generálny riaditeľ Viliam Šofranko. "Náš podnik je celkom závislý na plyne. Keďže všetko u nás ide na plyn, potom 30-percentný nárast ceny plynu, a tiež nárast ceny elektrickej energie a od januára aj nárast cien múky, to sa v priebehu roka určite prejaví aj na cene výrobkov."
Kedy by sa to malo odraziť na cene výrobkov, nám V. Šofranko v týchto dňoch nevedel povedať. Podobne sa ešte nevedel vyjadriť ani k akému percentuálnemu nárastu cien výrobkov pravdepodobne dôjde. Vplyv na to bude mať predovšetkým trh a konkurencia. Teda taká cenová politika, aby si firma udržala svoju pozíciu na trhu, a aby jej výrobky boli predajné.
Zaujímalo nás tiež, či Šarišské pekárne a cukrárne majú ešte nejaké rezervy, ktoré by im umožnili udržať ceny minimálne na terajšej úrovni. "Rezervy už nemáme kde hľadať," skonštatoval Šofranko. "Samozrejme vždy sa niečo nájde, ale také veľké rezervy, aby sme mohli ovplyvniť nárast nákladov na vstupe, to už ťažko." Ako uviedol, z vyjadrení našich vládnych činiteľov nevie dostatočne posúdiť, či je nevyhnutné zvyšovať cenu elektrickej energie, plynu a ostatných. "Pokiaľ je pravda to, čo sa hovorí o cene plynu a elektriny, za koľko nakupujeme a za koľko predávame, tak žiaľbohu to budeme musieť asi zniesť."
Nárasty cien ho však ako manažéra značne znervózňujú. "Ja za tým vidím všetky problémy, ktoré nám tým vznikajú. Ako som už spomínal predajnosť našich výrobkov, ale aj to, že s niektorými odberateľmi máme uzatvorené dlhodobé zmluvy, aj cenové. Je ťažké potom jednať s nimi o zmenách cien. Komplikuje nám to život," uzavrel Viliam Šofranko.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.