Korzár logo Korzár

Dobré šampanské, alebo sekt je vždy uzavreté korkovou zátkou a nie umelou

Nič nie je výstižnejším symbolom vítania Nového roka ako polnočné štrngnutie a následne pripitie si čašou šampanského. Po minuloročnom šialenstve s

novým "miléniom", práve tento prelom rokov bude tým osudovým prechodom z druhého do tretieho tisícročia a opäť nebudú chýbať bublinky. A prečo práve ony ? Pretože už samotná história vzniku šampanského je romantická a noblesná. Legenda o vzniku šampanského hovorí o starom benediktínskom mníchovi Dom Perignon, ktorý oslepol a preto si niektoré fľaše vo vinnej pivnici nevšimol. Keď ich po čase našiel, bol veľmi prekvapený. Nielen preto, že zátka mu pri otvorení vystrelila, ale aj samotnou chuťou vína, ktoré bolo lahodne perlivé. V podstate nešlo o nič neobvyklé, takéto vína vznikali aj predtým. Ich vznik mali na svedomí pomerne studené pivnice v oblasti Champagne vo Francúzsku, takže chlad zastavil proces kvasenia, ale vo víne zostalo ešte dosť cukru. Po zvýšení teploty kvasinky ožili, rozkvasili mok a ten začal perliť. A tak vzniklo šampanské alebo sekt.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sekt a šumivé vína

Podľa historických prameňov však ozajstné šampanské nevzniklo vo Francúzsku, ale v Anglicku. Z Champagne sa víno do Anglicka dovážalo v sudoch, ktoré boli expedované v zime a vinári boli presvedčení, že kvasenie je už skončené. Cestou, alebo až v Anglicku sa oteplilo a víno sa prebudilo a začalo opäť kvasiť. Majitelia anglických hostincov toto víno stáčali do svojich fliaš, ktoré boli v tej dobe podstatne hrubšie ako francúzske a používali špeciálne korkové zátky s drôtenou sieťkou, čím anglická fľaša vydržala vyšší tlak oxidu uhličitého. To malo za následok, že pri otvorení víno búchalo a perlilo. Práve táto "nedokonalosť" očarila anglickú šľachtu a perlivé víno z oblasti Champagne si rýchlo našlo svojich priaznivcov najmä v snobskej spoločnosti. Výnimočné postavenie si tieto sekty zachovávajú dodnes. Čiže vždy platilo, platí a bude platiť, že šampanské je len sekt z francúzskej vinárskej oblasti Champagne. Všetky ostatné sekty nemajú právo honosiť sa týmto menom. Sekty sa vyrábajú šampanskou technológiou, čo značí, že víno ostáva po celý čas vo flašiach a nevznikajú tak žiadne straty oxidu uhličitého počas separácie a filtrácie. Víno sa nemôže umelo dosycovať. Dôležité pri tejto metóde je najmä to, aby sa víno skutočne kvasilo v tej fľaši v ktorej sa predáva. Existujú tiež šumivé vína, ale nie sú to sekty. Sú medzi konzumentmi taktiež veľmi obľúbené, lenže rozdiel spočíva vo výrobe. Aby sa u nich dosiahla perlivosť, umelo sa dosycujú oxidom uhličitým.

SkryťVypnúť reklamu

Naše a francúzske sekty

Na našom trhu sa veľkej obľube tešia najmä slovenské sekty. Napriek tomu, že nie sú pravým šampanským, majú svoju tradíciu a vyznačujú sa vysokou kvalitou. Najznámejším našim výrobcom je firma Hubert zo Serede, ktorá začala vyrábať šumivé vína šampanskou technológiou už v roku 1825. V súčasnosti robia sekty klasickou, ale i dosycovacou metódou. Staronovým výrobcom na našom území je podnik Víno Nitra, ktorý v roku 1999 obnovil výrobu sektov značky Pálffy. Gróf Mikuláš Pálffy II. už v 17. storočí začal na našom území vyrábať sekty metódou kvasenia vo fľašiach. Popularita tejto značky medzi znalcami rýchlo stúpa, a extra suchý Pálffy brut sa stal šampionom v sektoch na prestižnej medzinárodnej prehliadke Grand Prix Vinex 2000. Tí najzarytejší štamgasti však nedajú dopustiť na pravé francúzske šampanské. Na náš trh sa distribuuje už spomínaný Dom Perignon, Mumm Cordon Rouge, Perier Jouet, Moet & Chandon a mnohé ďaľšie.

SkryťVypnúť reklamu

Otvorte šampanské mečom

Snáď najoriginálnejšou metódou otvárania fliaš sektu, je odťatie hrdla mečom. Táto metóda sa traduje z histórie a len najväčší majstri dokázali čisto a bez zbytočných črepov odraziť vrch fľaše. Dodnes sa však táto brilantná metóda otvárania zachovala, najmä v excentrickej spoločnosti v špičkových hoteloch. Doma to radšej neskúšajte, ale sekt skúste otvoriť s noblesou a decentne. Správne vychladenú fľašu, asi na 5 stupňov Celzia, držíme hrdlom hore v 45 stupňovom uhle tak, aby zátka na nikoho nemierila. Najprv odstránime kryciu fóliu. Ľavou rukou držíme fľašu za hrdlo a palcom zaisťujeme zátku. Pravou rukou rozmotáme očko agrafy (sieťky) a odstránime drôtený košíček s plechovou čiapkou. Potom zátkou jemne otáčame, ale stále ju pridržiavame. Správne otvoríme sekt tak, že nám nevybuchne, ticho špunt vyberieme, privoniame k nej a odlejeme kontrolnú vzorku. Ak je sekt v poriadku, nalejeme ho do vysokých štíhlych pohárov, takzvaných flaut, po skle a maximálne do dvoch tretín. Ešte nedávno sa sekt nalieval do miskovitých pohárov. Tie za svoj tvar vraj vďačia prsiam Márie Antoinetty, podľa ktorých dali prvé misky vyhotoviť. Tento druh pohárov je však pre sekt absolútne nevyhovujúci. Šumivé víno v nich rýchlo stráca perlivosť a taktiež z nich vyprcháva vôňa, pretože hladina v pohári má veľkú styčnú plochu so vzduchom.

Zopár perličiek o bublinkách

Šampanské je atraktívny tovar a práve preto sa s ním spájajú rôzne "pikošky". Napríklad vo svete veľmi vyhľadávané šampanské Perier Jouet Belle epoque stojí aj v Duty Free shopoch dvojnásobne viac ako v niektorých slovenských obchodoch. Mnohí naši obchodníci totiž netušia, akú vzácnosť majú v skladoch a aby sa ho čo najskôr zbavili, predávajú ho pre našinca za hriešnu cenu okolo 1500 korún, pričom zahraničný turisti neveria pri pohľade na cenovku vlastným očiam. Hodnotenie jednotlivých ročníkov od roku 1800 do roku 2000 má tiež svoje nevysvetliteľné zvláštnosti. Znalci sa zhodujú, že najlepšie ročníky boli 1899, 1900, 1959, 1961 a hovorí sa to aj o ročníkoch 1999 a 2000. Jednotlivé firmy sa predháňajú v tom, kto urobí lepšiu reklamnú kampaň na tieto ročníky. Husársky kúsok sa podaril firme Perier. Vyrobili presne 2000 špeciálnych fliaš šampanského, ktoré boli vypredané počas jedného týždňa a záujem o ne bol aj na Slovensku. Žiaľ, kým sa Slováci rozhýbali, už boli rozpredané. Každý majiteľ tohoto skvostu bol pozvaný na oslavu minuloročného Silvestra do sídla firmy v Belle Epoque v Epernite v oblasti Champagne vo Francúzsku. Na slovenskom trhu najdrahšie predávané šampanské má značku Dom Ruinart, stojí okolo 70 tisíc korún a dováža sa len na špeciálnu objednávku.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  2. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  4. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  5. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  1. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  2. Precvičte si mozog s Tréningom pamäti. Predplatné sa oplatí
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  6. Hrady, zámky a zoologické záhrady. 100 tipov na výlety v Česku
  7. Máte po štyridsiatke? Tieto vyšetrenia netreba odkladať
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 24 452
  2. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 11 937
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 7 613
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 7 004
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 6 947
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 5 361
  7. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 5 204
  8. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni 4 935
  1. Vladimír Bojničan: Aliancia troch utopistických extrémov – kumulovaný útok na racionalitu, slobodu a sekulárnu demokraciu
  2. Ján Komrska: Baxterov štít, Katahdin, Maine
  3. Viera Gáliková: Rómska osada
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Takto Najvyšší súd SR vysvetlil, prečo uznal Káľavského za vinného. Predseda senátu po verdikte odišiel do dôchodku (+ audioverzia)
  5. Viera Gáliková: USA ... Irán ...
  6. Andrea Podešvová: Nie som obeťou, som produktom verejnej ľahostajnosti
  7. Ivan Čáni: „Slovensko potrebuje pokoj, rozvahu a skutočné riešenia.“
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 186 122
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 13 034
  3. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 7 206
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 766
  5. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 5 386
  6. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 5 129
  7. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 4 783
  8. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské. 4 661
  1. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  2. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  3. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  4. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  5. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  6. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  7. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  8. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Aliancia troch utopistických extrémov – kumulovaný útok na racionalitu, slobodu a sekulárnu demokraciu
  2. Ján Komrska: Baxterov štít, Katahdin, Maine
  3. Viera Gáliková: Rómska osada
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Takto Najvyšší súd SR vysvetlil, prečo uznal Káľavského za vinného. Predseda senátu po verdikte odišiel do dôchodku (+ audioverzia)
  5. Viera Gáliková: USA ... Irán ...
  6. Andrea Podešvová: Nie som obeťou, som produktom verejnej ľahostajnosti
  7. Ivan Čáni: „Slovensko potrebuje pokoj, rozvahu a skutočné riešenia.“
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 186 122
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 13 034
  3. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 7 206
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 766
  5. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 5 386
  6. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 5 129
  7. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 4 783
  8. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské. 4 661
  1. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  2. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  3. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  4. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  5. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  6. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  7. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  8. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu