Korzár logo Korzár
Nedeľa, 28. november, 2021 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Dobré šampanské, alebo sekt je vždy uzavreté korkovou zátkou a nie umelou

Nič nie je výstižnejším symbolom vítania Nového roka ako polnočné štrngnutie a následne pripitie si čašou šampanského. Po minuloročnom šialenstve s

novým "miléniom", práve tento prelom rokov bude tým osudovým prechodom z druhého do tretieho tisícročia a opäť nebudú chýbať bublinky. A prečo práve ony ? Pretože už samotná história vzniku šampanského je romantická a noblesná. Legenda o vzniku šampanského hovorí o starom benediktínskom mníchovi Dom Perignon, ktorý oslepol a preto si niektoré fľaše vo vinnej pivnici nevšimol. Keď ich po čase našiel, bol veľmi prekvapený. Nielen preto, že zátka mu pri otvorení vystrelila, ale aj samotnou chuťou vína, ktoré bolo lahodne perlivé. V podstate nešlo o nič neobvyklé, takéto vína vznikali aj predtým. Ich vznik mali na svedomí pomerne studené pivnice v oblasti Champagne vo Francúzsku, takže chlad zastavil proces kvasenia, ale vo víne zostalo ešte dosť cukru. Po zvýšení teploty kvasinky ožili, rozkvasili mok a ten začal perliť. A tak vzniklo šampanské alebo sekt.

Sekt a šumivé vína

Podľa historických prameňov však ozajstné šampanské nevzniklo vo Francúzsku, ale v Anglicku. Z Champagne sa víno do Anglicka dovážalo v sudoch, ktoré boli expedované v zime a vinári boli presvedčení, že kvasenie je už skončené. Cestou, alebo až v Anglicku sa oteplilo a víno sa prebudilo a začalo opäť kvasiť. Majitelia anglických hostincov toto víno stáčali do svojich fliaš, ktoré boli v tej dobe podstatne hrubšie ako francúzske a používali špeciálne korkové zátky s drôtenou sieťkou, čím anglická fľaša vydržala vyšší tlak oxidu uhličitého. To malo za následok, že pri otvorení víno búchalo a perlilo. Práve táto "nedokonalosť" očarila anglickú šľachtu a perlivé víno z oblasti Champagne si rýchlo našlo svojich priaznivcov najmä v snobskej spoločnosti. Výnimočné postavenie si tieto sekty zachovávajú dodnes. Čiže vždy platilo, platí a bude platiť, že šampanské je len sekt z francúzskej vinárskej oblasti Champagne. Všetky ostatné sekty nemajú právo honosiť sa týmto menom. Sekty sa vyrábajú šampanskou technológiou, čo značí, že víno ostáva po celý čas vo flašiach a nevznikajú tak žiadne straty oxidu uhličitého počas separácie a filtrácie. Víno sa nemôže umelo dosycovať. Dôležité pri tejto metóde je najmä to, aby sa víno skutočne kvasilo v tej fľaši v ktorej sa predáva. Existujú tiež šumivé vína, ale nie sú to sekty. Sú medzi konzumentmi taktiež veľmi obľúbené, lenže rozdiel spočíva vo výrobe. Aby sa u nich dosiahla perlivosť, umelo sa dosycujú oxidom uhličitým.

Naše a francúzske sekty

Na našom trhu sa veľkej obľube tešia najmä slovenské sekty. Napriek tomu, že nie sú pravým šampanským, majú svoju tradíciu a vyznačujú sa vysokou kvalitou. Najznámejším našim výrobcom je firma Hubert zo Serede, ktorá začala vyrábať šumivé vína šampanskou technológiou už v roku 1825. V súčasnosti robia sekty klasickou, ale i dosycovacou metódou. Staronovým výrobcom na našom území je podnik Víno Nitra, ktorý v roku 1999 obnovil výrobu sektov značky Pálffy. Gróf Mikuláš Pálffy II. už v 17. storočí začal na našom území vyrábať sekty metódou kvasenia vo fľašiach. Popularita tejto značky medzi znalcami rýchlo stúpa, a extra suchý Pálffy brut sa stal šampionom v sektoch na prestižnej medzinárodnej prehliadke Grand Prix Vinex 2000. Tí najzarytejší štamgasti však nedajú dopustiť na pravé francúzske šampanské. Na náš trh sa distribuuje už spomínaný Dom Perignon, Mumm Cordon Rouge, Perier Jouet, Moet & Chandon a mnohé ďaľšie.

Otvorte šampanské mečom

Snáď najoriginálnejšou metódou otvárania fliaš sektu, je odťatie hrdla mečom. Táto metóda sa traduje z histórie a len najväčší majstri dokázali čisto a bez zbytočných črepov odraziť vrch fľaše. Dodnes sa však táto brilantná metóda otvárania zachovala, najmä v excentrickej spoločnosti v špičkových hoteloch. Doma to radšej neskúšajte, ale sekt skúste otvoriť s noblesou a decentne. Správne vychladenú fľašu, asi na 5 stupňov Celzia, držíme hrdlom hore v 45 stupňovom uhle tak, aby zátka na nikoho nemierila. Najprv odstránime kryciu fóliu. Ľavou rukou držíme fľašu za hrdlo a palcom zaisťujeme zátku. Pravou rukou rozmotáme očko agrafy (sieťky) a odstránime drôtený košíček s plechovou čiapkou. Potom zátkou jemne otáčame, ale stále ju pridržiavame. Správne otvoríme sekt tak, že nám nevybuchne, ticho špunt vyberieme, privoniame k nej a odlejeme kontrolnú vzorku. Ak je sekt v poriadku, nalejeme ho do vysokých štíhlych pohárov, takzvaných flaut, po skle a maximálne do dvoch tretín. Ešte nedávno sa sekt nalieval do miskovitých pohárov. Tie za svoj tvar vraj vďačia prsiam Márie Antoinetty, podľa ktorých dali prvé misky vyhotoviť. Tento druh pohárov je však pre sekt absolútne nevyhovujúci. Šumivé víno v nich rýchlo stráca perlivosť a taktiež z nich vyprcháva vôňa, pretože hladina v pohári má veľkú styčnú plochu so vzduchom.

Zopár perličiek o bublinkách

Šampanské je atraktívny tovar a práve preto sa s ním spájajú rôzne "pikošky". Napríklad vo svete veľmi vyhľadávané šampanské Perier Jouet Belle epoque stojí aj v Duty Free shopoch dvojnásobne viac ako v niektorých slovenských obchodoch. Mnohí naši obchodníci totiž netušia, akú vzácnosť majú v skladoch a aby sa ho čo najskôr zbavili, predávajú ho pre našinca za hriešnu cenu okolo 1500 korún, pričom zahraničný turisti neveria pri pohľade na cenovku vlastným očiam. Hodnotenie jednotlivých ročníkov od roku 1800 do roku 2000 má tiež svoje nevysvetliteľné zvláštnosti. Znalci sa zhodujú, že najlepšie ročníky boli 1899, 1900, 1959, 1961 a hovorí sa to aj o ročníkoch 1999 a 2000. Jednotlivé firmy sa predháňajú v tom, kto urobí lepšiu reklamnú kampaň na tieto ročníky. Husársky kúsok sa podaril firme Perier. Vyrobili presne 2000 špeciálnych fliaš šampanského, ktoré boli vypredané počas jedného týždňa a záujem o ne bol aj na Slovensku. Žiaľ, kým sa Slováci rozhýbali, už boli rozpredané. Každý majiteľ tohoto skvostu bol pozvaný na oslavu minuloročného Silvestra do sídla firmy v Belle Epoque v Epernite v oblasti Champagne vo Francúzsku. Na slovenskom trhu najdrahšie predávané šampanské má značku Dom Ruinart, stojí okolo 70 tisíc korún a dováža sa len na špeciálnu objednávku.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  2. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  3. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  4. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  6. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  9. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  10. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  1. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  4. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  5. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  6. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  9. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 28 211
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 10 331
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 367
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 5 309
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 057
  6. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 495
  7. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 377
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 227
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 873
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 782

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Dúležité hláseňí
  2. Věra Tepličková: Bolo, nebolo alebo O kráľovstve, kde prestalo platiť, že niečo je vždy za niečo
  3. Barbora Kujundžić: Výchova detí ako výstup na Mount Everest
  4. Simona Rezníčeková: V lotosovom sede na nesprávnej hore
  5. Michala Guľasová: Zdenka Wenzlová Švábeková - Hľadač šťastia - knižná recenzia
  6. Rudolfa Vallová: COVID: u ľudí rastie vôľa žiť rovnako ako SMERu rastie vôľa vrátiť sa k moci
  7. Jozef Legény: Ponuka či pomoc, ktorú je potrebné odmietnuť (na túto infekciu panskej samovôle zomrú verejné financie)
  8. Marek Strapko: Boh nám dal rozum - za tento dar treba ďakovať!
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 374
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 221
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 297
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 439
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 915
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 039
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 215
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 894
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie detí proti covidu.

Stačí súhlas zákonného zástupcu.


26. nov
V piatok prvý prípad nákazy omikronom ohlásilo Belgicko.

Variant omikron má celkovo 50 mutácií.


7 h
Aj obdarovávanie blízkych má svoju skrytú psychológiu.

Obdarovávanie je zvyk, ktorý buduje vzájomné vzťahy.


25. nov
Napätá situácia na poľskej hranici.

Naozaj sa musíme prisťahovalectvu brániť vodnými delami a žiletkovým plotom?


23. nov

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Dúležité hláseňí
  2. Věra Tepličková: Bolo, nebolo alebo O kráľovstve, kde prestalo platiť, že niečo je vždy za niečo
  3. Barbora Kujundžić: Výchova detí ako výstup na Mount Everest
  4. Simona Rezníčeková: V lotosovom sede na nesprávnej hore
  5. Michala Guľasová: Zdenka Wenzlová Švábeková - Hľadač šťastia - knižná recenzia
  6. Rudolfa Vallová: COVID: u ľudí rastie vôľa žiť rovnako ako SMERu rastie vôľa vrátiť sa k moci
  7. Jozef Legény: Ponuka či pomoc, ktorú je potrebné odmietnuť (na túto infekciu panskej samovôle zomrú verejné financie)
  8. Marek Strapko: Boh nám dal rozum - za tento dar treba ďakovať!
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 374
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 221
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 297
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 439
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 915
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 039
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 215
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 3 894
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu