné
  8. Čítanie vytvára pre vaše deti bezpečný prístav!
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 16 908
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 11 360
  3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 9 003
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 377
  5. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 522
  6. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 240
  7. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 3 761
  8. Tesco v Levoči otvára jedinečnú predajňu 3 619

Blogy SME

  1. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čo má spoločné nový zástupca policajných odborov s vojnou v bezpečnostných zložkách?
  2. Roman Daniel Baranek: „Terike, zober obed Rudimu!“
  3. Radka Wagingerová: Ako strategicky bojovať s tisíckami ton textilného odpadu ročne?
  4. Michael Achberger: Ako získať plážovú postavu za 30 dní: sprievodca letnou výzvou
  5. Ivan Čáni: Erik Tomáš a nie len jeho falošne stratená pamäť ...
  6. Júlia Piraňa Mikolášiková: Kajúcnik sľuboval milión za vraždu, tvrdí iný kajúcnik. Obete aj sledoval
  7. Jozef Varga: Krkavci / 11. /
  8. Anna Miľanová: Že bobor spravil neporiadok, počula som v televízii...
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 139 732
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 18 199
  3. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 15 585
  4. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 12 380
  5. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 866
  6. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 497
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 675
  8. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 975
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čo má spoločné nový zástupca policajných odborov s vojnou v bezpečnostných zložkách?
  2. Roman Daniel Baranek: „Terike, zober obed Rudimu!“
  3. Radka Wagingerová: Ako strategicky bojovať s tisíckami ton textilného odpadu ročne?
  4. Michael Achberger: Ako získať plážovú postavu za 30 dní: sprievodca letnou výzvou
  5. Ivan Čáni: Erik Tomáš a nie len jeho falošne stratená pamäť ...
  6. Júlia Piraňa Mikolášiková: Kajúcnik sľuboval milión za vraždu, tvrdí iný kajúcnik. Obete aj sledoval
  7. Jozef Varga: Krkavci / 11. /
  8. Anna Miľanová: Že bobor spravil neporiadok, počula som v televízii...
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 139 732
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 18 199
  3. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 15 585
  4. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 12 380
  5. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 10 866
  6. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 8 497
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 675
  8. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 975
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu